Ρεπορτάζ

«Χαμηλές παραμένουν οι προσδοκίες από τη ρωσική τουριστική αγορά»

Χαμηλές παραμένουν οι προσδοκίες μας από τη ρωσική αγορά (και τις χώρες, όπως η Ουκρανία κ.λπ.) με σημείο αιχμής την επιδημιολογική κατάσταση, όπως εξελίσσεται σε όλο τον κόσμο.
Αυτό τόνισε με δηλώσεις του προς την «δ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της TEZ TOUR Greece κ. Δημήτρης Χαριτίδης, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται μέχρι αυτή την περίοδο.
«Αρχικώς, σημειώθηκε δυσκολία ως προς τη ζήτηση όχι μόνο για τη Ρόδο αλλά για άλλους προορισμούς στην Ελλάδα. Καταγράφεται μια μικρή μείωση των προγραμμάτων και λίγες ακυρώσεις πτήσεων για διάφορους λόγους με κυριότερο, την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης (γενικά). Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρούμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον.
Οι κρατήσεις τώρα, αφορούν από τα μέσα Αυγούστου κι έπειτα αλλά δεν υπάρχουν πωλήσεις γι αυτό το χρονικό διάστημα. Εάν θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον και θα έρθουν αυτές οι αγορές, παραμένει αβέβαιο αυτή την στιγμή. Υπάρχουν οι φόβοι μήπως από εβδομάδα σε εβδομάδα υπάρξουν εξελίξεις με τοπικά lockdown αλλά υπάρχουν και οι περιορισμοί γιατί η Ελλάδα δεν δέχεται το ρωσικό εμβόλιο. Επειδή όμως, δεν επιβάλλεται καραντίνα στον γυρισμό αυτό δεν αποτελεί βασικό εμπόδιο. Ωστόσο, δεν μπορεί κανένας να προβλέψει τι θα γίνει μετά τον Αύγουστο…», όπως τόνισε.
Το οξύμωρο είναι ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου που είναι και το ‘pic’ της τουριστικής ταξιδιωτικής κίνησης από χώρες, όπως η Ρωσική Ομοσπονδία, δεν υπάρχουν διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις. Από εκεί κι έπειτα υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θέσεις.

ΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ
Η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική είναι οι προορισμοί που επιλέγουν, παραδοσιακά, οι Ρώσοι τουρίστες. Φέτος όλα παίζουν με τις ‘Last Minute’ κρατήσεις και ανά εβδομάδα.
Ενδιαφέρον πάντως, παρουσιάζει το γεγονός πως η πρώτη επιλογή τους είναι η Τουρκία (για πολλούς λόγους) και ακολουθεί η Κύπρος η οποία δεν απαιτεί βίζα για να ταξιδέψει κανείς από τη Ρωσία και η Αίγυπτος που άνοιξε έστω και ελεγχόμενα με έναν τουρ οπερέιτορ με 5 πτήσεις την εβδομάδα και η Δομινικανή Δημοκρατία ενώ η Τυνησία δεν έχει τόσο μεγάλη ζήτηση.
«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει τεράστια προσφορά σε αεροπορικές θέσεις προς την Τουρκία με συνέπεια να μην ανταποκρίνεται στη ζήτηση. Αυτό, παρασύρει και τις τιμές σε άλλους προορισμούς. Τα πακέτα είναι πάρα πολύ φτηνά, τα αεροπορικά εισιτήρια κινούνται στο μισό περίπου από ό,τι στην Ελλάδα με συνέπεια να δημιουργείται ανταγωνισμός. Όταν η Μόσχα έχει πάνω από 50.000 αεροπορικές θέσεις την εβδομάδα, είναι σίγουρο ότι ο πελάτης (και ειδικά μια οικογένεια) θα επιλέξει τον πιο φτηνό προορισμό» αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της TEZ TOUR Greece.
Να σημειωθεί ότι επειδή άργησε πολύ να ανοίξει η Ελλάδα για τους Ρώσους τουρίστες για διάφορους λόγους, έχασε μεγάλη μερίδα τουριστών που έκαναν άλλες επιλογές, ή πήγαν σε θέρετρα μέσα στη χώρα.
Ακόμη μια παράμετρος είναι ότι τα τουριστικά πακέτα που ακυρώθηκαν πέρσι, δεν επαναβεβαιώθηκαν. Όλα αυτά, παίζουν ρόλο στην κίνηση και στη ζήτηση.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΑΣ
Από τις 30 Ιουνίου και στο εξής όλοι οι ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από τη Ρωσία, θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR ή rapid test.
Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους τουρίστες από τη Ρωσία, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ταξιδιώτες από τη Ρωσία θα υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Το θέμα έλαβε διάσταση και πολλοί το αποδίδουν σε πολιτικούς λόγους. Ωστόσο, δεν θεωρείται βασικό πρόβλημα για να ταξιδέψουν οι Ρώσοι προς την δική μας χώρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου