Για παράνομη είσοδο στην Τουρκία θα δικαστούν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο στον Έβρο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΔημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ χθες, σημειώνοντας παράλληλα ότι το περιστατικό, για το οποίο έγινε στο ΓΕΕΘΑ μεγάλη σύσκεψη με όλη την ηγεσία προέκυψε από λάθος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Έλλήνων στη χώρα μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr από την Τουρκία,  αξιολογούν ως σοβαρό το περιστατικό με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, αν και επισήμως κανένα υπουργείο δεν έχει εκδώσει κάποια ανακοίνωση.

Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το θέμα να μη λήξει τόσο άμεσα, αλλά οι Έλληνες που συνελήφθησαν να περάσουν από δίκη. Ωστόσο δεν συσχετίζουν το περιστατικό με τους «οκτώ Τούρκους» αξιωματικούς, που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και η Τουρκία ζητά επισταμένως την έκδοσή τους.

Οι Έλληνες στρατιωτικοί, ένας υπολοχαγός και ένας οπλίτης 5ετούς υποχρέωσης (ΕΠΟΠ), ανακρίνονται αυτό τις τουρκικές αρχές.

Χαμηλούς τόνους από τα τουρκικά ΜΜΕ

Ακόμα και τα τουρκικά μέσα δεν έχουν δώσει μεγάλη έκταση, στο θέμα. Υπάρχουν κάποιες αναφορές από ανταποκρίσεις από Αθήνα και όχι από πληροφόρηση που έχουν από τις εκεί υπηρεσίες, ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση ούτε από την αστυνομία.

Στα δημοσιεύματα, γίνεται αναφορά για τις κακές καιρικές συνθήκες και την έντονη χιονόπτωση που είχαν ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να χάσουν τον προσανατολισμό τους και παραθέτουν την ανακοίνωση του ΓΕΝ.

Το CNN Turk αναφέρεται στη σύλληψη, σημειώνοντας πως «η νομαρχία Αδριανούπολης ενημέρωσε τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης, επισημαίνοντας πως Τούρκοι στρατιώτες ανακρίνουν τους Έλληνες.

Η ιστοσελίδα της η Hurriyet έχει τίτλο «Ο Ελληνικός Στρατός ανακοίνωσε ανακοίνωσε ότι δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν στον Έβρο» και παραθέτει την ανακοίνωση του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας σχετικά με την υπόθεση, τονίζοντας πως οι στρατιωτικοίχάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

Η Daily Sabah στο άρθρο της έχει τίτλο «Τουρκική περίπολος συλλαμβάνει Έλληνες στρατιώτες που πέρασαν κατά λάθος στην Τουρκία» και στο κείμενο αναφέρει «η ελληνική περίπολος εισήλθε σε τουρκικό έδαφος, όπως λέει ο Ελληνικός Στρατός, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Το μεγαλύτερος μέρος των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή ορίζεται από τον ποταμό Έβρο και έναν φράχτη στο σημείο που υπάρχει ξηρά. Ωστόσο, κάποια σημεία δεν είναι ξεκάθαρα οριοθετημένα και η περιοχή στην οποία συνέβη το περιστατικό είναι ένα δάσος κοντά στις Καστανιές».

 

Το χρονικό

Επεισόδιο σημειώθηκε χθες το βράδυ στον Έβρο, όταν δύο στελέχη του ελληνικού στρατού έχασαν τον προσανατολισμό τους λόγω κακοκαιρίας, εντοπίστηκαν από τουρκική περίπολο και μεταφέρθηκαν στην Αδριανούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα υπολοχαγό και ένα οπλίτη 5ετούς υποχρεώσεως (ΕΠΟΠ) που έκαναν περιπολία στις Καστανιές του Έβρου και πε΄ρασαν σε τουρκικό έδαφος χωρίς να το αντιληφθούν. Και οι δύο είναι καλά στην υγεία τους.

Οι ελληνικές αρχές είναι σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές. Ωστόσο, οι δίαυλοι μοιάζουν να είναι, πλέον, περισσότερο διπλωματικοί παρά στρατιωτικοί ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι η τουρκική πλευρά εκφράζει την πρόθεση  να οδηγήσει τους δύο Έλληνες σε δίκη για παράνομη είσοδο στη γείτονα.

Σημειώνεται ότι η περιοχή είναι δασική και δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ:

Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

newpost.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ