Ρεπορτάζ

Μηνυτήρια αναφορά για μια νέα υπόθεση εικονικής ασφάλισης

Μηνυτήρια αναφορά εις βάρος 4 ημεδαπών, κληρονόμων θανόντος ασφαλισμένου στον ΕΦΚΑ για μια νέα υπόθεση εικονικής ασφάλισης υπέβαλε ενώπιον της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου ο ασφαλιστικός φορέας.
Η υπόθεση αφορά στην ασφάλιση έτερου ημεδαπού στην επιχείρηση του θανόντος για την χρονική περίοδο 30 Ιανουαρίου 2005 έως 30 Ιουνίου 2007, κατά την οποία ο ανωτέρω είχε αποβιώσει.
Συγκεκριμένα μετά από διενέργεια έρευνας από επιτελείς του ΕΦΚΑ, κατόπιν Υπηρεσιακού Σημειώματος του τμήματος ΚΕΑΟ, διαπιστώθηκε η τέλεση μιας σειράς μη σύννομων ενεργειών, τόσο αναφορικά με την ασφάλιση υπαλλήλου, όσο και με την αποφυγή καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κληρονομούμενου προς το ταμείο, που προέρχονταν από μη καταβληθείσες εισφορές για τον υπάλληλο, που τύγχανε στενός συγγενής του θανόντος.
Ο θανών όσο ήταν εν ζωή, διατηρούσε ένα μίνι μάρκετ και απασχολούσε ως υπάλληλο τον συγγενή του έως την ημερομηνία θανάτου του τον Ιανουάριο του 2005.
Από έλεγχο δηλωθέντων – καταβληθέντων (Ε.Δ.Κ) στην επιχείρηση του εργοδότη διαπιστώθηκε ότι από την έναρξη απασχόλησης προσωπικού, την 1η Νοεμβρίου 2003 έως και την 30η Ιουνίου 2007 (τελευταία χρονική περίοδος υποβολής ΑΠΔ), δεν είχαν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.
Σημειωτέον ότι σε εκείνη την χρονική στιγμή δεν διενεργήθηκε ουσιαστικός έλεγχος, ο ΕΦΚΑ δεν είχε λάβει γνώση για τον θάνατο του εργοδότη, γιατί οι κληρονόμοι του παρέλειψαν να τον γνωστοποιήσουν.

Ως αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων προέκυψαν Πράξεις Επιβολής Εισφορών (Π.Ε.Ε.) και η οφειλή του θανόντος διαμορφώθηκε στο ύψος των 16.952,75€ (κύρια εισφορά), για όλη την περίοδο.
Στη συνέχεια το Αποκεντρωμένο Τμήμα ΚΕΑΟ Ρόδου έστειλε ατομική ειδοποίηση με συστημένη επιστολή για βεβαίωση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στον ΕΦΚΑ στην οποία αναγράφονταν συνολική οφειλή 41.322,76€ και η οποία επεστράφη με την ένδειξη ότι ο παραλήπτης έχει αποβιώσει.
Κατόπιν τούτου ο ΕΦΚΑ ενημερώθηκε μετά από αλληλογραφία με τον Δήμο Ρόδου ότι απεβίωσε και για την ταυτότητα των κληρονόμων του.
Διαπιστώθηκε ότι με έγγραφο του Πρωτοδικείου Ρόδου προσκομίστηκαν τα πιστοποιητικά περί μη δημοσίευσης διαθήκης και περί μη αποποίησης κληρονομιάς καθώς επίσης και ακριβές υπηρεσιακό αντίγραφο έκθεσης αποδοχής κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής, χωρίς όμως να προσκομιστεί έκθεση απογραφής και συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς.
Ο ΕΦΚΑ ζήτησε από όλους τους κληρονόμους να προσκομίσουν την έκθεση απογραφής της περιουσίας του κληρονομούμενου αλλά κανένας δεν προσκόμισε τίποτα.
Προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του φορέα, ο ΕΦΚΑ προχώρησε στην καταχώρηση των κληρονόμων αυτεπάγγελτα στο πληροφοριακό σύστημα (Μητρώο εργοδοτών) και τους κατέστησε υπεύθυνους για τις οφειλές του κληρονομούμενου.
Ακολούθως το τμήμα ΚΕΑΟ, προχώρησε σε αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας των Τραπεζών ως τρίτου για τους ανωτέρω (κληρονόμους του θανόντος). Από τα κατασχετήρια δεν ανευρέθη στους λογαριασμούς των κληρονόμων κανένα ποσό, συνεπώς δεν εισπράχθηκε τίποτα.
Οι κληρονόμοι κατέθεσαν το 2019 αίτηση αναστολής εκτέλεσης της πράξης ταμειακής βεβαίωσης και κατά των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων του ΚΕΑΟ, η οποία απορρίφθηκε με απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου. Παράλληλα, ενώπιον του ιδίου Δικαστηρίου, υπέβαλαν αίτηση ανακοπής, η οποία εκκρεμοδικεί.
Ακολούθως διενεργήθηκε επανέλεγχος στην επιχείρηση, από τον οποίο αποδείχτηκε ότι η ασφάλιση που αφορούσε στον υπάλληλο, δεν ανταποκρινόταν σε πραγματική απασχόληση αφού ο εργοδότης είχε αποβιώσει. Εξεδόθη τον Ιούνιο του 2020 απόφαση ακύρωσης της ασφάλισης του ασφαλισμένου, για τις χρονικές περιόδους Φεβρουαρίου 2005 – Ιουνίου 2007, ως μη ανταποκρινόμενη σε πραγματική απασχόληση (εικονική).
Αποτέλεσμα της ακύρωσης της ασφάλισης ήταν η μείωση της οφειλής του θανόντος κατά το ποσό των 28.892,06 € και απέμεινε ως υπόλοιπο το ποσό των 13.568,46 €.
Όλες οι υποβληθείσες Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) από τον 11/2003 έως και τον 6/2007 έχουν υποβληθεί μέσω διαδικτύου.
Διαπιστώθηκε στην πορεία ότι οι κληρονόμοι, ενώ είχαν συστήσει κοινωνία στην ΔΟΥ από τον Ιανουάριο του 2006, παρουσιάστηκαν στον ΕΦΚΑ για να την απογράψουν ως εργοδότη, μετά από 21 μήνες. Όλο αυτό το διάστημα συνέχιζαν εν γνώσει τους να ασφαλίζουν τον υπάλληλο στο Μητρώο του θανόντος, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή των σχετικών ασφαλιστικών εισφορών.
Έτσι, συνέχισαν να υποβάλλουν Α.Π.Δ μέσω διαδικτύου στην επωνυμία του θανόντος και όχι στην κοινωνία κληρονόμων που είχαν συστήσει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου