ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Λουκέτο» την Δευτέρα, στα ΕΛΤΑ Ιαλυσού: Αντιδράσεις για την υποβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής

Πέγκυ Ντόκου 5 λεπτά ανάγνωση
elta ialysos
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η απόφαση για το κλεί­σιμο του Ταχυ­δρο­μι­κού Κατα­στή­μα­τος Ιαλυσού προ­κα­λεί έντονες αντι­δρά­σεις στη Ρόδο, πλήτ­το­ντας την τοπική κοι­νω­νία και την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα.
  • Οι εργα­ζό­με­νοι των ΕΛΤΑ καταγ­γέλ­λουν ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς διάλογο και προει­δο­ποιούν για μια ευρύ­τερη συρ­ρί­κνωση των ταχυ­δρο­μι­κών υπη­ρε­σιών.
  • Η κατάρ­γηση του κατα­στή­μα­τος θα δυσκο­λέ­ψει ιδιαί­τερα ευά­λω­τες ομάδες, οι οποίες θα πρέπει να μετα­κι­νού­νται στο κέντρο της Ρόδου για τις υπη­ρε­σίες που παρείχε η Ιαλυσός.
  • Το Εργα­τικό Κέντρο Ρόδου καλεί τη Διοί­κηση των Ελλη­νι­κών Ταχυ­δρο­μείων να επα­νε­ξε­τά­σει την απόφαση, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας τη σημασία των ΕΛΤΑ ως κοι­νω­νι­κού οργα­νι­σμού.

Η απόφαση για το κλεί­σιμο του Ταχυ­δρο­μι­κού Κατα­στή­μα­τος Ιαλυσού από την προσεχή Δευτέρα, προ­κα­λεί έντονες αντι­δρά­σεις στη Ρόδο, με το Εργα­τικό Κέντρο Ρόδου να κάνει λόγο για μια εξέλιξη που πλήττει όχι μόνο τους εργα­ζό­με­νους των Ελλη­νι­κών Ταχυ­δρο­μείων, αλλά συνο­λικά την τοπική κοι­νω­νία, την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τητα και τη λει­τουρ­γία της δυτικής πλευράς του νησιού. Την ίδια ώρα, οι εργα­ζό­με­νοι των ΕΛΤΑ καταγ­γέλ­λουν ότι η απόφαση ελήφθη χωρίς ουσια­στικό διάλογο και προει­δο­ποιούν ότι το κλεί­σιμο της Ιαλυσού απο­τε­λεί μόνο την αρχή ενός ευρύ­τε­ρου σχε­δια­σμού συρ­ρί­κνω­σης των ταχυ­δρο­μι­κών κατα­στη­μά­των.

Η Διοί­κηση του ΕΚΡ εξέ­φρασε ήδη, την πλήρη στήριξή της στο Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων ΕΛΤΑ Δωδε­κα­νή­σου, με σχετική ανα­κοί­νωση που εξέδωσε, καλώ­ντας τη Διοί­κηση των Ελλη­νι­κών Ταχυ­δρο­μείων να επα­νε­ξε­τά­σει άμεσα την απόφαση για το κλεί­σιμο του κατα­στή­μα­τος στην Ιαλυσό.

Όπως επι­ση­μαί­νει, η συγκε­κρι­μένη εξέλιξη έρχεται να επι­βε­βαιώ­σει τις ανη­συ­χίες που είχαν εκφρα­στεί ήδη από το προη­γού­μενο διά­στημα, όταν είχε γίνει γνωστός ο σχε­δια­σμός για μαζικά λουκέτα σε κατα­στή­ματα των ΕΛΤΑ σε όλη τη χώρα. Το ΕΚΡ είχε τότε προ­χω­ρή­σει σε δημό­σιες παρεμ­βά­σεις, ανα­κοι­νώ­σεις και επι­στολή προς τον Πρω­θυ­πουργό, ζητώ­ντας την ανά­κληση των σχεδίων που, όπως υπο­στή­ριζε, θα οδη­γού­σαν σε υπο­βάθ­μιση της δημό­σιας εξυ­πη­ρέ­τη­σης και της νησιω­τι­κό­τη­τας.

Η δυτική Ρόδος χάνει μια σημα­ντική υπη­ρε­σία

Το Ταχυ­δρο­μικό Κατά­στημα Ιαλυσού απο­τε­λούσε ένα σημείο ανα­φο­ράς για χιλιά­δες κατοί­κους, εργα­ζό­με­νους και επι­χει­ρή­σεις της δυτικής πλευράς του νησιού. Πρό­κει­ται για μια περιοχή με έντονη οικι­στική ανά­πτυξη, μεγάλη του­ρι­στική δρα­στη­ριό­τητα και αυξη­μέ­νες ανάγκες εξυ­πη­ρέ­τη­σης καθ’ όλη τη διάρ­κεια του χρόνου.

Η κατάρ­γηση της λει­τουρ­γίας του κατα­στή­μα­τος ανα­μέ­νε­ται να δημιουρ­γή­σει σημα­ντι­κές δυσκο­λίες, ιδιαί­τερα σε ηλι­κιω­μέ­νους πολίτες, άτομα με ανα­πη­ρία και ευά­λω­τες κοι­νω­νι­κές ομάδες, οι οποίοι θα ανα­γκά­ζο­νται πλέον να μετα­κι­νού­νται προς το κέντρο της πόλης της Ρόδου για υπη­ρε­σίες που μέχρι σήμερα παρείχε η Ιαλυσός.

Το ΕΚΡ υπο­γραμ­μί­ζει ότι τα ΕΛΤΑ δεν απο­τε­λούν μια απλή εμπο­ρική δρα­στη­ριό­τητα, αλλά έναν οργα­νι­σμό με κοι­νω­νικό ρόλο, ο οποίος οφείλει να δια­σφα­λί­ζει την ισότιμη πρό­σβαση όλων των πολιτών στις ταχυ­δρο­μι­κές υπη­ρε­σίες, ιδιαί­τερα στις νησιω­τι­κές περιο­χές.

Χάρης Μιχαη­λί­δης: «Αυτός ο “ξαφ­νι­κός θάνατος” μας ανα­στά­τωσε όλους»

Ο πρό­ε­δρος του Συλ­λό­γου Εργα­ζο­μέ­νων ΕΛΤΑ Δωδε­κα­νή­σου κ. Χάρης Μιχαη­λί­δης μιλώ­ντας προς την ‘δ’ για τις τελευ­ταίες εξε­λί­ξεις, ανέφερε ότι το κλεί­σιμο της Ιαλυσού εντάσ­σε­ται σε μια γενι­κό­τερη πολι­τική περιο­ρι­σμού των κατα­στη­μά­των, η οποία επι­χει­ρεί­ται να εφαρ­μο­στεί στα­διακά.

«Πριν περίπου από ένα χρόνο η διοί­κηση των ΕΛΤΑ ετοι­μα­ζό­ταν να ανα­κοι­νώ­σει ένα σχέδιο για μαζικά κλει­σί­ματα κατα­στη­μά­των. Οι αντι­δρά­σεις των εργα­ζο­μέ­νων και των τοπικών κοι­νω­νιών ήταν τόσο έντονες που αυτό το σχέδιο δεν προ­χώ­ρησε όπως αρχικά είχε σχε­δια­στεί. Σήμερα όμως βλέ­πουμε να εφαρ­μό­ζε­ται ακριβώς η ίδια πολι­τική, με δια­φο­ρε­τικό τρόπο λίγο», ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Όπως εξήγησε, η νέα δια­δι­κα­σία γίνεται «σιωπηρά, κατάστημα-κατάστημα, χωρίς ουσια­στικό διάλογο με τις τοπικές κοι­νω­νίες».

«Ναι, είναι αλήθεια, από Δευτέρα το κατά­στημα της Ιαλυσού δεν θα λει­τουρ­γεί. Και δυστυ­χώς δεν υπάρχει καμία ενη­μέ­ρωση, εμείς το μάθαμε εντελώς μυστικά από εσω­τε­ρι­κές πηγές», σημεί­ωσε ο κ. Μιχαη­λί­δης.

Περιο­ρι­σμέ­νες υπη­ρε­σίες μέσω πρα­κτο­ρείου

Μετά το κλεί­σιμο του κατα­στή­μα­τος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η εξυ­πη­ρέ­τηση των πολιτών θα γίνεται μέσω πρα­κτο­ρείου. Ωστόσο, οι εργα­ζό­με­νοι υπο­στη­ρί­ζουν ότι ένα πρα­κτο­ρείο δεν μπορεί να αντι­κα­τα­στή­σει πλήρως ένα οργα­νω­μένο ταχυ­δρο­μικό κατά­στημα.

«Αυτό όμως δεν είναι ταχυ­δρο­μείο. Θα είναι ένα σημείο, το οποίο βέβαια είναι με περιο­ρι­σμέ­νες υπη­ρε­σίες. Και μάλιστα δεν θα πραγ­μα­το­ποιεί διανομή αλλη­λο­γρα­φίας και δεμάτων», τόνισε ο πρό­ε­δρος των εργα­ζο­μέ­νων.

Όπως εξήγησε, οι πολίτες θα μπορούν ουσια­στικά να πραγ­μα­το­ποιούν μόνο βασικές συναλ­λα­γές, ενώ για παρα­λαβή συστη­μέ­νων επι­στο­λών ή δεμάτων θα πρέπει να μετα­κι­νού­νται στο κεντρικό κατά­στημα της Ρόδου.

«Αν θέλει τώρα να παρα­λά­βει ένα συστη­μένο, ένα δέμα, θα πρέπει να κατέβει κάτω στο κέντρο, στο Μαντράκι. Και μιλάμε για όλους τους ανθρώ­πους της δυτικής πλευράς της Ρόδου. Μιλάμε για πολύ μεγάλη ταλαι­πω­ρία, είναι αδια­νό­ητο», ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Προ­τά­σεις των εργα­ζο­μέ­νων που δεν εισα­κού­στη­καν

Ο κ. Μιχαη­λί­δης υπο­γράμ­μισε ότι οι εργα­ζό­με­νοι είχαν κατα­θέ­σει συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις προς τη Διοί­κηση των ΕΛΤΑ, με στόχο τη μείωση του κόστους και τη δια­τή­ρηση των υπη­ρε­σιών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αντα­πό­κριση.

«Είχαμε προ­τεί­νει να στε­γα­στεί το Ρόδος-2 σε ένα κτήριο που είναι 100 μέτρα πιο πέρα. Είναι ένας χώρος ανεκ­με­τάλ­λευ­τος τον οποίο πλη­ρώ­νουν τα ΕΛΤΑ χωρίς να χρη­σι­μο­ποιεί­ται», ανέφερε.

Παράλ­ληλα, πρό­τει­ναν τη μετα­στέ­γαση του κεντρι­κού κατα­στή­μα­τος σε χώρο με χαμη­λό­τερο κόστος, καθώς και τη δημιουρ­γία καλύ­τε­ρων προ­ϋ­πο­θέ­σεων για τη λει­τουρ­γία ταχυ­δρο­μι­κών πρα­κτο­ρείων σε χωριά και απο­μα­κρυ­σμέ­νες περιο­χές.

«Εάν μπο­ρούσε να δια­φο­ρο­ποι­η­θεί η δια­δι­κα­σία και να γίνει πιο ευέ­λι­κτη θα υπήρχε ενδια­φέ­ρον από ιδιώτες. Αυτός ο “ξαφ­νι­κός θάνατος” μας ανα­στά­τωσε όλους», τόνισε.

Ανη­συ­χία και για τα υπό­λοιπα κατα­στή­ματα

Οι εργα­ζό­με­νοι εκφρά­ζουν πλέον φόβους ότι το κλεί­σιμο της Ιαλυσού δεν θα είναι το τελευ­ταίο. Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαη­λί­δης, επό­με­νος στόχος φαί­νε­ται να είναι το κατά­στημα των Φανών.

Σήμερα στη Ρόδο λει­τουρ­γούν το κεντρικό κατά­στημα, στις Φάνες, στο Γεννάδι και στην Έμπωνα, με τους εργα­ζό­με­νους να εκτι­μούν ότι ο σχε­δια­σμός οδηγεί σε μια νέα πραγ­μα­τι­κό­τητα, όπου θα παρα­μεί­νει ουσια­στικά μόνο ένα μεγάλο κατά­στημα στο νησί.

Σε ό,τι αφορά στους εργα­ζό­με­νους της Ιαλυσού, οι μόνιμοι υπάλ­λη­λοι ανα­μέ­νε­ται να μετα­κι­νη­θούν στο κεντρικό κατά­στημα, ενώ για τους συμ­βα­σιού­χους και το μέλλον της δια­νο­μής δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σαφής ενη­μέ­ρωση.

Κάλεσμα στους φορείς της Ρόδου

Το ΕΚΡ καλεί (για πολ­λο­στή φορά) τους βου­λευ­τές Δωδε­κα­νή­σου, τις τοπικές αρχές και όλους τους κοι­νω­νι­κούς εταί­ρους και φορείς να παρέμ­βουν προ­κει­μέ­νου να ανα­τρα­πεί η απόφαση.

«Όταν κλείνει μια δημόσια υπη­ρε­σία δεν χάνει μόνο ο εργα­ζό­με­νος, χάνει ολό­κληρη η κοι­νω­νία», υπο­γράμ­μισε ο Χάρης Μιχαη­λί­δης.

Το μήνυμα των εργα­ζο­μέ­νων και των συν­δι­κα­λι­στι­κών φορέων είναι σαφές: η συρ­ρί­κνωση των δημό­σιων υπη­ρε­σιών στα νησιά δεν μπορεί να συνε­χι­στεί χωρίς αντι­δρά­σεις.

Για το ΕΚΡ αλλά και για τους εργα­ζό­με­νους, η υπόθεση με το ξαφνικό (χωρίς καμία προει­δο­ποί­ηση) ‘λουκέτο’ των ΕΛΤΑ Ιαλυσού απο­τε­λεί ακόμη ένα παρά­δειγμα της ανάγκης να προ­στα­τευ­τεί η ισότιμη πρό­σβαση των πολιτών στις υπη­ρε­σίες που δικαιού­νται.

«Η Ρόδος δεν αντέχει άλλη εγκα­τά­λειψη», είναι το μήνυμα που στέλνει το Εργα­τικό Κέντρο, ζητώ­ντας την άμεση ανα­θε­ώ­ρηση της από­φα­σης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.