Στις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση τριών σοβαρών κρίσεων, τα τελευταία χρόνια, της οικονομικής, της κρίσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και της κρίσης ασφάλειας της περιοχής, εστιάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ως προς το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα έστειλε το μήνυμα ότι «το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού» και πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια για επιλογές εξωτερικής πολιτικής χωρίς να εξετάζονται εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι συνέπειες.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα σταθεροποίησης που συμφώνησε η κυβέρνησή του, τόνισε ότι συμπεριλαμβάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και θα επιτρέψει να σταθεροποιηθεί η οικονομία με το να τεθούν θεμέλια για μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, καθώς επίσης και πως συνεχίζεται να χρειάζεται να παλέψουμε βήμα-βήμα για να εφαρμοστεί μια ατζέντα αναπτυξιακή και όχι μια ατζέντα λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αν και έχουν επιτευχθεί πολλά, ωστόσο το όραμα των ιδρυτών του Οργανισμού δεν έχει εκπληρωθεί και πως σήμερα βιώνουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, άνευ προηγουμένου μεταναστευτικά κύματα και αύξηση της φτώχειας, της βίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το μεγάλο ερώτημα δεν είναι να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά πως το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο Οργανισμός αυτός που ιδρύθηκε για τον λόγο αυτό, είναι το πώς θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές με τη βάση των κοινών αξιών μας που θεσπίζονται στη Χάρτα του ΟΗΕ.

Επισήμανε ότι καθώς περνούν τα χρόνια φαίνεται να επιστρέφουμε όχι μόνο στα ίδια προβλήματα αλλά και στις ίδιες απαρχαιωμένες συνταγές που προκάλεσαν τα προβλήματα αυτά.

«Γι’ αυτό οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι υπαρξιακές. Θα συνεχίσουμε με τις ίδιες παλιές συνταγές κοινωνικού αποκλεισμού και κοινωνικού κατακερματισμού και μεταναστευτικών ρευμάτων ή θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε το μέλλον μας βήμα προς βήμα με εμπιστοσύνη και την ικανότητα να μάθουμε από τα λάθη μας;», είπε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τρεις κρίσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι, όπως και πολλές άλλες χώρες, η Ελλάδα επλήγη πάρα πολύ άγρια από την οικονομική κρίση του 2008 λόγω των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας της και του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

«Η νεοφιλελεύθερη συνταγή που εμείς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κληθήκαμε να εφαρμόσουμε παρά το μεγάλο κοινωνικό κόστος, οδήγησαν σε μεγαλύτερη εμβάθυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αντί να της αντιμετωπίσουν. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας, ο λόγος ΑΕΠ προς χρέος αυξήθηκε στο 180%, ενόσω η ανεργία έφτασε το 27% και η μετανάστευση πτυχιούχων προς το εξωτερικό επιταχύνθηκε.

»Αυτό που αντιμετωπίσαμε είναι μια πολύ σθεναρή αφοσίωση κάποιων στο ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από την Ευρωζώνη ή ότι οι διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε θα πρέπει να συνδυαστούν με πολύ άγρια λιτότητα και με μεγάλη περικοπή μισθών και συντάξεων», είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης που συμπεριλαμβάνει μεταρρυθμίσεις βαθιές και στο σύστημα δημόσιας διοίκησης, στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό σύστημα και που θα επιτρέψει να σταθεροποιηθεί η οικονομία με το να τεθούν θεμέλια για μια αναδιάρθρωση του χρέους μας.

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε ότι, δυστυχώς, την ίδια ώρα επιβάλλει μέτρα που επιβαρύνουν περαιτέρω την κοινωνία και την οικονομία και τα οποία θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί, για να σημειώσει ότι συνεχίζεται να χρειάζεται να παλέψουμε βήμα-βήμα για να εφαρμοστεί μια ατζέντα αναπτυξιακή και όχι μια ατζέντα λιτότητας, προκειμένου να υπερασπίσουμε τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας και να κάνουμε μια δίκαιη κατανομή των φορτίων, προκειμένου να συνδέσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, στην ανάγκη αναδιάρθρωσης τους χρέους μας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό, χρηματοπιστωτικό, οικονομικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες στρατηγικές και την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015. Πρέπει, τόνισε, να αντιμετωπίσουμε το θέμα αναδιάρθρωσης δημοσίων χρεών σε όλα τα ανάλογα φόρα συμπεριλαμβανομένου και αυτού προκειμένου να ενισχύουμε αναπτυξιακές στρατηγικές και όχι στρατηγικές λιτότητας.

Αναφερόμενος στη δεύτερη σημαντική περιφερειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κυμάτων άνευ προηγουμένου (από την αρχή του χρόνου πάνω 300.000 κυρίως από Συρία και Αφγανιστάν πέρασαν από την Ελλάδα για να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), σημείωσε ότι ο λαός της Ελλάδας επέδειξε αλληλεγγύη.

Επισήμανε ότι σε συνεργασία με την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να χειριστεί τις ροές με αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο, βελτιώνοντας της εγκαταστάσεις υποδοχής και τις διαδικασίες αναγνώρισης και ταυτοποίησης των ατόμων και δημιουργώντας hotspots.

Παρόλα αυτά, σημείωσε, για κάποιους ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι να υψώσουμε πιο ψηλά τείχη, να αποτρέψουμε διά της βίας τους πρόσφυγες ή να μεταθέσουμε τις ευθύνες σε άλλους όσο το δυνατόν πιο μακριά.

«Δεν πιστεύουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου μας μπορεί να δομηθεί με όλο και υψηλότερα τείχη αποκλεισμού ή με νήπια που πεθαίνουν στην πόρτα μας. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι πολλοί από τους προγόνους μας υπήρξαν μετανάστες και πρόσφυγες και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία να καταστρέψει τις κοινές μας αρχές», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ