Το… φρένο του brain drain που και αυτή η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο δεν “πιάνει” και η φυγή των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό, δυστυχώς, συνεχίζεται με πατημένο γκάζι. Το χειρότερο δε είναι πως αυξάνεται διαρκώς το ποσοστό όσων σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν, προκειμένου να έχουν καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση. Ιδιαίτερα των νέων.

Συγκεκριμένα, έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που παρουσιάστηκε την Πέμπτη δείχνει πως στις νεότερες ηλικίες 18-34 ετών, το ποσοστό των Ελλήνων που σκέφτεται να μεταναστεύσει ξεπερνά το 70% (συγκεκριμένα 72,3%).

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας 4 στα 10 νοικοκυριά (ποσοστό 40,1%) δηλώνει πως θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για εύρεση εργασίας.

Το 9% των νοικοκυριών δηλώνει επίσης ότι έχει  ήδη ένα τουλάχιστον μέλος που μετανάστευσε στο εξωτερικό για να βρει δουλειά.

Τέλος, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 710.000 Έλληνες πολίτες έχουν κάνει την επιλογή της μετανάστευσης από το 2010 μέχρι το 2016.

Φυσιολογικό, αν και μεγάλο δυστυχώς, το παραπάνω νούμερο, με δεδομένα τα τεράστια ποσοστά ανεργίας. Παράλληλα, σημειώστε ότι το 29,9% των νοικοκυριών (περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά), έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία.

Τέλος, η έρευνα υπογραμμίζει πως σχεδόν 3 στους 4 ανέργους βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Πηγή: reporter.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ