ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πληρωμή μέσω Taxisnet, πότε λήγει η παράταση

news room 4 λεπτά ανάγνωση
εφορια

Έως τις 28 Φεβρουα­ρίου καλού­νται οι πολίτες να πλη­ρώ­σουν τα τέλη κυκλο­φο­ρίας 2022. Όπως έχει ανα­κοι­νώ­σει το Υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών, δεν θα υπάρξει νέα παρά­ταση για τα τέλη κυκλο­φο­ρίας 2022 και η εξό­φληση των ποσών πρέπει να γίνει έως τα τέλη του μήνα.

Τα τέλη κυκλο­φο­ρίας έχουν «ανέβει» από τις 20 Νοεμ­βρίου 2021 στην ηλε­κτρο­νική πλατ­φόρμα myCAR, της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Δημο­σίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Μέσα από τη συγκε­κρι­μένη πλατ­φόρμα, οι ιδιο­κτή­τες οχη­μά­των έχουν την δυνα­τό­τητα να:

-Να θέσουν σε ψηφιακή ακι­νη­σία/κυκλο­φο­ρία το όχημά τους, κατα­θέ­το­ντας ψηφιακά τις πινα­κί­δες του, χωρίς να πρέπει να επι­σκε­φθούν την αρμόδια ΔΟΥ.

-Να κατε­βά­σουν το ειδο­ποι­η­τή­ριο για τα τέλη κυκλο­φο­ρίας και να λάβουν βεβαί­ωση μη οφειλής τελών κυκλο­φο­ρίας.

-Να άρουν την ακι­νη­σία του οχή­μα­τός τους και να πλη­ρώ­σουν τέλη κυκλο­φο­ρίας με το μήνα.

Η μονα­δική αλλαγή που υπάρχει φέτος είναι ότι η πληρωμή των τελών κυκλο­φο­ρίας 2022 θα γίνει με δια­φο­ρε­τικό τρόπο. Συγκε­κρι­μένα, οι ιδιο­κτή­τες οχη­μά­των θα πρέπει να μπουν στην πλατ­φόρμα myCar της ΑΑΔΕ, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τους κωδι­κούς του Taxis και να επι­λέ­ξουν την ενότητα «Τέλη κυκλο­φο­ρίας οχη­μά­των».

Στη συνέ­χεια θα εμφα­νί­ζε­ται η επιλογή για την εμφά­νιση του ειδο­ποι­η­τη­ρίου, το οποίο φέτος θα έχει και κωδικό QR (QR code), με το οποίο θα μπορεί να γίνεται απευ­θείας πληρωμή, μέσω web banking.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως όσοι δεν κατα­βάλ­λουν εμπρό­θε­σμα τα τέλη κυκλο­φο­ρίας, θα κληθούν να πλη­ρώ­σουν τη διπλή τους αξία.

Για τους κατό­χους πιστω­τι­κών καρτών υπάρχει η δυνα­τό­τητα να εξο­φλή­σουν τα τέλη κυκλο­φο­ρίας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις, που μπορεί να γίνει μέσω εναλ­λα­κτι­κών ψηφια­κών δικτύων των τρα­πε­ζών (όπως web banking, mobile banking), του δικτύου των ΕΛΤΑ, καθώς και άλλων εναλ­λα­κτι­κών δικτύων, όπως μέσω του δικτύου 3.000 και πλέον πρα­κτο­ρείων του ΟΠΑΠ, μέσω της υπη­ρε­σίας tora Wallet.

Το ύψος των τελών κυκλο­φο­ρίας

Σε ό,τι αφορά στο ύψος των τελών κυκλο­φο­ρίας για τα παλαιό­τερα οχήματα με άδεια κυκλο­φο­ρίας έως 30/10/2010, τα τέλη υπο­λο­γί­ζο­νται με βάση την παλαιό­τητα και τα κυβικά του κινη­τήρα.

Ειδι­κό­τερα:

*από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλο­φό­ρη­σαν έως το 2000

*από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλο­φό­ρη­σαν από το 2001 έως το 2005

*από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλο­φό­ρη­σαν από το 2006 έως το 2010.

-Για τα αυτο­κί­νητα με άδεια κυκλο­φο­ρίας από 1η Ιανουα­ρίου 2011 τα τέλη υπο­λο­γί­ζο­νται με βάση τις εκπο­μπές διο­ξει­δίου του άνθρακα.

Ποιοι θα πλη­ρώ­σουν μηδε­νικά τέλη

Στους… «τυχε­ρούς» ανήκουν οι ιδιο­κτή­τες οχη­μά­των, τα οποία ταξι­νο­μή­θη­καν μετά την 01/01/2021, επειδή τα οχήματα αυτά εκπέ­μπουν ρύπους διο­ξει­δίου του άνθρακα λιγό­τερο από 122 γραμ­μά­ρια ανά χιλιό­με­τρο και ως εκ τους τα τέλη θα είναι μηδε­νικά.

Για τα επι­βα­τικά αυτο­κί­νητα ταξι­νο­μού­μενα για πρώτη φορά σε κράτος – μέλος της ΕΕ/ΕΟΧ από την 1η Ιανουα­ρίου 2021 και εφεξής θα υπο­λο­γί­ζο­νται με βάση τις τιμές εκπο­μπών CO2 ανά χιλιό­με­τρο σύμφωνα με την Παγκο­σμίως Εναρ­μο­νι­σμένη Δια­δι­κα­σία Δοκιμής Ελαφρών Οχη­μά­των (WLTP) όπως ανα­γρά­φο­νται στην άδεια του οχή­μα­τος.

Τέλη Κυκλο­φο­ρίας για ΙΧ με άδεια κυκλο­φο­ρίας από 1/01/2021

Εκπο­μπές CO2 Ποσό (€)

0 – 122 γρ/χλμ 0

123 – 139 γρ/χλμ Εκπο­μπές CO2 x 0,64

140 – 166 γρ/χλμ Εκπο­μπές CO2 x 0,70

167 – 208 γρ/χλμ Εκπο­μπές CO2 x 0,85

209 – 224 γρ/χλμ Εκπο­μπές CO2 x 1,87

225 – 240 γρ/χλμ Εκπο­μπές CO2 x 2,20

241 – 260 γρ/χλμ Εκπο­μπές CO2 x 2,50

261 – 280 γρ/χλμ Εκπο­μπές CO2 x 2,70

Άνω των 281 γρ/χλμ Εκπο­μπές CO2 x 2,82

Οι υπό­λοι­ποι ιδιο­κτή­τες οχη­μά­των θα πλη­ρώ­σουν τα ίδια τέλη κυκλο­φο­ρίας με την προη­γού­μενη χρονιά.

Εκπρό­θε­σμη πληρωμή

Σε κάθε περί­πτωση, οι ιδιο­κτή­τες οχη­μά­των θα πρέπει να είναι ιδιαί­τερα προ­σε­κτι­κοί, καθώς η μη έγκυρη απο­πλη­ρωμή των τελών κυκλο­φο­ρίας επι­σύ­ρει πρό­στιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που ανα­λο­γούν στο όχημα.

Συγκε­κρι­μένα το ύψος του προ­στί­μου είναι:

-ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρί­κυ­κλο ή επι­βα­τικό ΙΧ

-ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επι­βα­τικό Δ.Χ.

-μηδενικό αν τα τέλη κυκλο­φο­ρίας είναι λιγό­τερα από 30 ευρώ.

Τι προ­βλέ­πε­ται για την κατά­θεση πινα­κί­δων

Όσοι δεν επι­θυ­μούν να πλη­ρώ­σουν τέλη κυκλο­φο­ρίας θα πρέπει να κατα­θέ­σουν πινα­κί­δες ηλε­κτρο­νικά μέσω της ειδικής πλατ­φόρ­μας της AAΔE.

Συγκε­κρι­μένα οι ιδιο­κτή­τες με τους κωδι­κούς τους TAXISNet θα πρέπει να ακο­λου­θή­σουν τα εξής βήματα:

Συν­δέ­ε­στε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημό­σιας Διοί­κη­σης ΑΑΔΕ

Μπαί­νετε στην εφαρ­μογή myCarΒάζετε τους κωδι­κούς Taxisnet

Κατα­χω­ρείτε:

α) τον ΤΚ της περιο­χής

β) την οδό

γ) τον αριθμό

Δηλώ­νετε τον χώρο στάθ­μευ­σης (ενοι­κια­σμέ­νος ή κατα­χω­ρη­μέ­νος)

Υπο­βά­λετε την αίτηση

Λαμ­βά­νετε τον αριθμό αίτησης

Αφαι­ρείτε τις πινα­κί­δες από το όχημα και τις κρατάτε σε ασφαλές μέρος.

 

Πηγή: skai.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.