Ειδήσεις

Τραπεζικοί υπάλληλοι ιδιοποιήθηκαν χρήματα επενδυτών

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου κατηγορούμενη για υπεξαίρεση από κοινού και κατ΄εξακολούθηση αντικειμένου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας το οποίο είχαν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου, η αξία του οποίου υπερβαίνει τα 73.000 ευρώ θα καθίσει η πρώην προϊσταμένη συναλλαγών του υποκαταστήματος της Λαϊκής Τράπεζας, που λειτουργούσε στη Ρόδο.
Στην υπόθεση φερόταν να έχει εμπλοκή και ένας τραπεζικός υπάλληλος, που έχει αποβιώσει.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί:
Στις 31-7-97, όταν εργαζόταν στο κατάστημα της Ιονικής Τράπεζας Νέας Αγοράς Ρόδου, ο εκλιπών είχε συμβουλεύσει δύο ελληνοϊταλούς, πατέρα και γιο, να επενδύσουν το χρηματικό ποσό των 291.133,09 ευρώ σε αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ), οι δε τελευταίοι έχοντας εμπιστοσύνη στο πρόσωπο των δύο κατηγορουμένων, λόγω της προαναφερόμενης ιδιότητάς τους, κατέβαλαν στην κατηγορουμένη σε μετρητά, το παραπάνω ιδιαίτερα μεγάλο ποσό, και έδωσαν την εντολή στους δύο κατηγορούμενους να προβούν στην αγορά ΟΕΔ επταετούς διάρκειας, ονομαστικής αξίας 100.000.000 δρχ.

Η κατηγορούμενη φέρεται αντί να καταχωρήσει, όπως όφειλε, την παραπάνω συναλλαγή στο μηχανογραφικό σύστημα του ηλεκτρονικού υπολογιστή της τράπεζας, ώστε να λάβει η συγκεκριμένη πράξη αύξοντα αριθμό συναλλαγής και να εκδοθεί, όπως επιβαλλόταν, μηχανογραφημένο παραστατικό γραμμάτιο είσπραξης, συμπλήρωσε χειρόγραφα το έντυπο του υπ’ αρ. 276370 αντιγράφου γραμματίου είσπραξης της Ιονικής Τράπεζας, στο οποίο ανέγραψε το εισπραχθέν ποσό ολογράφως και αριθμητικά, τα ονοματεπώνυμα των δύο καταθετών επενδυτών, τον κωδικό λογαριασμού τους και ως αιτιολογία την αγορά ΟΕΔ επταετούς διάρκειας, ονομαστικής αξίας 100.000.000 δρχ. και αφού υπέγραψε η ίδια το αντίγραφο του γραμματίου είσπραξης, το παρέδωσε στον τελευταίο, δίχως να εισάγει τα χρήματα στο ταμείο της τράπεζας και δίχως να τα καταχωρήσει στον προαναφερόμενο κωδικό λογαριασμού, έτσι ώστε να μην εμφανίζεται είτε στο ταμείο, είτε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της τράπεζας η κατάθεση του παραπάνω ποσού των 99.203.600 δρχ.
Τον Σεπτέμβριο 2000, μετά τη συγχώνευση της Ιονικής Τράπεζας με την Alpha Bank, οι τραπεζικοί υπάλληλοι εξακολουθούσαν να εργάζονται με τις παραπάνω ιδιότητές τους στο ίδιο τραπεζικό κατάστημα, το οποίο ανήκε πλέον στην Alpha Bank, στο οποίο ετηρείτο κοινός λογαριασμός με συνδικαιούχους τα 3 παιδιά του ήδη θανόντος επενδυτή, μονίμους κατοίκους Pisa Ιταλίας.

Ο εκλιπών τραπεζικός φέρεται ότι γνωρίζοντας ο ίδιος και η συγκατηγορούμενή του ότι το ύψος του κοινού λογαριασμού ανερχόταν στο ποσό των 204.144,63 ευρώ, επικοινώνησε με τους αδελφούς και τους συνέστησε να τοποθετήσουν 50.000.000 δρχ. σε προθεσμιακή κατάθεση, ώστε να έχουν μεγαλύτερη απόδοση τόκων και εκείνοι δέχτηκαν και έδωσαν την εντολή από την Ιταλία να γίνει ανάληψη του ποσού των 50.000.000 δρχ. προκειμένου να επενδυθεί σε προθεσμιακή κατάθεση.
Ακολούθως δε οι δύο τραπεζικοί υπάλληλοι στις 20-9-2000 φέρονται, αφού ανέλαβαν από τον προαναφερόμενο κοινό λογαριασμό το ποσό των 50.000.000 δρχ. ή 146.735,14ευρώ, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι συνδικαιούχοι του λογαριασμού ήταν μόνιμοι κάτοικοι Ιταλίας και δεν είχαν την δυνατότητα αμέσου ελέγχου των τραπεζικών συναλλαγών τους, ιδιοποιήθηκαν παράνομα από κοινού το παραπάνω ποσό που είχε περιέλθει στην κατοχή τους.

Κατηγορούνται συγκεκριμένα ότι δεν προέβησαν στην προθεσμιακή κατάθεση, όπως όφειλαν, πρόκειται δε για αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Στις 20-12-2000, όταν μάρτυρας, εξάδελφος των ελληνοιταλών, εμφανίστηκε στο κατάστημα της Alpha Bank για να καταθέσει, με εντολή συγγενούς του επενδυτή το ποσό των 146.735,14 ευρώ στον προαναφερόμενο κοινό λογαριασμό τους, έγινε αντιληπτός από τον εκλιπόντα τραπεζικό, ο οποίος φέρεται να τηλεφώνησε αμέσως στην Ιταλία και αφενός μεν τον απέτρεψε από το να κατατεθούν τα χρήματα στον κοινό λογαριασμό, σκοπεύοντας να μην αποτυπωθεί η συναλλαγή στο μηχανογραφικό σύστημα της τράπεζας και να μην εισαχθούν τα χρήματα στο ταμείο της τράπεζας και αφετέρου φέρεται να τον έπεισε να δώσει την εντολή στον ίδιο ως διευθυντή και στην συγκατηγορουμένη του ως προϊσταμένη καταθέσεων, να κατατεθούν τα χρήματα σε προθεσμιακή κατάθεση.

Ακολούθως οι δύο τραπεζικοί φέρονται, ενεργώντας ως εντολοδόχοι και με την παραπάνω ιδιότητά τους, αφού έλαβαν στην κατοχή τους το παραπάνω ποσό των 50.000.000 δρχ. λόγω της εμπιστοσύνης του ελληνοϊταλού στο πρόσωπό τους να τα ιδιοποιήθηκαν από κοινού παράνομα, δίχως να προβούν στην προθεσμιακή κατάθεση, όπως όφειλαν, πρόκειται δε για αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου