Ειδήσεις

Τουρισμός – Χάνεται το πρώτο τρίμηνο λόγω Όμικρον

Μπορεί ο υπουργός Τουρισμού να εξαγγέλλει άνοιγμα της νέας σεζόν για τις 2 Μαρτίου παράγοντες του ελληνικού τουρισμού εκτιμούν ότι θα είναι θετικό εάν το 2022 ο τουρισμός ξεκινήσει ουσιαστικά στο δεύτερο τρίμηνο

Γκριζάρουν πάλι οι προοπτικές για την τουριστική βιομηχανία, καθώς η ταχύτατη διάδοση της μετάλλαξης «όμικρον» δεν αφήνει πολλά περιθώρια για έκφραση θετικών εκτιμήσεων, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, αλλάζοντας δραματικά το κλίμα αισιοδοξίας που είχε αρχίσει να σχηματίζεται με το τέλος μίας ομολογουμένως ικανοποιητικής – δεδομένων των συνθηκών – τουριστικής χρονιάς.

Και ενώ ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας εξαγγέλλει άνοιγμα της νέας σεζόν για τις 2 Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη, παράγοντες του ελληνικού τουρισμού εκτιμούν ότι θα είναι θετικό εάν φέτος ο τουρισμός καταφέρει να ξεκινήσει ουσιαστικά στο δεύτερο τρίμηνο και όχι στο τρίτο όπως το 2021. Αλλοι θεσμικοί παράγοντες ετοιμάζουν παράλληλα και «ραπόρτο» προς την κυβέρνηση ζητώντας στήριξη μιας μεγάλης μερίδας ελληνικών ξενοδοχείων που δεν επωφελήθηκαν της ανάκαμψης του κλάδου την προηγούμενη σεζόν ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι και με το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Έτσι φαίνεται ότι πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν οι καλές επιδόσεις για το επιτυχημένο δεδομένων συνθηκών 2021, έτος κατά το οποίο οι στόχοι υπερκαλύφθηκαν ικανοποιώντας εν μέρει σχεδόν όλες τις πλευρές. Με εισπράξεις που θα πλησιάσουν, αν δεν ξεπεράσουν,  τα 10,5 δισ. ευρώ ή το 56,2% περίπου των εσόδων του 2019, το οικονομικό επιτελείο έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένο, καθώς το νούμερο αυτό σημαίνει δυο επιπλέον μονάδες το ΑΕΠ.

Ικανοποιημένοι ως ένα βαθμό είναι και οι ξενοδόχοι, σίγουρα οι εποχικής λειτουργίας και τα resort και όσοι επιχειρηματικοί κλάδοι έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό (τουριστικοί πράκτορες, αερομεταφορές, ακτοπλοΐα, κ.λ.π.) καθώς τα έσοδα είναι κατά 3 δις. ευρώ περισσότερα από το στόχο που είχε αρχικά θέσει ο ΣΕΤΕ για τη φετινή χρονιά.

Οι επιδόσεις των ανταγωνιστών μας
Αναφερόμενοι στη χρονιά που φεύγει αυτό που είναι ακόμη άξιο επισήμανσης είναι ότι δεν ανέκαμψαν όλοι οι ανταγωνιστές της χώρας μας με την ίδια ταχύτητα.

Για παράδειγμα. η ισπανική αγορά ανέκαμψε έπιασε το 2021 (στοιχεία δεκαμήνου) το 33,28% των αφίξεων του 2019 και το 29,94% των εισπράξεων. Η Τουρκία όμως εμφάνισε υψηλότερους ρυθμούς ανάκαμψης, 53,7% στις αφίξεις και 57,35% στις εισπράξεις.

Στη χώρα μας οι αφίξεις και εισπράξεις του δεκάμηνου αντιπροσωπεύουν το 46% και το 58% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019.

Τα στοιχεία της ΤτΕ
Πάντως σε γενικές γραμμές η Ελλάδα στην αγορά της Μεσογείου, αναφέρει η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, έχει διατηρήσει τη θέση της σε σχέση με τους μεγάλους ανταγωνιστικούς προορισμούς, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μετά την Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Επιπλέον, έχει αυξήσει το μερίδιό της στο σύνολο των εισπράξεων και των αφίξεων στην περιοχή σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

Για το 2022 ωστόσο αυτό που μέχρι στιγμής καταγράφονται ως στόχοι είναι στο πιο θετικό σενάριο να πλησιάσουμε τα επίπεδα του 2019 καθώς όπως αναφέρει η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος «Οι επιδόσεις του τουριστικού κλάδου κατά το 2021 δημιουργούν ευνοϊκές προσδοκίες για την ταξιδιωτική κίνηση και τις σχετικές εισπράξεις και για το επόμενο έτος, κατά το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθούν επιδόσεις περίπου στα επίπεδα του 2019».

Επίσης, οι επιχειρηματικές προσδοκίες στους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό (καταλύματα, εστίαση, ταξιδιωτικά πρακτορεία κ.λπ.) έχουν επανέλθει σε θετικό έδαφος και μάλιστα στα επίπεδα που είχαν καταγράψει πριν από την πανδημική κρίση.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας εμφανίζεται αισιόδοξος και ανακοινώνει ότι η νέα τουριστικής σεζόν θα ξεκινήσει 2 Μαρτίου του 2022 και θα τελειώσει 30 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος εκτιμά ότι σε κάθε περίπτωση και εφόσον αποφευχθούν ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία ότι ο ελληνικός τουρισμός αναμένει ένα καλύτερο 2022 από ότι το 2021 και το 2020, υπογραμμίζοντας ότι και το 2022 θα είναι όμως χρονιά πανδημίας.. Ωστόσο ο ελληνικός τουρισμός ευελπιστεί να ξεκινήσει τη δραστηριότητα του στο δεύτερο τρίμηνο και όχι το τρίτο όπως το 2021, εστιάζοντας πάντοτε στα θέματα ασφάλειας. Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας ευρύτερης στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια. Όπως σημείωσε πρόσφατα «έχει έρθει η στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός θα στραφεί από την αυτοσχέδια ανάπτυξη σε έναν πιο προσεκτικό, στοχευμένο και ουσιαστικό τρόπο εργασίας και ευελπιστούμε ότι η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης» θα θέσει τις βάσεις για εκτενή διαβούλευση και συζήτηση. Για να επανέλθουμε καλύτεροι πρέπει να σκεφτούμε, να μάθουμε, να σχεδιάσουμε το μέλλον με καθαρό μυαλό και ταπεινότητα. Με συνέργειες και συμπράξεις μπορούμε να διαμορφώσουμε την ατζέντα για την πραγματική μεταμόρφωση του τουρισμού και μετάβαση στην επόμενη μέρα».

 

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός αποφεύγει οποιαδήποτε εκτίμηση για το 2022 και εστιάζει στη διαμόρφωση ενός σχέδιο προτάσεων που θα καταθέσει στην κυβέρνηση αμέσως μετά τις γιορτές με στόχο την στήριξη των ξενοδοχειακών εκείνων μονάδων συνεχούς λειτουργίας αλλά και των χειμερινών προορισμών που δεν επωφελήθηκαν της οποίας ανάκαμψης εμφάνισε το 2020 ο ελληνικός τουρισμός. Όπως τονίζει στον ot.gr, πρόκειται για τη μειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων ωστόσο πρέπει και αυτή να προστεθεί καθώς τίθεται θέμα βιωσιμότητας σε πολλές από αυτές ιδιαίτερα των χειμερινών προορισμών που φαίνεται ότι οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παρά τις καλές σχετικά πληρότητες δεν αρκούν να «ρεφάρουν» το χαμένο εισόδημα λόγω κορωνοϊού, μια κατάσταση που επιτείνεται από το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Πηγή ΟΤ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου