Σύμφωνα με τη ένωση αεροδρομίων ACI Europe, η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν στην Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό και να κοστίσει στα μεγαλύτερα αεροδρόμια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να επανασχεδιάσουν τους τερματικούς τους σταθμούς.
Η ζώνη Σένγκεν, η οποία έχει 26 μέλη εκ των οποίων 2 δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργήθηκε πριν από τουλάχιστον 30 χρόνια και τα αεροδρόμια έχουν κατά συνέπεια σχεδιάσει τους τερματικούς σταθμούς με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να έχουν ξεχωριστές ζώνες για χώρες εντός και εκτός Σένγκεν.

Η συμφωνία ελεύθερης μετακίνησης έχει δεχθεί ιδιαίτερες πιέσεις λόγω της προσφυγικής κρίσης, με αρκετές χώρες να επιβάλλουν προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους προκειμένου να ανακόψουν τη ροή ανθρώπων από χώρες όπως η Συρία.

Ο Ολιβιέ Γιάνκοβετς, γενικός διευθυντής της ACI Europe, δήλωσε σήμερα ότι, ενώ δεν σχεδιάζεται κάτι τέτοιο, οι όποιες κινήσεις για θέσπιση εκ νέου συνοριακών ελέγχων στα αεροδρόμια μεταξύ χωρών που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν θα έχουν δραστικό αντίκτυπο και ότι η αναδιαμόρφωση των εγκαταστάσεων των αεροδρομίων θα μπορούσε εύκολα να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τα μεγαλύτερα αεροδρόμια.

Εντός της ζώνης του Σένγκεν βρίσκονται περίπου 443 αεροδρόμια, που χρησιμοποιήθηκαν από περίπου 1,2 δισεκ. ανθρώπους το 2015, σύμφωνα με την ACI Europe, τις οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν την Aena, την Aeroports de Paris και τη Fraport.

«Ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι άνευ προηγουμένου επίπεδα συνωστισμού και προβλήματα στις πτήσεις, με ενδεχόμενες δευτερογενείς επιπτώσεις σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό αεροπορικό δίκτυο», ανέφερε ο Γιάνκοβετς σε ανακοίνωση. Παράλληλα θα επιμηκύνει τη διάρκεια των ταξιδιών καθώς τα αεροδρόμια δεν θα μπορούν πλέον να εγγυώνται το χρόνο που απαιτείται για τη διασύνδεση πτήσεων, δήλωσε ο Γιάνκοβετς.

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ