Ειδήσεις

“Bέτο” Κομισιόν στην αύξηση εργοδοτικών εισφορών

Άλλο ένα ακόμα “όχι” έλαβε χθες η κυβέρνηση στο σχέδιο της για το νέο Ασφαλιστικό. Μετά το “όχι” της αντιπολίτευσης που διατυπώθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών το περασμένο Σαββάτο, ήλθε χθες “όχι” των δανειστών και μάλιστα δια στόματος του εκπροσώπου της Κομισιόν, κ. Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος μιλώντας στο 26ο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αντέκρουσε το βασικότερο ισοδύναμο που έχει προτείνει η κυβέρνηση στη μαζική μείωση των συντάξεων, δηλαδή την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Παράλληλα, ο κ. Κοστέλο υπονόησε πως χρειάζεται να υπάρξει “ρήτρα” οικογενειακού εισοδήματος στις όποιες περικοπές στις συντάξεις γίνουν στα πλαίσια του νέου Ασφαλιστικού που πρέπει να θεσπιστεί “αρχές του 2016”, πρότεινε τον υπολογισμό των συντάξεων μόνο με βάση το μισθό και όχι τα διάφορα επιδόματα και συνάρτησε το εύρος των παρεμβάσεων στο συνταξιοδοτικό από την πορεία της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Το ένα “άδειασμα” πίσω από τ’ άλλο
Το “άδειασμα” που έκανε ο κ. Κοστέλο στις προτάσεις της κυβέρνησης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, έρχεται την επαύριον του “αδειάσματος” των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα περί σύστασης μίας Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για το Ασφαλιστικό αλλά και τέσσερις μέρες πριν τη νέα Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ενάντια στο επερχόμενο συνταξιοδοτικό πακέτο. Χθες, εξάλλου, με επιστολή της η ΓΣΕΕ αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή της σε έναν “προσχηματικό” κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Εξάλλου, χθες έφαγαν άλλη μια ” κρυάδα” οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ, κλπ. από την έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας για τα νέα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης που απομακρύνουν έως και … 17 χρόνια την έξοδο από τη σύνταξη για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

“Πολύ υψηλή η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ”

Ο κ. Κοστέλο επισήμανε πως κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε πως δεν υπάρχουν “κόκκινες γραμμές” και πως μία αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα συνεκτιμηθεί στα πλαίσια του συνολικού πακέτου που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση εντός του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το χρονοδιάγραμμα που ο παρουσίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση τοποθετήθηκε στις “αρχές του 2016”.

Ο ίδιος έκανε άλλες τέσσερις κρίσιμες επισημάνσεις που υποδεικνύουν τη στάση των δανειστών απέναντι στο ελληνικό συνταξιοδοτικό:

– Η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι σήμερα πολύ υψηλή ως ποσοστό του ΑΕΠ
– Στη μεταρρύθμιση που θα γίνει πρέπει να ληφθεί υπόψη πως υπάρχουν σε πολλές οικογένειες στην Ελλάδα μία και μόνο σύνταξη αποτελεί το εισόδημα τους
– Πολλές συντάξεις δεν συνδέονται με τους πραγματικούς μισθούς αλλά και με μισθολογικές παροχές, όπως επιδόματα.
– Οι αλλαγές που θα αποφασιστούν θα ιδωθούν σε αλληλεπίδραση με τη φορολογική μεταρρύθμιση

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου