Ειδήσεις

Η Κομισιόν το «βιολί» της: Μείωση διελεύσεων μεταναστών στην Ελλάδα

Αρτι προσγειωθείσα από άλλον πλανήτη εμφανίζεται, με σημερινή της απάντηση, προς τον έλληνα ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγό, η Επίτροπος Γιόχανσον, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ και η Τουρκία παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, η οποία έχει απτά αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των παράτυπων διελεύσεων προσφύγων στην Ελλάδα.

Την ώρα που ο Ερντογάν έχει ανοίξει τα σύνορα και στέλνει, κατά χιλιάδες, παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες να μπουκάρουν με το «έτσι θέλω» στην Ελλάδα, η Επίτροπος αναλώνεται, στην απάντηση της, στα τετριμμένα περί στήριξης της Ελλάδος στην προστασία των εξωτερικών της συνόρων και στον εξοπλισμό που παρέχει.

Αγνοώντας τις πρόσφατες εξελίξεις η Επίτροπος «επιμένει» ότι, η Κομισιόν βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις τουρκικές αρχές και τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη δήλωση ΕΕ!

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:

Απάντηση της κ. Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2.3.2020)

Η ΕΕ στηρίζει τα κράτη μέλη στην προστασία των εξωτερικών συνόρων τους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και παρέχει επιχειρησιακή συνδρομή με εμπειρογνώμονες και εξοπλισμό μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο και της Ευρωπόλ.

Το δίκαιο της Ένωσης υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διενεργούν στα εξωτερικά σύνορα συστηματικούς ελέγχους όλων των προσώπων έναντι εθνικών και διεθνών βάσεων

δεδομένων (π.χ. το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν), πράγμα που αναμένεται να συμβάλλει στον εντοπισμό και την πρόληψη της εισόδου προσώπων που συνιστούν απειλή για την εσωτερική ασφάλεια των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων δυνητικών τρομοκρατών.

Η ΕΕ και η Τουρκία παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 20161, η οποία έχει απτά αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση του αριθμού των παράτυπων διελεύσεων και των ζωών που χάνονται στη θάλασσα, την παροχή της απαραίτητης στήριξης σε εκατομμύρια πρόσφυγες μέσω της Διευκόλυνσης για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία και την επανεγκατάσταση περισσότερων από 25 000 προσφύγων από την Τουρκία σε κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Επιτροπή βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις τουρκικές αρχές και τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη δήλωση ΕΕ- Τουρκίας.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου