Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν τέσσερις από τους 76 μετανάστες που περισυνελέγησαν την περασμένη Τρίτη στη θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης και οι οποίοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της πόλης της Ρόδου, το οποίο μισθώθηκε για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», οι ασθενείς φιλοξενούνται σε ξεχωριστό χώρο και φυλάσσονται από άνδρες του Λιμενικού οι οποίοι φορούν ειδικές στολές προκειμένου να προφυλαχθούν, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, ενώ κανένας από τους υπόλοιπους 72 δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα και τα τεστ τους βγήκαν αρνητικά. Από τους διασωθέντες 43 είναι άντρες, 21 γυναίκες και 13 παιδιά εκ των οποίων 8 αγόρια και 5 κορίτσια.
Σχετικά με τις υπηκοότητές τους 9 είναι από την Αίγυπτο, 12 από τη Σομαλία, 13 από το Ιράκ, 1 από την Παλαιστίνη, 7 από την Τουρκία, 8 από το Ιράν και 27 από την Συρία.

Μετά την 14ήμερη καραντίνα, θα ακολουθήσει και δεύτερος έλεγχος.
Σημειώνεται ότι οι τέσσερις κατηγορούμενοι που αναγνωρίσθηκαν ανάμεσα στα άτομα που διασώθηκαν, ως τα άτομα που έδρασαν από κοινού με διακριτούς ρόλους ο καθένας και μερίμνησαν για την μεταφορά τους και την διακυβέρνηση του σκάφους και οι οποίοι απολογήθηκαν χθες, προέκυψε από τα τεστ στα οποία υπεβλήθησαν ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Αλλοι τρεις μετανάστες εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, από το ναυάγιο της περασμένης Πέμπτης, 17 περίπου μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου.
Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες της «δημοκρατικής», τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού από τους 53 μετανάστες που περισυνελέγησαν συνολικά, έχουν απομονωθεί στο ίδιο ξενοδοχείο, όπου φιλοξενούνται και οι ασθενείς από το ναυάγιο της Χάλκης.

ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ
ΤΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της αναπληρώτριας Ανακρίτριας και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου οι 4 διακινητές και συγκεκριμένα ένας 26χρονος Αιγύπτιος, ένας 29χρονος Παλαιστίνιος και δύο Ιρακινοί ηλικίας 48 και 41 ετών, κατηγορούμενοι για πρόκληση ναυαγίου με ενδεχόμενο δόλο, με πρόκληση κινδύνου για άνθρωπο και θανατηφόρο αποτέλεσμα, ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, μεταφορά από κυβερνήτες σκάφους από το εξωτερικό στην Ελλάδα, πολιτών τρίτων χωρών κατά τρόπο που μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο και με θανατηφόρο αποτέλεσμα, διευκόλυνση εισόδου σε ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας από κερδοσκοπία κατ’ επάγγελμα από δύο και περισσοτέρους από κοινού και κατά συρροή, για παράνομη είσοδο στη χώρα και για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών πλοίων από πρόθεση με θανατηφόρα αποτελέσματα.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», περί ώρα 20:50 της 25ης Αυγούστου 2020 στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Χάλκης σκάφη του λιμενικού εντόπισαν ένα ημιβυθισμένο σκάφος, λευκού χρώματος, μήκους περίπου 20μ. με διακριτική ονομασία «SEA POWER» (α.λ.σ).
Το σκάφος παρουσίαζε συνεχή εισροή υδάτων, ενώ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βρισκόταν ικανός αριθμός ατόμων στην θάλασσα, χωρίς να φέρουν σωσίβιο.
Στην περιοχή είχαν σπεύσει επίσης ελικόπτερο «SUPER PUMA», το ΤΠΚ «Γρηγορόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς επίσης και εμπορικά πλοία για συνδρομή και περισυλλογή των ατόμων που βρίσκονταν στην θάλασσα.
Συνολικά περισυλέγησαν 76 άτομα.
Από μαρτυρικές καταθέσεις των διασωθέντων προέκυψε ότι στο εν λόγω σκάφος επέβαιναν παράτυποι μετανάστες οι οποίοι ξεκίνησαν από τα έναντι τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία, διασχίζοντας την ελληνική επικράτεια.
Επιπρόσθετα, αναγνωρίστηκαν ανάμεσα στα άτομα που διασώθηκαν, οι κατηγορούμενοι ως τα άτομα που έδρασαν από κοινού με διακριτούς ρόλους ο καθένας και μερίμνησαν για την μεταφορά τους και την διακυβέρνηση του σκάφους.
Επιπρόσθετα, από διασωθείσα, κατατέθηκε ότι κατά τη διάρκεια που ευρίσκονταν μέσα στη θάλασσα ο σύζυγός της ηλικίας 35 ετών και το 4χρονο παιδί της δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Παναγιώτα Καραμάριου, Σεβαστιανός Κούρκουλος, Στέφανος Καψάλης και Σοφία Προύσαλη.
ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ
ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΟ
ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ
Σήμερα θα απολογηθούν, ενώπιον της αναπληρώτριας Ανακρίτριας δύο Ουκρανοί διακινητές, ηλικίας 19 και 23 ετών, για παράνομη μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα 53 πολιτών τρίτης χώρας, καθώς επίσης και για έκθεση σε κίνδυνο των ανωτέρω επιβαινόντων.
Η επιχείρηση έρευνας-διάσωσης έλαβε χώρα την 28η Αυγούστου 2020 σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα της 27ης Αυγούστου 2020, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου ενημερώθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) για σκάφος το οποίο βρίσκεται σε δυσχερή θέση στην προαναφερόμενη θαλάσσια περιοχή.
Δύο σκάφη απέπλευσαν προς ανωτέρω θαλάσσια περιοχή, όπου τα μεσάνυχτα της 28ης Αυγούστου 2020 εντόπισαν ένα ακυβέρνητο ιστιοφόρο, λευκού χρώματος, ονόματι «MELODY», σημαίας ΗΠΑ, στο οποίο επέβαινε ικανός αριθμό παράτυπων μεταναστών. Επιπρόσθετα, στο εν λόγω σημείο είχαν σπεύσει για παροχή συνδρομής τα παραπλέοντα πλοία Δ/Ξ «KOYSUG» σημαίας Ρωσίας, Φ/Γ-Ο/Γ «NEPTUNE HELLAS» σημαίας Μάλτας, Δ/Ξ «ΜΑΥΑ» σημαίας Marshal Islands, καθώς και ΤΠΚ «Γρηγορόπουλος» του Πολεμικού Ναυτικού.
Από ληφθείσες μαρτυρικές καταθέσεις των μεταναστών προέκυψε ότι ξεκίνησαν από τα έναντι τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία, διασχίζοντας την ελληνική επικράτεια. Επιπρόσθετα, αναγνώρισαν και υπέδειξαν τους δύο κατηγορούμενους ως τους κυβερνήτες του σκάφους μεταφοράς τους.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης τους διορίστηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Ανθούλα Καραολάνη και Αγγελική Καρακατσάνη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ