Ρεπορτάζ

Συγχωνεύονται ή κλείνουν σχολεία και ανοίγουν νέα

Πολλά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία συγχωνεύονται ανά την Ελλάδα, ενώ αρκετά είναι και εκείνα που κλείνουν τελείως τις πόρτες τους στους μαθητές. Την ίδια ώρα, ανοίγουν και πολλά νέα σχολεία με τρανό παράδειγμα, αυτό της ίδρυσης του νέου Δημοτικού Σχολείου στην Ψέριμο ύστερα από πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με σχετικό ΦΕΚ, δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τις ιδρύσεις, τις καταργήσεις, τις συγχωνεύσεις, τους υποβιβασμούς και τις προαγωγές Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων 2023-2024.
Αναλυτικότερα, 10 είναι τα σχολεία που ιδρύονται και 36 τα σχολεία που καταργούνται ενώ περισσότερα από 60 σχολεία συγχωνεύονται –ανά την χώρα.
Ερωτηθείς από την ‘δημοκρατική’ ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Μπάμπης Ψαράς, δήλωσε τα εξής:
«Εκτός από συγχωνεύσεις, υπάρχουν και επαναλειτουργίες αλλά και ιδρύσεις νέων σχολείων. Φέτος, λειτουργεί για πρώτη φορά, το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, το οποίο συστεγάζεται με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κρεμαστής. Γι αυτό, είχαμε ΦΕΚ από το 2004 αλλά δεν είχε τεθεί σε λειτουργία, λόγω έλλειψης χώρου στέγασης.
Επίσης, επαναλειτουργεί μετά από 5 χρόνια, το Νηπιαγωγείο Ώθους στην Κάρπαθο ενώ στην Κάλυμνο, συγχωνεύονται το 4ο με το 6ο Νηπιαγωγείο πόλεως Καλύμνου».
ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ
ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ
Στη Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου, μεταστεγάζεται το 2ο Δημοτικό Σχολείο, για το οποίο ελήφθη σχετική απόφαση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.
Κληθείς από την ‘δημοκρατική’ να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Νικόλας Διμέλης, δήλωσε τα εξής:
«Εδώ και 2,5 χρόνια, αγωνιζόμαστε για να έρθει αυτή η στιγμή, να μεταστεγαστεί το 2ο Δημοτικό Σχολείο. Αυτό το έργο ξεκίνησε το 2004, και θεμελιώθηκε το 2015. Ενώ ο χρόνος παράδοσης ήταν για το 2017, ο εργολάβος που το είχε αναλάβει δεν ανταποκρίθηκε στους χρόνους και αναγκαστήκαμε, το 2019, επί θητείας Αντώνη Καμπουράκη, να κινήσουμε ξανά τις διαδικασίες για την ολοκλήρωσή του. Προσωπικά είχα στείλει και επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με σχετικό αίτημα, ο οποίος, παρενέβη –ο ίδιος- στις 24 Νοεμβρίου 2020 (για εμάς, ημερομηνία σταθμός) οπότε δόθηκε το πράσινο φως για να προχωρήσει –επιτέλους- το έργο.
Τελικά, εντάχθηκε εκ νέου σε ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό σχεδόν 3 εκ. ευρώ, με χρόνο παράδοσης την νέα σχολική χρονιά του 2023. Βρισκόμαστε στο 99% της ολοκλήρωσης του έργου. Την προσεχή Δευτέρα αναμένουμε να ολοκληρωθεί η υδροδότηση και να προχωρήσουμε στον εξοπλισμό και στην επίπλωση. Ο Δήμος Ρόδου θα ασφαλτοστρώσει τον εξωτερικό δρόμο που οδηγεί προς το νέο 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο και θα προχωρήσουμε. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα μετά την μεταστέγαση των μαθητών, θα είναι να κοιτάξουμε με προσοχή την ασφαλή μετακίνηση και μεταφορά τους.
Αυτό, το έχει αναλάβει η περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου με λεωφορεία (επειδή η απόσταση είναι 3 χλμ) και βεβαίως, θα υπάρχει μέριμνα για την επιστροφή τους. Σημειώνεται πως το σχολείο θα εξυπηρετεί περίπου 217 παιδιά. Εμείς, σαν Δ.Ε. έχουμε αγαστή συνεργασία με την νέα διευθύντρια, κα Αργυρού καθώς και με τον Σύλλογο των Διδασκόντων. Προτεραιότητά μας, είναι οι μαθητές και τα παιδιά μας…».
Ο κ. Διμέλης αναφέρθηκε και στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου (ένα κτήριο του 1919) στο οποίο δεν έγιναν ποτέ παρεμβάσεις ή συντηρήσεις: «Μόνον το 2019, με εντολή του δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, προχωρήσαμε σε μελέτες και συντηρήσεις. Πήραμε την κυριότητα κατά χρήση του κτηρίου από την Εκκλησία για 49 έτη κι έτσι, εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με στόχο την μετατροπή του σε Κέντρο Πολιτισμού. Το έργο οδεύει προς την ολοκλήρωσή του για να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία» -ανέφερε.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής κ. Στράτος Καρίκης, τόνισε:
«Προσπαθούμε να προλάβουμε τις προθεσμίες ώστε να μεταστεγαστεί στην Λιβάδα ένα σύγχρονο σχολείο. Ελπίζουμε να προλάβουμε μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Χρειαζόμαστε και την στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την μετακίνηση των παιδιών (λόγω απόστασης)».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου