Ρεπορτάζ

Σε εξέλιξη σειρά έργων σε Αρχάγγελο, Ιαλυσό και Καλλιθέα

Σε εξέλιξη βρίσκονται μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις στις δημοτικές ενότητες Αρχαγγέλου, Ιαλυσού και Καλλιθέας. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πατσάης, ο οποίος επικεντρώθηκε στα θέματα ύδρευσης – αποχέτευσης του Αρχαγγέλου, ενώ αναφέρθηκε και στο Παλαιοντολογικό Μουσείο –για το οποίο, δόθηκε το ‘πράσινο φως’ από την δημοτική αρχή Ρόδου για την λειτουργία του.
«Στις ενότητες των οποίων είμαι επικεφαλής βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από παρεμβάσεις –κυρίως σε ό,τι αφορά την προετοιμασία ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν. Π.χ. συνεχίζονται οι αποψιλώσεις δέντρων στην ενότητα Καλλιθέας (στις άλλες δύο ενότητες έχουν ήδη ολοκληρωθεί) ενώ έχουμε ολοκληρώσει τον καθαρισμό των παραλιών για να υποδεχτούν τους τουρίστες. Παραμένουν κάποιες εκκρεμότητες στην περιοχή της Ιαλυσού όπου εντοπίστηκαν αποθέματα θαμμένα κάτω από την αμμουδιά και χρειάστηκαν επιπλέον καθαρισμό. Όσον αφορά στα έργα, σημειώθηκαν καθυστερήσεις λόγω της μείωσης του προσωπικού αφού έκαναν χρήση των αδειών ειδικού σκοπού», όπως ανέφερε.
Μιλώντας για τα προβλήματα ύδρευσης – αποχέτευσης τα οποία αφορούν κυρίως στις περιοχές του Αρχαγγέλου και της Καλλιθέας, ο κ. Πατσάης ανέφερε τα εξής:
«Το έργο στον Αρχάγγελο που έγινε πριν από χρόνια, συνεχίζει να παρουσιάζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, με την αρωγή της ΔΕΥΑΡ καταφέραμε να βελτιώνουμε τμηματικά κάποια σημεία και να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα με τις συνεχείς βλάβες. Απομένει να εξετάσουμε την αποκατάσταση και ολοκληρωτική αλλαγή σε ολόκληρο το δίκτυο του Αρχαγγέλου αφού συμπληρώνονται ήδη 14 χρόνια από την κατασκευή του».
Όσον αφορά στο αποχετευτικό και στον βιολογικό, ο αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διευθέτηση του προβλήματος, λέγοντας πως εκπονείται μελέτη ενώ έχει βρεθεί και πού θα γίνει: «Πριν το 2023 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αφού η έλλειψή του θα επιβαρύνει ολόκληρο το νησί. Θα γίνει ένας βιολογικός για Αρχάγγελο και Αφάντου ειδάλλως, εάν δεν βρεθεί άλλη λύση θα προχωρήσουμε σε δύο ξεχωριστούς βιολογικούς» όπως ανέφερε.

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Αναφερόμενος στο Παλαιοντολογικό Μουσείο στον Αρχάγγελο, ο αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του μετά την παραχώρηση της χρήσης του στην ΔΕΡΜ Α.Ε. με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.
Όπως έγραψε η «δ»: Το Παλαιοντολογικό Μουσείο έχει ήδη μεταφερθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με σχετικό πρωτόκολλο στον Δήμο Ρόδου, στις 17 Οκτωβρίου 2017 για χρήση των έργων: ‘Κατασκευή Παλαιοντολογικού Μουσείου Αρχαγγέλου’ και ‘Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου Παλαιοντολογικού Μουσείου Αρχαγγέλου’. Κατά την παράδοση – παραλαβή διαπιστώθηκε ότι έχουν αποπερατωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την μελέτη εφαρμογής του έργου, όλες οι εργασίες. Ωστόσο, για να τεθεί σε λειτουργία έπρεπε να παραχωρηθεί η χρήση του σε δημοτική επιχείρηση. Το Παλαιοντολογικό Μουσείο διαθέτει ευρήματα στην κυριότητά του 300.000 ετών της Παλαιολιθικής Εποχής, κατά την διάρκεια της οποίας ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε λίθινα τέχνεργα και εκτείνεται σε μια μεγάλη περίοδο που ξεκίνησε πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια περίπου έως το 10.000 π.Χ. το τέλος δηλαδή της τελευταίας εποχής των Παγετώνων ή Παγετώδους.
Σύμφωνα με την δημοτική αρχή Ρόδου, θα καταβληθούν προσπάθειες για την όσο το δυνατό συντομότερο λειτουργία του Παλαιοντολογικού Μουσείου Αρχαγγέλου καθώς θα ενισχύσει και τουριστικά την περιοχή δίνοντας την δυνατότητα στον ξένο επισκέπτη να έχει μία ακόμη δραστηριότητα.
Ο κ. Πατσάης είπε συγκεκριμένα: «Το Παλαιοντολογικό Μουσείο αποτελεί ένα σημείο αναφοράς όχι μόνον για τον Αρχάγγελο αλλά και για την Ρόδο. Ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και ολοκληρώθηκε με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου. Θα φιλοξενήσει πάρα πολλά ευρήματα από την Παλαιολιθική Εποχή τα οποία φυλάσσονται στο Τμήμα Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην συλλογή του καθηγητή Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας κ. Ευάγγελου Βελιτζέλου τα οποία είναι πολύ σημαντικής ιστορικής αξίας. Επιπλέον, ο φυσιοδίφης από τον Αρχάγγελο κ. Νίκος Γουδής, έχει ανακαλύψει πάρα πολλά ευρήματα –τα οποία φυλάσσει ο ίδιος. Θέλουμε να προχωρήσει η λειτουργία του Παλαιοντολογικού Μουσείου Αρχαγγέλου καθώς θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την περιοχή τόσο για τον Πολιτισμό όσο και για την διασύνδεσή του με τον Τουρισμό».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου