Καλή εικόνα αναμένεται να έχει ο τουρισμός το 2018, ένα έτος που αναμένεται για πέμπτη συνεχή χρονιά άνοδος στα νούμερα της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία των κρατήσεων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ενώ αναμένεται μέσα στο μήνα ένα νέο κύμα αιτημάτων από τις αγορές του βορρά.
Ο κακός καιρός και ο βαθύς χειμώνας στη Β. Ευρώπη παραδοσιακά αυτήν την εποχή οδηγούν τους «πεινασμένους» για φως βορειοευρωπαίους σε αναζήτηση τόπου διακοπών στο Νότο.
Σημειώνεται, δε, ότι οι δύο μεγάλες τουριστικές εκθέσεις, που παίζουν σημαντικό ρόλο για την εγχώρια αγορά, η ΙΤΒ του Βερολίνου και η έκθεση της Μόσχας έρχονται σε λίγες μέρες να τονώσουν επικοινωνιακά το ενδιαφέρον για τον Ευρωπαϊκό Νότο.
Τούτων δοθέντων, οι έλληνες ξενοδόχοι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς άνω του 60% των ξενοδοχείων πόλης αναμένουν αύξηση των πληροτήτων κατά 2% τουλάχιστον και πάνω από το 70% αναμένουν άνοδο των τιμών επίσης τουλάχιστον κατά 2%.  Αυτά σύμφωνα με το βαρόμετρο της GBR Consulting για το 2018.
Πιο συγκεκριμένα, το 60% των διαχειριστών ξενοδοχείων πόλης αναμένουν άνοδο πληρότητας κατά 2%, ενώ το 70% περιμένει αύξηση των εσόδων ανά δωμάτια κατά 2%.
Περισσότερο αισιόδοξοι είναι οι ξενοδόχοι των resorts, καθώς κατά 78% θεωρούν ότι οι πληρότητες θα αυξηθούν κατά 2% ενώ τα έσοδα κατά 2% τουλάχιστον. Συνολικά το 2017 σύμφωνα με την GBR τη χώρα επισκέφτηκαν 27,2 εκατομμύρια τουρίστες (χωρίς την κρουαζιέρα), δηλαδή 1,2 εκατ. περισσότεροι από το 2016 κι άφησαν 14,2 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά δαπάνησαν 11% περισσότερα χρήματα σε σχέση με το 2016.
Πάντως, σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες της τουριστικής αγοράς, η συνεχής άνοδος που καταγράφουν οι αφίξεις δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον.
Αναμένουν, δε, μια κάμψη σε κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα κάτι που το χαρακτηρίζουν φυσιολογικό μετά από τόσα χρόνια κατακόρυφης ανόδου.
Βέβαια τονίζουν ότι οι προοπτικές της χώρας είναι μεγάλες, φτάνει έγκαιρα όλοι (εμπλεκόμενοι και πολιτεία) να καταλάβουν τα προβλήματα και να δράσουν.
Ειδικά εστιάζουν στην ανάγκη αναβάθμισης των δημόσιων υποδομών, αλλά κι επίλυσης βασικών ζητημάτων όπως τα χωροταξικά και τα περιβαλλοντικά. Μόνο έτσι αναφέρουν θα μπορέσει η χώρα να αναβαθμίσει το τουριστικό της προϊόν αλλά και να διασφαλίσει καλύτερα έσοδα Per capita, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, ώστε να μην καταστεί προορισμός μαζικού τουρισμού.
Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ