Ειδήσεις

ΤΕΕ Δωδεκανήσου”Η 1η Οκτωβρίου 2015 θα μείνει στην ιστορία του τόπου μας ως μαύρη ημέρα”

Η 1η Οκτωβρίου 2015 θα μείνει στην ιστορία του τόπου μας ως μαύρη ημέρα. Θεωρούμε τραγικό λάθος με ολέθριες συνέπειες την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ σε έξι νησιά του Αιγαίου μεταξύ αυτών και τη Ρόδο. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί συναισθήματα έντονου προβληματισμού, απογοήτευσης και θυμού.
Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου δεν αποτελεί «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», υιοθετήθηκε για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της νησιωτικότητας και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές αυτές περιοχές.
Επιπρόσθετα έχουμε να παρατηρήσουμε ότι:
– Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αποτέλεσε προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού στην ομιλία του στις 15 Ιανουαρίου 2015 στη Ρόδο και, παράλληλα, δεν λησμονούμε τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις πολιτικών εκπροσώπων του τόπου μας επί του θέματος.
Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών είναι άμεσες και θα τις νιώσουμε όλοι στο πετσί μας.
– Οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα είδη της αγοράς, με αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνση της δυσχερούς θέσης στην οποία ήδη βρίσκονται λόγω της κρίσης.
– Για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για τις τουριστικές, αποτελεί βαρύ πλήγμα και μειώνει την ανταγωνιστικότητά τους σε σχέση με ανταγωνιστικούς προορισμούς.Ας μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός αποτελεί το θεμέλιο της οικονομίας του τόπου μας.
– Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα νέο πλήγμα για τον κλάδο των Μηχανικών, τόσο στο μελετητικό, όσο και στον κατασκευαστικό τομέα που βρίσκονται σε συνεχή ύφεση τα τελευταία 5 έτη. Το αυξημένο τελικό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών θα επιβαρύνει επιπλέον τους πολίτες.
Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου από το 2012, όπου ξεκίνησε η συστηματική προσπάθεια για την κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, σε συνεργασία με τα άλλα δύο Επιμελητήρια, αλλά και με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης μετείχε ενεργά στις προσπάθειες διατήρησής τους και έδωσε αλλεπάλληλες μάχες.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το θέμα δεν έχει κλείσει. Σε συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς, θα αναδείξουμε το πόσο εσφαλμένη είναι η επιλογή που θεσμοθετήθηκε και θα διεκδικήσουμε την ανατροπή της.

Για τη ΔΕ του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου

Ιάκωβος Γρύλλης
Πρόεδρος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου