Ζήτημα άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου θα θέσει σήμερα ο κ. Στ. Θεοδωράκης στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Κ.Ο. του. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ο επικεφαλής του Ποταμιού θα προαναγγείλει και νομοθετική πρωτοβουλία, προκαλώντας όλα τα κόμματα να συναινέσουν στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν με ένα αναλογικότερο και δικαιότερο σύστημα.

Η επιλογή του κ. Θεοδωράκη στοχεύει βέβαια να εξαναγκάσει τον κ. Αλ. Τσίπρα να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του ως προς τη δέσμευσή του ήδη από τον Ιανουάριο ότι στις πρώτες 100 ημέρες της δικής του διακυβέρνησης θα καταργούσε «το ληστρικό μπόνους των 50 εδρών». Και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοδωράκης θα «υπενθυμίσει» στον κ. Τσίπρα ότι ο εκλογικός νόμος –αν ο ίδιος το επιθυμεί– μπορεί να αλλάξει αμέσως (ακόμη και χωρίς τη σύμπραξη της Ν.Δ.), δεδομένου ότι απαιτούνται 200 ψήφοι τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει μαζί τα μικρότερα κόμματα (ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ) που έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν ένα αναλογικότερο σύστημα. Η δε πρόταση του Ποταμιού είναι να διατηρηθεί ένα μπόνους στον νικητή, αλλά σαφώς μικρότερο και σε άμεση συνάρτηση με το ποσοστό του.

Στο Ποτάμι δεν πέρασε απαρατήρητη η πρόσφατη δήλωση του κ. Ν. Βούτση ότι «η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι ένα από τα ζητήματα για τα οποία η Αριστερά έχει δεσμευθεί και θα τεθεί σε συζήτηση στη νέα Βουλή». Ωστόσο συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη θεωρούν εντελώς ασαφή τη «δέσμευση» Βούτση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεν ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά μέσα από μια συνταγματική αναθεώρηση. Με απλά λόγια, τα στελέχη του Ποταμιού εκτιμούν ότι η ανομολόγητη πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να γίνουν και οι επόμενες εκλογές με το μπόνους, καθώς γνωρίζει ασφαλώς ότι για να αλλάξει το εκλογικό σύστημα μέσω του Συντάγματος απαιτούνται τουλάχιστον δύο κοινοβουλευτικές θητείες. Επιπλέον δε στο Ποτάμι θεωρούν προσχηματική και την εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική, καθώς αν εφαρμοζόταν ένα τέτοιο σύστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε σήμερα μόλις 114 έδρες και θα όφειλε είτε να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. είτε με 3 μικρότερα κόμματα!

Κατά τα λοιπά, σε επιστολή του προς τους εθελοντές του κόμματος ο κ. Θεοδωράκης τους κάλεσε να συμμετάσχουν ενεργά στις προσυνεδριακές διαδικασίες, να συνδιαμορφώσουν τις αλλαγές που χρειάζονται και να δώσουν μια ηχηρή απάντηση σε «όσους θέλουν ένα γονατισμένο Ποτάμι». Απέδωσε μάλιστα «τον οχετό» που εξαπολύεται εναντίον του σε συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αιχμές άφησε και για την κ. Γεννηματά «που μιλούσε συχνά προεκλογικά για το θολό Ποτάμι με τις άγνωστες πηγές του».

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ