Οι «μνηστήρες» και το παρασκήνιο που οδηγεί σε πώληση την εταιρεία «Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε», συμφερόντων του ομίλου Aldemar και του επιχειρηματία Μ. Παπαδόπουλου. Πάνω από δέκα οι υποψήφιοι αγοραστές.
Στη Ρόδο μετατοπίζεται το επίκεντρο των εξελίξεων στην εγχώρια ξενοδοχειακή αγορά καθώς, σύμφωνα με όσα μετέφεραν τραπεζικές πηγές στο Euro2day.gr, η αλλαγή δεδομένων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ανοίγει τον δρόμο για την πώληση σε ξένους επενδυτές της εταιρείας «Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε» (ΤΕΝ), η οποία ελέγχει δύο από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία πέντε αστέρων του νησιού [Amilia Mare (φωτ.) και Paradise Village].Στην ξενοδοχειακή επιχείρηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ένας γόρδιος δεσμός εξαιτίας των συνολικών οφειλών της προς τράπεζες και προμηθευτές αλλά και λόγω προβλημάτων στις σχέσεις των δύο μετόχων της: του ξενοδοχειακού ομίλου Aldemar (συμφερόντων της οικογένειας του επιχειρηματία Νίκου Αγγελόπουλου) και του επιχειρηματία Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Οι συνολικές οφειλές της ΤΕΝ υπολογίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27 εκατ. ευρώ αφορούν σε τραπεζικό δανεισμό. Ταυτόχρονα, η ΤΕΝ φέρεται να οφείλει περί τα 13 εκατ. ευρώ στον έναν από τους δύο ιδιοκτήτες της (Aldemar). Η οφειλή της εταιρείας προς την Aldemar φέρεται να δημιουργήθηκε καθώς η τελευταία κάλυπτε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξ ολοκλήρου το κόστος απαραίτητων επενδύσεων ανακαίνισηςτων ξενοδοχείων αλλά και δόσεις των δανείων της εταιρείας.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αλλά και στελέχη της εγχώριας ξενοδοχειακής αγοράς (ιδιαίτερα της Ρόδου), τόσο η βασική πιστώτρια (Eurobank), όσο και ο όμιλος Aldemar επεδίωκαν για διαφορετικούς λόγους να απεμπλακούν από τον γόρδιο δεσμό που είχε δημιουργηθεί, μέσω της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία. Κίνηση μέσω της οποίας θα διασφαλιζόταν η βιωσιμότητά της και η περαιτέρω ανάπτυξή της.

Η πλευρά της Eurobank φέρεται να ξεκαθάρισε κάποια στιγμή στους δύο μετόχους (Aldemar και Μ. Παπαδόπουλο) πως θα πρέπει να διακοπεί άμεσα ο ανορθολογικός τρόπος λειτουργίας της μέσω του εσωτερικού δανεισμού από την Aldemar. Φέρεται, μάλιστα, να ζήτησε από τους δύο μετόχους να μπουν κεφάλαια στην εταιρεία.

H Aldemar, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναζήτησε στο εξωτερικό ενδιαφερόμενους να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΝ, προκειμένου να τεθούν τα δεδομένα υπόψη της τράπεζας και του συνιδιοκτήτη της ΤΕΝ, Μ. Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, από την αγορά κεφαλαίων του Λονδίνου, κατά την αρχική αναζήτηση, προέκυψε πως οι ενδιαφερόμενοι ξεπερνούσαν τους δέκα. Στην ΤΕΝ, ωστόσο, οι δύο συνιδιοκτήτες δεν εμφανίζονταν να έχουν «συναντίληψη» για το μέλλον της εταιρείας, σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποίησε τραπεζική πηγή.

Τα δεδομένα, ωστόσο, άλλαξαν τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, η πιστώτρια τράπεζα (Eurobank) κάλεσε στις αρχές της εβδομάδας τους δύο συνεταίρους (Aldemar και Μ. Παπαδόπουλο) στους οποίους ανακοίνωσε πως τα δάνεια της εταιρείας κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα. Σύμφωνα με άλλη πηγή, τους διαμηνύθηκε παράλληλα πως έχουν στη διάθεσή τους ένα χρονικό περιθώριο διμήνου για να προτείνουν τρόπους να εισρεύσουν κεφάλαια στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές και νομικές πηγές στην Αθήνα, οι οποίες παρακολουθούν την υπόθεση, φαίνεται πως καταγράφονται πλέον ενδείξεις πως οι δύο μέτοχοι της ΤΕΝ κινούνται προς συμφωνία για την είσοδο επενδυτή σε αυτήν. Οι δύο μέτοχοι, δηλαδή, φέρονται να συναινούν στην πώλησή της και την αναζήτηση επενδυτή.

Τραπεζικοί κύκλοι εξηγούν πως η εταιρεία προσέλκυσε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον εξαιτίας του γεγονότος πως το EBITDA της κινείται στα επίπεδα των 5,5 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, αναφέρουν, η εταιρεία θεωρείται «ευκαιρία» από αρκετούς μνηστήρες καθώς χρειάζεται μόνο να εισρεύσουν σε αυτή νέα κεφάλαια, μέσω των οποίων θα αναδιαρθρωθεί ο τραπεζικός της δανεισμός, θα αποκτήσει κεφάλαιο κίνησης και δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων.

Οι μνηστήρες

Στη λίστα των περισσότερων από 10 ενδιαφερομένων για την ΤΕΝ φέρονται να συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, εταιρείες real estate, equity funds και τουλάχιστον ένας ισχυρός ταξιδιωτικός όμιλος.

Το εντονότερο ενδιαφέρον φέρεται να εκδηλώνουν, μέχρι στιγμής, η HIG Capital, η Trastor ΤΡΑΣΤΟΡ 0,00% ΑΕΕΑΠ και η Davidson Kempner.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επενδυτικών κύκλων, ωστόσο, το μέχρι στιγμής προβάδισμα φέρεται να έχει η HIG Capital, της οποίας η προσφορά ξεπερνά τα 55 εκατ. ευρώ. Ποσό με το οποίο υπερκαλύπτονται οι συνολικές οφειλές της ΤΕΝ. Ταυτόχρονα, η HIG φέρεται να έχει ήδη εξασφαλίσει έγκριση της Eurobank για την αναδιάρθρωση των δανείων της.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται την ίδια στιγμή από δύο ισραηλινά funds. Ενδιαφέρον για την εταιρεία της Ρόδου φέρεται να έχει εκδηλώσει και ισχυρός Ρώσος επενδυτής με δραστηριότητες στον χώρο του τουρισμού.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής-.euro2day.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ