Ειδήσεις

H Citi αποχαιρετά τους πελάτες λιανικής στην Ελλάδα μετά 30 χρόνια

Οι εργασίες της περνούν από την 1η Οκτωβρίου στην Alpha Bank

Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για τη Citibank, η οποία έπειτα από 30 περίπου χρόνια δραστηριοποίησης στην εγχώρια λιανική τραπεζική αγορά αποχαιρετά τους πελάτες της και επικεντρώνεται στην εταιρική τραπεζική. Τις εργασίες αυτές εξαγόρασε η Alpha Bank, στην οποία μεταφέρονται αυτόματα από την 1η Οκτωβρίου όλοι οι λογαριασμοί, καταθετικοί, δανειακοί και επενδυτικοί, της Citi Ελλάδος.

Αυτό συνεπάγεται μια σειρά από αλλαγές για τους καταθέτες και δανειολήπτες της Citibank. Πλέον, όσοι διατηρούν αποταμιευτικούς λογαριασμούς θα υπάγονται στο εγχώριο σύστημα προστασίας καταθέσεων, και όχι στο βρετανικό. Επιπλέον, θα μπορούν να πραγματοποιούν σε πρώτη φάση αναλήψεις μετρητών και ερωτήσεις στο σύνολο των ΑΤΜ του δικτύου της Alpha Bank χωρίς κανένα κόστος.

Από την άλλη πλευρά, στα δάνεια θα συνεχίσουν να ισχύουν οι όροι των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί με τη Citibank.

Η λειτουργική ενοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε βάθος μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank έχει εξασφαλίσει την άδεια της Citi για τη διατήρηση του brand της αμερικανικής τράπεζας στο δίκτυο των καταστημάτων που εξαγόρασε, τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι να αποτρέψει την πρόκληση σύγχυσης σε πελάτες τόσο της Alpha Bank όσο και της Citibank, καθώς για μερικούς μήνες ακόμη ως και τη λειτουργική τους ενοποίηση στις δύο τράπεζες θα λειτουργούν διαφορετικά συστήματα.

Οι πελάτες της Citibank θα συνεχίσουν ως τότε να εξυπηρετούνται στις μονάδες με το σήμα του αμερικανικού ομίλου. «Στόχος είναι η μετάβαση να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται, χωρίς να προκληθεί αναστάτωση» επισημαίνει τραπεζική πηγή.

Το μεγάλο στοίχημα της Alpha Bank είναι να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της Citi στον τομέα του Personal Banking, με στόχο να αναβαθμίσει τη δική της αντίστοιχη υπηρεσία Alpha Prime.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβάνει τη δραστηριότητα Λιανικής Τραπεζικής της Citibank στην Ελλάδα, δηλαδή Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (SMEs), καταθέσεις, εργασίες wealth management, πιστωτικές κάρτες, δάνεια και πιστώσεις, εγγυητικές επιστολές, ενέγγυες πιστώσεις και θυρίδες, καθώς επίσης και το δίκτυο καταστημάτων και ΑΤΜ της αμερικανικής τράπεζας στη χώρα μας. Επιπλέον, μεταβιβάζεται στην Alpha Bank το σύνολο των μετοχών της Diners.

Η ιστορία της Citi

Η Citibank εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1964 αρχικά για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Ναυτιλιακού και του Τομέα των Μεγάλων Επιχειρήσεων (Corporate). Ακολούθησε τη δεκαετία του 1980 η επέκτασή της στη Λιανική Τραπεζική.

Η Εταιρική Τραπεζική της Citi Ελλάδος εισήγαγε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά μια σειρά καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων, όπως οι Λύσεις Κρατικής Χρηματοδότησης και Αντιστάθμισης Κινδύνου, τα Κοινοπρακτικά Δάνεια, τα Ομόλογα Υψηλής Απόδοσης, τα Τιτλοποιημένα Δάνεια, τα Χρηματοοικονομικά Παράγωγα, οι Μοχλευμένες Εξαγορές, οι Χρηματοδοτικές Μισθώσεις και η Χρηματοδότηση Εξαγωγών μέσω ασφάλισης κρατικών οργανισμών.

Το ίδιο πνεύμα ήταν επίσης ισχυρό και στη Λιανική Τραπεζική της Citi Ελλάδος, η οποία εδραιώθηκε παρέχοντας πρωτοποριακές υπηρεσίες και προϊόντα στους τομείς Διαχείρισης Περιουσίας (Wealth Management) και Πιστωτικών Καρτών.

Αξιοσημείωτες καινοτομίες αποτελούν η εισαγωγή των ATM στην εγχώρια αγορά (1985), η παροχή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης όλο το 24ωρο (1990), οι πρώτες πιστωτικές κάρτες συνεργασίας (1997), η ανάπτυξη της επενδυτικής πλατφόρμας στη φιλοσοφία της Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής (2001) και η ειδοποίηση πελατών για συναλλαγές μέσω SMS και e-mail (2008).

Πηγή: To BHMA

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου