Ειδήσεις

Το παράδοξο των αντιδράσεων κατά της επιλογής για εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας

Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου

Είναι άκρως παράδοξες οι αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα και αφορούν στην εκδήλωση αντιδράσεων κατά της επένδυσης κατασκευής μικρής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση βιομάζας φυτικής προέλευσης (τηγανόλαδα και άλλα συναφή μαγειρικά έλαια). Η παραδοξότητα έγκειται στο γεγονός ότι ενώ επί χρόνια οι κοινότητες των ανθρώπων που γειτνιάζουν στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Σορωνή διαμαρτύρονται για την επιβάρυνση της υγείας τους, τώρα ορισμένα μέλη των κοινοτήτων αυτών δεν θέλουν την υλοποίηση μιας επένδυσης, η επέκταση της οποίας στο μέλλον είναι δυνατόν να περιορίσει το αρχικό τους πρόβλημα.
Η επένδυση για την κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας είναι μικρής κλίμακας και υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ανάξια λόγου. Μια επιχείρηση που θα παίρνει το χρησιμοποιημένο λάδι και με αυτό θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ίση με 350 κιλοβάτ (αναλογεί περίπου στο 0,2% της συνολικής παραγωγής του ΑΗΣ Σορωνής). Η γεννήτρια που θα χρησιμοποιηθεί θα παράγει καυσαέριο όγκου ολιγότερου από εκείνο που εκπέμπει η εξάτμιση ενός σύγχρονου λεωφορείου.
Ωστόσο, αυτή η επένδυση που τελεί υπό αξιολόγηση από το τμήμα ΠΕΧΩ Νοτίου Αιγαίου, επιχειρείται να μπλοκαριστεί, με την επίκληση διαφόρων επιχειρημάτων. Ορισμένα από αυτά στηρίζονται σε θέματα χωροθέτησης, άλλα σε σενάρια που έχουν να κάνουν με εκπομπές διοξινών ή άλλων τοξικών αερίων. Βέβαια, από εκείνους που έχουν ξεσηκωθεί ουδείς αποκαλύπτει ότι είναι αδύνατον μια μηχανή εσωτερικής καύσης να εκπέμπει από την εξάτμισή της διοξίνες ή άλλα αντίστοιχα αέρια.
Σημειώνεται ότι η χρήση των φυτικών ελαίων ως εναλλακτικό ανανεώσιμο καύσιμο, ανταγωνιστικό του πετρελαίου, προτάθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 1980. Οι σημαντικότερες έρευνες με ηλιέλαιο έγιναν στη νότιο Αφρική εξαιτίας του πετρελαϊκού εμπάργκο. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των επιστημονικών ερευνών «τα πλεονεκτήματα της χρήσης των φυτικών ελαίων ως καύσιμα σχετίζονται με την εύκολη μεταφορά και αποθήκευση τους, την άμεση διαθεσιμότητα, την ανανεωσιμότητα, το υψηλό θερμικό περιεχόμενο (περίπου 88% του D2 καυσίμου), την χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο και αρωματικά, και τέλος την βιοαποικοδομησιμότητα».
Αυτού του είδους οι επιλογές ενεργειακής αξιοποίησης των πόρων του νησιού δυνητικά μπορούν να βοηθήσουν στην απαγκίστρωση από τη χρήση πετρελαίου, συνεπώς θα έπρεπε αυτές οι δράσεις να υποστηρίζονται κι όχι να μπλοκάρονται.
Για πρώτη φορά στη Ρόδο
ηλεκτρικό ρεύμα από λάδι
Η συγκεκριμένη μονάδα είναι η πρώτη που κατασκευάζεται στη Ρόδο και μπορεί να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιώντας ως καύσιμο τα παλιά, μαγειρικά λάδια. «Αυτού του είδους τα έλαια ανήκουν στην κατηγορία των βιορευστών, τα οποία περνούν από διαδικασία εξαγνισμού προτού καταλήξουν στη γεννήτρια» εξήγησε προς τη «δημοκρατική» ο μηχανικός παραγωγής της μονάδας κ. Σταύρος Βόλας και συνέχισε: «οι μονάδες αυτού του είδους ανήκουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια περνάει απευθείας στο δίκτυο διανομής της ΔΕΗ και ο επενδυτής πληρώνεται από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για την παροχή του αυτή».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι στη Ρόδο η μέγιστη παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από βιορευστά καύσιμα μπορεί να φτάσει τα 4,2 μεγαβάτ. Δηλαδή, παρέχεται η δυνατότητα να κατασκευαστούν στο νησί συνολικά 12 ανάλογης ισχύος μονάδες.
Ισως, ο φόβος εκείνων που αντιδρούν να βρίσκεται στην πιθανότητα οι μελλοντικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βιορευστά καύσιμα να συγκεντρωθούν όλες στον Καλαμώνα. Κάτι τέτοιο ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει, καθώς για κάθε επένδυση πραγματοποιείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην οποία λαμβάνονται υπόψιν και οι άλλες μονάδες που πιθανώς να υπάρχουν σε κοντινή απόσταση.
Εκείνο που προφανώς δεν λαμβάνεται υπόψιν είναι το γεγονός ότι ακόμα και στην απίθανη περίπτωση κατά την οποία το ΠΕΧΩ εγκρίνει τη συγκέντρωση 12 μονάδων στην ίδια περιοχή, τότε το συνολικό παραγόμενο καυσαέριο από τις γεννήτριές τους θα είναι ολιγότερο από το καυσαέριο που δεν θα παράγεται από τους κινητήρες μαζούτ του εργοστασίου ΔΕΗ Σορωνής (αφού η ενεργειακή ανάγκη θα καλύπτεται από τα βιορευστά).
«Εχουμε πρόταση για τα σχολεία με αντάλλαγμα καύσιμο για τη θέρμανση του χειμώνα»
Τα χρησιμοποιημένα λάδια των νοικοκυριών συνήθως καταλήγουν στο νεροχύτη της κουζίνας. Δεν υπάρχει καλλιεργημένη συνείδηση στην Eλληνίδα νοικοκυρά ώστε να συλλέγει το χρησιμοποιημένο λάδι και αυτό να το αποδίδει στις εταιρείες ανακύκλωσης.
«Εμείς έχουμε μια πρόταση για όλα τα σχολεία» αποκάλυψε ο κ. Σταύρος Βόλας. «Θα καλέσουμε τους μαθητές των σχολείων να ενημερώσουν τους γονείς τους, να συλλέγουν το χρησιμοποιημένο λάδι και αυτό εμείς θα το μαζεύουμε. Σε αντάλλαγμα, θα αγοράζουμε και θα προσφέρουμε πετρέλαιο για τον καυστήρα του σχολείου προκειμένου να καλύπτονται οι ετήσιες ανάγκες θέρμανσης των μαθητών».
Ολλανδοί οι επενδυτές
Η επένδυση για την κατασκευή της μονάδας έχει ήδη γίνει. Πριν από μερικές ημέρες έγινε η τοποθέτηση των μηχανημάτων και της δεξαμενής φύλαξης των ελαίων. Ιδιοκτήτης της επιχείρησης είναι η εταιρεία «Ηλιακές εκμεταλλεύσεις», της οποίας εταίροι είναι δύο υπήκοοι Ολλανδίας, ο ένας εκ των οποίων διαμένει μόνιμα στο νησί.  Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του έργου από το ΠΕΧΩ, η μονάδα θα τεθεί σε άμεση λειτουργία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου