Στο προσκήνιο επανήλθε χθες το θέμα της νομιμότητας φωτογράφισης από δικηγόρους των κτηματολογικών τόμων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Δικηγόρος κλήθηκε συγκεκριμένα χθες ενώπιον του Πταισματοδίκη Ρόδου για να απολογηθεί στο πλαίσιο ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που προκάλεσε αναφορά του Κτηματολογικού Δικαστή.
Ο δικηγόρος ελέγχεται αρμοδίως από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για τυχόν παράβαση του Ν. 2472/1997 «Προστασία ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων» και χθες παρουσιάστηκε ενώπιον του κ. Πταισματοδίκη συνοδευόμενος από δεκάδες μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, ως ένδειξη συμπαράστασης στο πρόσωπό του.
Θυμίζουμε ότι υπήρξε γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιου Κ. Κατσιρώδη με την οποία τίθεται φραγμός στην τακτική της φωτογράφισης των κτηματολογικών τόμων με το περιεχόμενο της οποίας διαφωνεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη πρακτική «ανεπίτρεπτη» και καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να ελέγχεται αυστηρά τόσο αυτός που παραβιάζει κατάφωρα τις σχετικές διατάξεις του νόμου όσο και ο συμμέτοχος στην παραβίαση αυτή.
Το ζήτημα εξακολουθεί να απασχολεί τους δικηγόρους, που ουσιαστικά αδυνατούν να διενεργήσουν κτηματολογικές έρευνες με ταχύτητα και γενικώς δυσχεραίνεται η εργασία τους.
Ο ελεγχόμενος δικηγόρος με το απολογητικό του υπόμνημα επεσήμανε ότι η πράξη που του αποδίδεται είναι μόνο η παράβαση του Ν. 2472/1997 τονίζοντας ότι δεν απολογείται και δεν αναφέρει οτιδήποτε για λήψη δήθεν αντιγράφων από τα Κτηματικά Βιβλία, χωρίς την καταβολή τελών κλπ., διότι δεν υπάρχει αναφορά σε άλλη διάταξη.
Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ποινικό αδίκημα, καθώς δεν υπάρχει οποιαδήποτε παράβαση του άρθρου 22 § 4 Ν. 2472/1997, με την λήψη φωτογραφιών του περιεχομένου των Κτηματικών Βιβλίων, από δικηγόρο.
Όσον αφορά τον ισχυρισμό του Κτηματολογικού Δικαστή, ότι τα Κτηματικά Βιβλία συνιστούν Αρχείο Προσωπικών Δεδομένων, του Ν. 2472/1997, και ως τέτοιου δεν επιτρέπεται η επεξεργασία του και η λήψη φωτογραφιών του Κτηματικού Βιβλίου, από τον δικηγόρο, υποστήριξε ότι τα Κτηματικά Βιβλία δεν αποτελούν αρχείο προσωπικών δεδομένων, υπό την έννοια του Ν. 2472/1997. Αντιθέτως τα Κτηματικά Βιβλία είναι δημόσια, ελεύθερα προσβάσιμα στο κοινό.
Περί τούτων ορίζει ρητά ο Κτηματολογικός Κανονισμός Ρόδου και Κω, που όπως όλοι γνωρίζουμε διατηρείται σε ισχύ.
Οποιοσδήποτε, όπως τόνισε, μπορεί να λάβει γνώση των δεδομένων των Κτηματικών Βιβλίων, να επεξεργαστεί αυτά, ακόμα και να τα ανακοινώσει. Άλλωστε αυτή είναι η έννοια και ο σκοπός των δημοσίων βιβλίων, να μπορεί ο καθένας να λάβει γνώση, ώστε να προστατεύονται οι συναλλασσόμενοι όταν οι συναλλαγές αφορούν σε ακίνητα, όπως και οι τρίτοι ενδιαφερόμενοι.
Αναφερόμενος στην γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποστήριξε ότι αναφέρεται κυρίως στην λήψη αντιγράφων από τα Κτηματικά Βιβλία και την καταβολή των σχετικών τελών, ενώ καταπιάνεται με το θέμα του αρχείου προσωπικών δεδομένων μόνο σε μία γραμμή κυριολεκτικά, χωρίς καμία ανάλυση σχετικά με την φύση των Κτηματικών Βιβλίων και την αρχή της δημοσιότητας στο Εμπράγματο Δίκαιο.
Διατείνεται ο ελεγχόμενος δικηγόρος εξάλλου ότι οποιαδήποτε αντίθετη εκδοχή, θα έφθανε στο απολύτως αδόκιμο συμπέρασμα, ότι δικαίωμα γνώσης και άρα επεξεργασίας των δεδομένων των Κτηματικών Βιβλίων, θα είχε μόνο ο εκάστοτε δικαιούχος εμπράγματου δικαιώματος επί του συγκεκριμένου ακινήτου, ούτε καν ο μελλοντικός αγοραστής, συμπέρασμα που καταργεί το σύνολο της αρχής της δημοσιότητας και τον θεμέλιο λίθο του εμπραγμάτου δικαίου.
Επεσήμανε ακόμη ότι ο δικηγόρος έχει δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης και επεξεργασίας των αναγραφομένων στα δημόσια Κτηματικά Βιβλία, και έχει δικαίωμα και υποχρέωση διατήρησης ως απολύτως απορρήτων, όλων των στοιχείων των οποίων λαμβάνει γνώση και επεξεργάζεται.
Πρόσθεσε ακόμη ότι όταν ο δικηγόρος ερευνά τα Κτηματικά Βιβλία, τα τεχνικά μέσα που θα χρησιμοποιήσει για την έρευνα αυτή, είναι καθαρά δική του επιλογή. Το αν θα χρησιμοποιήσει στυλό και χαρτί, ή τεχνική αποτύπωση μέσω φωτογραφίας για κατοπινή μελέτη στο γραφείο του, είναι καθαρά δικό του ζήτημα. Οι φωτογραφίες αυτές λαμβάνονται για προσωπική χρήση από το δικηγόρο, στο πλαίσιο της έρευνάς του, παραμένουν απόρρητες στο γραφείο του, και φυσικά γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας των δεδομένων τους από τον δικηγόρο.
Τόνισε επιπλέον ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, με κάθε επισημότητα και για λογαριασμό καθενός από τα μέλη του, φωτογραφίζει ή σαρώνει όλα τα, επίσης δημόσια, βιβλία δημοσιεύσεως αποφάσεων του Ειρηνοδικείου και Πρωτοδικείου Ρόδου και Εφετείου Δωδεκανήσου, τα Πινάκια, τα Εκθέματα κλπ. Όπως τα φωτογραφίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος, με τον ίδιο τρόπο έχει δικαίωμα και κάθε μέλος αυτού δικηγόρος να τα φωτογραφίζει, άλλο ότι στην πράξη αυτό δεν κρίνεται αναγκαίο, λόγω της οργανωμένης καταγραφής από τον Δικηγορικό Σύλλογο.
Τα παραπάνω αναγνώρισε με κάθε επισημότητα και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, ο οποίος έλαβε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης σχετικά, και επιπλέον εξέδωσε και ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο θα συνεχίζεται η έρευνα των Κτηματικών Βιβλίων «και με τη λήψη φωτογραφιών για αποκλειστική χρήση των δικηγόρων».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ