Συνεντεύξεις

Xρ. Tετράδη: «Η πανδημία καθορίζει τις εξελίξεις στον τουρισμό και επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας»

Στις προοπτικές και στις προκλήσεις της τρέχουσας τουριστικής σεζόν αναφέρεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ» η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνίδων στον Τουρισμό, ΓΓ του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη.
Η πανδημία, όπως αναφέρει η κυρία Τετράδη, καθορίζει τις εξελίξεις στον Τουρισμό και επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας. Ωστόσο η Ελλάδα, κεφαλαιοποιώντας την καλή φήμη που «έκτισε» το 2020, συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς διεθνώς, έχοντας τη δυνατότητα να προσβλέπει σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα ανακοπεί η καλή πορεία λόγω …έκτακτων συνθηκών.

• Κυρία Τετράδη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με ένα απολογισμό της τουριστικής σεζόν μέχρι τώρα… Πώς ξεκίνησε η τουριστική περίοδος και πώς εξελίσσονται τα πράγματα; Θα αυξηθούν οι ρυθμοί μετά την έλευση των Άγγλων επισκεπτών;
Έχουμε να κάνουμε με μία δύσκολη τουριστική χρονιά με διάχυτη την αίσθηση αβεβαιότητας και προβληματισμού. Μέχρι τις 19 Ιουλίου παρέμενε στον…πάγο η Βρετανική αγορά η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα και η πρώτη για περιφέρειες όπως τα Ιόνια Νησιά ή το Νότιο Αιγαίο.
Στο εξής, με την εκκίνηση της βρετανικής αγοράς, πιστεύουμε πώς τα πράγματα θα κυλήσουν αρκετά πιο καλά. Επίσης, βλέπουμε και τις υπόλοιπες αγορές να κινούνται ικανοποιητικά, κρίνοντας σύμφωνα πάντα με τις τρέχουσες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μία απαιτητική τουριστική σεζόν, η οποία όμως θα είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή.
• Πώς κινούνται λοιπόν οι τουριστικές αγορές; Υπάρχει κάποια που να παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική;
Ασφαλώς οι κύριες τουριστικές αγορές για την Ελλάδα είναι η γερμανική και η βρετανική, οι οποίες-παρά τα όποια προβλήματα-κινούνται πλέον σε ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Έκπληξη αποτελεί η αγορά της Πολωνίας που παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξητικές τάσεις. Επίσης οι τουριστικές ροές από την Ιταλία, είναι αυξημένες, ενώ από, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και την Τσεχία είναι αρκετά καλές, δεδομένης πάντα της πανδημίας. Άλλη μία έκπληξη αποτελεί η αγορά των ΗΠΑ, με τους επισκέπτες να προτιμούν μικρής διάρκειας διαμονή σε περισσότερους προορισμούς της χώρας… Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των πτήσεων από τις ΗΠΑ, με το ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ να δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο.
Αυξητική τάση παρουσιάζει και ο εγχώριος τουρισμός σε σύγκριση με πέρυσι. Οι Έλληνες προτιμούν τους νησιωτικούς προορισμούς και η ώθηση του εσωτερικού τουρισμού οφείλεται εν πολλοίς στο πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους” του Υπουργείου Τουρισμού μέσω του οποίου επιδοτείται η διαμονή σε καταλύματα όλων των κατηγοριών ανά την επικράτεια!
Το ποσοστό απορρόφησης των πόρων του συγκεκριμένου προγράμματος είναι υψηλό, πράγμα που συνεπάγεται την τόνωση της αγοράς γενικότερα.
Τέλος, από τη ρωσική είχαμε πολλές προσδοκίες αυτή τη χρονιά. Ξεκίνησε όμως με πολλά προβλήματα που προσπαθεί ακόμη να λύσει.
• Η Ελλάδα απέδειξε πέρυσι ότι είναι ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός, γεγονός που έδωσε ώθηση στη φετινή σεζόν… Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας και των δημοφιλών τουριστικών προορισμών αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να ανακόψει την καλή πορεία;
Η πανδημία, όπως διαπιστώνουμε διαρκώς, καθορίζει τις εξελίξεις στον Τουρισμό και επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας, επηρεάζοντας ταυτόχρονα τους ταξιδιώτες και τους επιχειρηματίες του Τουρισμού.
Από την άλλη, είναι σημαντικό το γεγονός ότι πέρυσι με τη σωστή διαχείριση και την επιτυχή λειτουργία του τουριστικού κλάδου, η Ελλάδα άφησε σπουδαία παρακαταθήκη που δεν είναι άλλη από τη φήμη του ασφαλούς προορισμού.
Αυτή την επιτυχία κεφαλαιοποιούμε φέτος, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στους πρώτους ταξιδιωτικούς προορισμούς διεθνώς.
Ασφαλώς και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, μπορεί να διαμορφώσει την πορεία των πραγμάτων. Θα μπορούσαμε π.χ. να έρθουμε αντιμέτωποι ακόμη και με κλείσιμο αγορών και προορισμών, εάν η αύξηση των κρουσμάτων κορυφωθεί.
Οι αποφάσεις παίρνονται από τους επιστήμονες και οπωσδήποτε στην κρίσιμη καμπή των πραγμάτων, αυτό που προέχει είναι πάντα η Υγεία. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όπως πιστοποιείται και από την επιστημονική ομάδα, η αύξηση των κρουσμάτων, δεν συνδέεται με τον εισερχόμενο τουρισμό.
Προφανώς και έχει επεκταθεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δ της Covid-19 στην Ελλάδα και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η συρροή κρουσμάτων. Ενώ όμως αυξάνονται τα κρούσματα, το ποσοστό των νοσηλειών και των θανάτων είναι χαμηλό και ελπίζουμε να μην αυξηθεί!
Επηρεασμένος όμως από το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας, ο ταξιδιώτης κλείνει το πακέτο των διακοπών του την τελευταία στιγμή. Γι΄ αυτό και κινούμαστε σε last minute ρυθμούς.
Οι περισσότερες κρατήσεις γίνονται με βραχυχρόνιο ορίζοντα, ακριβώς επειδή επικρατεί ανασφάλεια, κυρίως για τα μέτρα που μπορεί να επιβληθούν κατά την επιστροφή του ταξιδιώτη στη χώρα του. Είδαμε λ.χ. την Τσεχία, έπειτα από την κατάταξη της Ελλάδας στις κόκκινες περιοχές του χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), να επιβάλλει στους ανεμβολίαστους τουρίστες υποχρεωτικό τεστ και πενθήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή τους.
• Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα, επηρεάζει τις αποφάσεις των αγορών και των τουρ οπερέιτορς;
Καταρχάς επηρεάζει την κατάταξη στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC. Από πράσινη, η Ελλάδα έφθασε να είναι (για κάποιες χώρες, όπως η Τσεχία) στο Κόκκινο. Αυτή η κατάταξη συνδέεται όπως προανέφερα και με την αύξηση των κρουσμάτων. Μέχρι στιγμής, δεν καταφέραμε να θωρακίσουμε τη χώρα μας και τον τουρισμό μας, με το απαραίτητο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.
Είναι πολύ σημαντικό αυτό το ισχυρό εφόδιο που έχουμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας και φυσικά αναφέρομαι στα εμβόλια, τα οποία είναι δώρο της επιστήμης. Πρέπει να τα εκμεταλλευθούμε αρχικά για την ατομική μας προστασία και έπειτα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, αναλογιζόμενοι πάντα την ατομική και την συλλογική μας ευθύνη. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αναλογιζόμαστε και τις επιπτώσεις στην εθνική μας οικονομία, καθώς ως γνωστόν το εθνικό μας ΑΕΠ στηρίζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στον Τουρισμό!
Εάν…ανασταλεί η τουριστική δραστηριότητα, η οικονομική πλέον επιβίωση όλων θα παιχτεί κορώνα-γράμματα…
Εάν υποθέσουμε ότι όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το αποτέλεσμα σε επίπεδο αφίξεων και εισπράξεων; Θα είναι θετικός ο απολογισμός στο…ταμείο;
Θα ήθελα σε μία τόσο ρευστή κατάσταση να αποφύγω τις προβλέψεις και να μιλήσω για νούμερα και ποσοστά, αφού ανά πάσα στιγμή όλα μπορούν να ανατραπούν. Σίγουρα η φετινή σεζόν έχει τις δυσκολίες της, είναι όμως καλύτερη από πέρυσι. Έχει ανοίξει το 90% των ξενοδοχείων και βλέπουμε ήδη τις πληρότητες να βελτιώνονται. Για να κάνουμε όμως «ταμείο», θα πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας το σύνολο των δεδομένων όλης της σεζόν.
Το ΞΕΕ μέσω του ΙΤΕΠ καταγράφει τα δεδομένα της τουριστικής περιόδου και στο τέλος της, όπως και πέρυσι, θα καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις, για να απαντηθούν οι ανάγκες στήριξης των ελληνικών ξενοδοχείων, που θα αποτυπωθούν αξιόπιστα. Πρωταρχικός στόχος είναι να επιβιώσουμε και να φθάσουμε όλοι μαζί στην επόμενη μέρα, χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω…
• Ποια θα είναι λοιπόν η επόμενη μέρα για τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική ξενοδοχία, για να επικαλεστώ και το θέμα της ημερίδας που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Τουρισμού και το ΞΕΕ; Ποιες θα είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις; Και πώς μπορούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» να ενισχύσουν/οχυρώσουν τον κλάδο απέναντι σε κάθε νέα πρόκληση;
Στις 14 Ιουλίου το ΞΕΕ συνδιοργάνωσε με το Υπουργείο Τουρισμού μία υβριδική ημερίδα με θέμα: “Η επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα”. Συζητήθηκε η επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου, μέσα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» αξιοποιώντας τη βάση των εξαιρετικά σημαντικών δεδομένων από τις σχετικές έρευνες του ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ.
Στόχος είναι να αξιοποιήσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία (του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης), για να δημιουργήσουμε νέες υπεραξίες, τόσο για τον ελληνικό τουρισμό, όσο και για την εθνική μας οικονομία, την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την περιφερειακή ανάπτυξη και τις τοπικές μας κοινωνίες.
Είναι διαχρονική η προσφορά του ελληνικού ξενοδοχείου-ακόμη και σε δύσκολους καιρούς- στην οικονομία της χώρας και στην κοινωνία.
Πιστεύουμε ότι με τον κατάλληλο σχεδιασμό, με νέες και στοχευμένες παρεμβάσεις, επενδύοντας στους τομείς της αειφορίας και της βιωσιμότητας, της απασχόλησης και της δια βίου μάθησης, της ψηφιακής μετάβασης και της προσβασιμότητας, θα μπορέσει το ελληνικό ξενοδοχείο να έχει ρόλο «οδηγού» για μία τουριστική Ελλάδα, έξυπνη, πράσινη, συνώνυμη της ποιότητας και της αυθεντικότητας.
• Τελικά κυρία Τετράδη, τι μας έχει διδάξει η πανδημία του κορωνοϊού και πώς μπορούν τα διδάγματα αυτά να αποτελέσουν…φάρο για το μέλλον, αφού όπως έχει αποδειχθεί οι κρίσεις στον τουρισμό αποτελούν συχνό φαινόμενο…
Μας διδάσκει καταρχάς ότι είναι εύκολο να βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις που δεν μπορούμε να προβλέψουμε και να ελέγξουμε… Βλέπουμε ότι η ελληνική ξενοδοχία διαχρονικά στηρίζει την εθνική οικονομία και την κοινωνία. Και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας. Μέσα από την κρίση, μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, με ουσιαστική στρατηγική για τον μετασχηματισμό του ελληνικού τουρισμού, που θα πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο χάρτη.
Θα ήθελα να κλείσουμε τη συνέντευξη με ένα εντελώς διαφορετικό αλλά ιδιαίτερα σημαντικό και πάντα επίκαιρο θέμα… Είστε μία από τις (λίγες) επιτυχημένες γυναίκες στον κλάδο της φιλοξενίας στην Ελλάδα κατέχοντας θέσεις κλειδιά σε συλλογικά/κλαδικά όργανα και συμμετέχοντας σε φορείς. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η ανέλιξη της γυναίκας στον κλάδο της φιλοξενίας σήμερα; Υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες;
Θα σας έλεγα αρχικά ότι οι δυσκολίες είναι ίδιες για όλους και για άνδρες και για γυναίκες. Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες, αξιοποιούνται όχι από άνδρες ή γυναίκες, αλλά από ανθρώπους που τολμούν να ρισκάρουν και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με διορατικότητα και ευαισθησία.
Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα, σύζυγος, μητέρα, καλή νοικοκυρά, αλλά και καλή επαγγελματίας. Ο ρόλος της γυναίκας απαιτεί συνεχή προσπάθεια σε πολλές, διαφορετικές και κυρίως ανελαστικές υποχρεώσεις. Μπορεί να συνδυαστεί; Ναι, μπορεί! Κοιτάξτε γύρω σας και θα το διαπιστώσετε.
Η σύγχρονη γυναίκα μπορεί πραγματικά να πετυχαίνει σε όλα τα επίπεδα. Μία γυναίκα με τα κατάλληλα εφόδια, με προγραμματισμό, με όραμα μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Ειδικά ο κλάδος της φιλοξενίας ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία των γυναικών, γιατί μπορούν να συνδυάσουν το ρόλο της «οικοδέσποινας» με πολλές άλλες δεξιότητες που απαιτούνται, όπως γρήγορες αποφάσεις, διορατικότητα και ευαισθησία!
Πιστεύω προσωπικά στη θέληση και στη δύναμη της γυναίκας! Η σύγχρονη γυναίκα στον κλάδο της φιλοξενίας είναι δυναμική και δημιουργική, κατακτά τη θέση της, πολεμά τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, διευρύνει τη συμμετοχή της στη δημόσια ζωή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Με χαρά μπορώ να σας πω, ότι συμμετέχουν αρκετές γυναίκες στο Δ.Σ. του ΞΕΕ, αλλά και σε όλα τα όργανα και τους φορείς του Τουρισμού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου