Μόλις κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του ΚΕΠΕΜ που παρουσιάζει σε ένα βιβλίο και δύοψηφιακούς δίσκους 59σπάνιες και αυθεντικές ηχογραφήσεις καλάντωναπό όλη την Ελλάδα μέσα από το αρχείο του Σίμωνα Καρά (1958-1976). Σημαντική θέση μέσα στην έκδοση κατέχουν τα κάλαντα από τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα από τη Ρόδο, ηχογραφημένα το 1971 και το 1972: Μονόλιθος, Αρχάγγελος, Σιάνα και Καλυθιές Ρόδου. Από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα περιλαμβάνει κάλαντα από την Πάτμο, την Καρδάμαινα της Κω, τους Λειψούς, την Κάσο, το Μεσοχώρι και την Όλυμπο Καρπάθου.

 Το παρακάτω βίντεο αποτελεί συνοπτική παρουσίαση του δίσκου, όπου κανείς μπορεί να ακούσει και χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα κάλαντα που περιλαμβάνονται στους δύο δίσκους:

 

 

Ο Σίμων και η Αγγελική Καρά, με μεγάλους κόπους και με προσωπικά έξοδα, περιηγήθηκαν για δεκαετίες την Ελλάδα και ηχογράφησαν σημαντικούς παραδοσιακούς μουσικούς, αλλά και απλούς ανθρώπους, φορείς του λαϊκού μας πολιτισμού. Μέσα σε όλο αυτό τον μουσικό πολιτισμό τη δική τους σημαντική θέση έχουν τα κάλαντα.

 

Το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) μελέτησε και παραδίδει σήμερα στους νεότερους, ενήλικες και παιδιά, αυτό τον μουσικό θησαυρό με τη μορφή ενός βιβλίου και δύο ψηφιακών δίσκων ήχου (CD) σε μια καλαίσθητη έκδοση υψηλών προδιαγραφών.

 

Η έκδοση θα αποτελέσει σπουδαίο βοήθημα για γονείς, δασκάλους, μουσικούς, χοροδιδασκάλους, ερευνητές, φορείς, ενορίες, κατηχητές κ.ά., ενώ παράλληλα θα αποθέσει στο στόμα και στα αυτιά των παιδιών αλλά και των ενηλίκων τον θησαυρό αυτό.

 

Τι περιλαμβάνει η έκδοση:

 

  • Ένα βιβλίο 192 σελίδων με

 

  • πρωτότυπα κείμενα, με στοιχεία άγνωστα για την ιστορία και την πράξη των καλάντων:Τι σημαίνουν οι δυσνόητοι στίχοι του “Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά”, ποια είναι η σχέση του Αη-Βασίλη και του Santa Claus, πώς συνδέονται τα κάλαντα με τις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου στη Βόρεια Ελλάδα και άλλα πολλά.
  • στίχους και σχόλια για κάθε ένα τραγούδι και
  • πρωτότυπη εικονογράφηση.

 

  • 2 ψηφιακούς δίσκους με 59 αυθεντικές ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά σε χωριά της Ελλάδας μεταξύ 1958 και 1976.

 

 

Για πληροφορίες και παραγγελία επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του πωλητηρίουτου ΚΕΠΕΜ Σταύρο Σταμάτη στο 6936774638ή στείλτε emailστο kepem.sales@gmail.com.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ