Ρεπορτάζ

Nέα εποχή για το νοσοκομείο της Pόδου με σύγχρονα μηχανήματα

Εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις προς όφελος δεκάδων ασθενών, που μέχρι πρότινος αποτελούσαν όνειρο μακρινό για τα τοπικά δεδομένα, εκτελούνται πλέον στο Νοσοκομείο της Ρόδου, αναβαθμίζοντας σημαντικά την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της υγείας όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και σε όλα τα Δωδεκάνησα, έπειτα από τη λειτουργία του νέου ψηφιακού αγγειογράφου.
Η προμήθεια του ψηφιακού αγγειογράφου στο Νοσοκομείο της Ρόδου, υλοποιήθηκε έπειτα από προσπάθειες πέντε και πλέον ετών και χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, όπως επίσης ένας νέος μαγνητικός τομογράφος, ο ψηφιακός αγγειογράφος και δύο ψηφιακά ακτινολογικά συνολικής αξίας 2.150.000,00 €.

Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων που λειτουργεί ο ψηφιακός αγγειογράφος τελευταίας τεχνολογίας, έχουν πραγματοποιηθεί ιατρικές πράξεις στο Νοσοκομείο της Ρόδου για τις οποίες μέχρι πρότινος ο ασθενής θα έπρεπε να ταξιδέψει σε μεγάλα Νοσοκομεία της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Μέσω του ψηφιακού αγγειογράφου παρέχονται μια πλειάδα ιατρικών πράξεων τόσο διαγνωστικών όσο και θεραπευτικών για παθήσεις αγγείων, όπως επίσης για συμπαγή και κοίλα όργανα, υπό τον επεμβατικό ακτινολόγο κ. Μάριο Γεωργανά και μια μεγάλη επιστημονική ομάδα χειρουργών διαφόρων ειδικοτήτων, ογκολόγων-παθολόγων και ειδικευμένων τεχνολόγων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μάριος Γεωργανάς, ως επικεφαλής επιστημονικής ομάδας (ογκολόγων, αναισθησιολόγων με τη συμμετοχή και τεχνολόγων), πριν από έναν χρόνο εκτέλεσε με επιτυχία διαδερμική κρυοκατάλυση οστικής επώδυνης μεταστατικής εστίας σε ογκολογικό ασθενή, στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Με την επέμβαση, επετεύχθη ολική καταστροφή του κακοήθους ιστού και σημαντική υποχώρηση του πόνου. Η συγκεκριμένη μέθοδος, αποτελεί μια από τις μεθόδους διαδερμικής κατάλυσης που γίνονται είτε με υψηλή θερμoκρασία όπως οι Ραδιοσυχνότητες (Radiofrequency Ablation-RFA), Μικρoκύμματα (Μicrowaves-MW), Λεϊζερ (Laser-LA) είτε με χαμηλή θερμοκρασία Κρυοακατάλυση (Cryoablation-CA) και στοχεύουν στην ολική καταστροφή του όγκου μερικές φορές σε συνδυασμό με εκλεκτικό χημειοεμβολισμό αλλά και στη δραστική μείωση του πόνου 68-100%.
Η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση ήταν η πρώτη που έγινε σε περιφερειακό νοσοκομείο της Ελλάδας, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενή στον τόπο μας.
Ετσι και η λειτουργία του ψηφιακού αγγειογράφου, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην παροχή υπηρεσιών από το Νοσοκομείο της Ρόδου, όπου όμως η μεγάλη πληγή παραμένουν τα πολλά κενά σε ιατρικές και νοσηλευτικές θέσεις, που ουσιαστικά αποτελούν και το μεγάλο ανάχωμα για την περαιτέρω εξέλιξη.
Η προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων είναι ο ένας βασικός πυλώνας για την αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, ο δεύτερος βασικός πυλώνας είναι το ανθρώπινο δυναμικό που στο νοσοκομείο της Ρόδου έχει ξεπεράσει εαυτόν, για να καταφέρει να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες που αυξήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου της Ρόδου με ανακούφιση άκουσαν τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια ο οποίος προανήγγειλε από τη Σύρο ότι σε νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προβλέπεται η θέσπιση κινήτρων διαφορετικών μορφών.

Όπως είπε, αναμένεται να δοθούν οικονομικά κίνητρα, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, εκπαιδευτικά κίνητρα για τις οικογένειες των ιατρών που θα υπηρετούν στη νησιωτική επικράτεια, όπως και μοριοδότηση και αναβάθμιση σε ό,τι έχει να κάνει με το βαθμό ενός ιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι, ο ιατρός μετά την ειδικότητά του θα μπορεί να υπηρετήσει σε μια νησιωτική ή σε μια ακριτική περιοχή, μαζί με τον σύζυγο ή την σύζυγο από το ευρύτερο Δημόσιο ή τον Στρατό, εξασφαλίζοντας ανάλογες οικονομικές απολαβές για τον βιοπορισμό της οικογένειάς του στην Περιφέρεια, παράλληλα με φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις. Ωστόσο, ο ιατρός θα δεσμεύεται για την παραμονή του στο νησί ένα διάστημα, 5 ή 7 ετών και στη συνέχεια θα μπορεί να διεκδικήσει έναν ανώτερο βαθμό σε ένα Νοσοκομείο ή μια Μονάδα Υγείας σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο.
Η κατοχύρωση και νομικά των κινήτρων που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν σημαντικά τα περιφερειακά νοσοκομεία και κέντρα υγείας των νησιωτικών περιοχών, που παραμένουν υποστελεχωμένα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος αλλά και υψηλού κόστους διαβίωσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου