Συνεντεύξεις

Ν. Βενετοκλή: «Οι Ελληνες πολίτες ψήφισαν με νηφαλιότητα και ευθύνη»

«Το αποτέλεσμα της κάλπης δίνει ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση να επιταχύνει τις προσπάθειές της και να κάνει κάποιες αλλαγές αποκαθιστώντας τις κοινωνικές αδικίες που δημιούργησε η κρίση. Όμως το μεγάλο συμπέρασμα είναι ότι ο ελληνικός λαός άντεξε και αντιστάθηκε στην δημαγωγία και στα ευχολόγια».

Την άποψη ότι η κυβέρνηση άντεξε στις επιθέσεις που δέχθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εκφράζει σε συνέντευξή της στη «δ», η πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Νατάσα Βενετοκλή.

«Η Νέα Δημοκρατία, παρά την δυσαρέσκεια και την ταλαιπωρία του κόσμου και κυρίως των ευαίσθητων κοινωνικών τάξεων, κατάφερε να ενισχυθεί αφού όλοι καταλαβαίνουν ποιος είναι αυτός που δουλεύει για το καλό της πατρίδας.Ο ελληνικός λαός κατάλαβε ότι η ανατροπή που επεδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ανατροπή της σταθερότητας και της πορείας προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια», δηλώνει η κ. Νατάσα Βενετοκλή και συμπληρώνει πως και στα Δωδεκάνησα η ΝΔ ήρθε πρώτη, γεγονός που σημαίνει, πως οι πολίτες την εμπιστεύονται.

Σε ερώτηση αν αναμένονται πολιτικές εξελίξεις σε λίγους μήνες, η κ. Βενετοκλή δηλώνει πως τώρα όλοι θα πρέπει να λειτουργήσουν με νηφαλιότητα για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Η συνέντευξη της κ. Νατάσας Βενετοκλή αναλυτικά:

• Πώς είδατε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη ΝΔ σε εθνικό και τοπικό επίπεδο;
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν, δείχνοντας έμπρακτα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας.
Το αποτέλεσμα της κάλπης δίνει ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση να επιταχύνει τις προσπάθειές της και να κάνει κάποιες αλλαγές αποκαθιστώντας τις κοινωνικές αδικίες που δημιούργησε η κρίση. Όμως το μεγάλο συμπέρασμα είναι ότι ο ελληνικός λαός άντεξε και αντιστάθηκε στην δημαγωγία και στα ευχολόγια.
Η κυβέρνηση άντεξε τις επιθέσεις εναντίον της. Η Νέα Δημοκρατία, παρά την δυσαρέσκεια και την ταλαιπωρία του κόσμου και κυρίως των ευαίσθητων κοινωνικών τάξεων, κατάφερε να ενισχυθεί αφού όλοι καταλαβαίνουν ποιος είναι αυτός που δουλεύει για το καλό της πατρίδας. Ο ελληνικός λαός κατάλαβε ότι η ανατροπή που επεδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ανατροπή της σταθερότητας και της πορείας προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Οι Δωδεκανήσιοι έφεραν την ΝΔ πρώτο κόμμα δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Η πρωτιά αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς τα Δωδεκάνησα ήταν πάντα από τις περιοχές που αποτελούσε το προπύργιο του ΠΑΣΟΚ.

• Θεωρείτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το στόχο του και θα καταφέρει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές;
Είναι φανερό ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτεύχθηκε. Προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τόσο τις αυτοδιοικητικές όσο και τις ευρωεκλογές ως δημοψήφισμα. Όμως ο κόσμος ψήφισε με νηφαλιότητα και ευθύνη.
Δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ούτε την αστάθεια, ούτε την αβεβαιότητα, ούτε την ακυβερνησία που επιδίωκαν.
Το σύνθημα, «σήμερα ψηφίζουμε, αύριο φεύγουν» έπεσε στο κενό!
Και μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση, που ήθελε την «ανατροπή» της κυβέρνησης, μέσα στην κρίση, δεν μπόρεσε να αυξήσει καν τα ποσοστά της από τις τελευταίες εθνικές εκλογές!
Ακόμα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε επίσημες στηρίξεις δεν τα κατάφερε σχεδόν πουθενά. Η κυβέρνηση αποτελεί την εγγύηση για την πορεία προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, γιατί μνημονιακός δεν είναι αυτός που δουλεύει για την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά αυτός που με τις ενέργειές του προσπαθεί να γυρίσει την Ελλάδα πίσω σε μία μεγαλύτερη κρίση χωρίς επιστροφή…

• Ήταν θετικό το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών για τη ΝΔ σε τοπικό επίπεδο;
Όταν αποφασίσεις να ασχοληθείς με την αυτοδιοίκηση θα πρέπει πρώτο μέλημα του κάθε υποψηφίου να είναι η πρόοδος του τόπου που εκπροσωπεί και μετά η κομματική του ταυτότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι την αποποιείσαι αλλά πρωταρχικός στόχος είναι ο τόπος μας.
Η ΝΔ, όπως γνωρίζετε, δεν έδωσε χρίσματα και στηρίξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση γιατί πιστεύει ότι οι κοινωνίες θα πρέπει να είναι αυτές που θα αποφασίζουν ποιος είναι ο αξιότερος.
Ωστόσο πολλά στελέχη της παράταξής μας συμμετείχαν είτε ως επικεφαλής παρατάξεων είτε ως σύμβουλοι σε αυτές. Μας ικανοποιεί λοιπόν ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλοι οι δήμαρχοι των Κυκλάδων και σχεδόν οι μισοί στα Δωδεκάνησα ανήκουν στην παράταξή μας καθώς και μεγάλος αριθμός συμβούλων. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η εκλογή του Γιώργου Χατζημάρκου στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου γιατί πιστεύουμε ότι μέσα από την αυτοδιοικητική του ατζέντα θα προχωρήσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης.

• Θεωρείτε πως αν είχαν συνενωθεί οι παρατάξεις των κκ Χατζή Χατζηευθυμίου και Στράτου Καρίκη το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό;
Εκ του αποτελέσματος κρινόμαστε. Είναι φανερό ότι όταν ανήκεις σε μία παράταξη, έχεις σαν βάση για το ξεκίνημά σου τους ανθρώπους της παράταξης αυτής. Όταν λοιπόν δύο άνθρωποι με κοινούς φίλους, κοινούς υποστηρικτές βρίσκονται να γίνονται πολιτικοί αντίπαλοι, είναι φυσιολογικό ότι και η βάση των ψηφοφόρων σου διασπάται. Εξάλλου αυτό φάνηκε και από το αποτέλεσμα, όπου οι ψήφοι μοιράστηκαν σχεδόν στα δύο. Δυστυχώς όταν υπερισχύει το «εγώ» και όχι το «εμείς» έχει αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά. Στην πολιτική πρέπει να βλέπεις μακριά και όχι να περιχαρακώνεσαι στα θέλω μίας μικρής ομάδας ανθρώπων, αλλά στα θέλω του συνόλου!Οι άνθρωποι της παράταξης πληγώθηκαν γιατί έπρεπε να επιλέξουν. Άλλοι πάλι προτίμησαν να αποστασιοποιηθούν γιατί απλά δεν μπορούσαν να επιλέξουν και άλλοι βρέθηκαν απέναντι. Αυτό και μόνο το γεγονός φανερώνει ότι αν είχαν συνενωθεί οι συσχετισμοί των δυνάμεων θα ήταν εντελώς διαφορετικοί, όπως και το εκλογικό αποτέλεσμα…

• Ήταν αναμενόμενη η νίκη του κ. Γιώργου Χατζημάρκου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και γιατί;
Ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος και η παράταξή του «ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ» είναι μία παράταξη που δημιουργήθηκε μέσα από τις ανάγκες της κοινωνίας. Τα στελέχη που τον πλαισίωσαν είναι όλοι άνθρωποι με αγάπη για τον τόπο και όρεξη για δουλειά. Άνθρωποι με νέες ιδέες και πρόγραμμα και κυρίως με λύσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Βλέποντας λοιπόν το πρόγραμμά του και τους ανθρώπους που βρίσκονταν δίπλα του σε αυτή την προσπάθεια, θεωρώ ότι η νίκη του ήταν αναμενόμενη. Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή δύναμη στο έργο τους και είμαι σίγουρη ότι θα προχωρήσουν και θα σηματοδοτήσουν μία νέα εποχή.

• Πιστεύετε πως η ΝΔ θα πρέπει να κάνει άνοιγμα συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις και αν ναι, με ποιες;
Η ΝΔ είναι ένας πολιτικός χώρος ανοιχτός σε συνεργασίες, και αυτό το έχει αποδείξει, όταν αυτές είναι αναγκαίες για το καλό της χώρας. Όμως για να συνεργαστείς με κάποιον θα πρέπει να συμφωνήσεις πρώτα σε κάποιες βασικές παραμέτρους. Θεωρώ λοιπόν ότι όσοι έχουν το ίδιο όραμα για το μέλλον της Ελλάδας με γνώμονα την ανάπτυξη και την σταθερότητα της χώρας, μπορούν να γίνουν και συνομιλητές.

• Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η συνεργασία των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση θα διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο. Συμφωνείτε πως θα υπάρξουν μετά πολιτικές εξελίξεις, ακόμη και εθνικές εκλογές;
Οι πολιτικές εξελίξεις μίας χώρας κυρίως σε περίοδο κρίσης μεταβάλλονται πολύ εύκολα και μπορούν να αλλάξουν είτε θετικά είτε αρνητικά από ένα και μόνο γεγονός. Ωστόσο ο κόσμος δεν επιθυμεί εκλογές. Γνωρίζουμε όλοι ότι η Ελλάδα οδηγείται μπροστά. Μακάρι να γινόταν από ευκολότερο δρόμο. Όλοι θα το θέλαμε. Όμως δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Τώρα όμως φτάσαμε ένα βήμα πριν από την κορυφή. Όσο εύκολο είναι τώρα να φτάσουμε στην κορυφή, άλλο τόσο εύκολο είναι να ξαναγυρίσουμε από εκεί που ξεκινήσαμε. Γι’ αυτό θεωρώ ότι τώρα θα πρέπει όλοι να λειτουργήσουν με νηφαλιότητα για να μην χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού.

• Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλετε να στείλετε τώρα μετά τις εκλογές στους πολίτες και στα στελέχη του κόμματος;
Θα ήθελα ακόμα μία φορά να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που προσήλθαν στην κάλπη. Να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλα τα στελέχη της παράταξης που ήταν για άλλη μια φορά παρόντες σε αυτή την εκλογική μάχη. Παρά τις δύσκολες συγκυρίες και την απαξίωση του πολιτικού κόσμου, ο κόσμος και τα στελέχη της παράταξής μας, ενωμένοι και αποφασισμένοι όσο ποτέ, έδωσαν στην ΝΔ την δύναμη να συνεχίσει δικαιωμένη και να βγάλει την χώρα από τα δύσκολα… Για μία Ελλάδα που όλοι ονειρευόμαστε, για μία Ελλάδα που χρωστάμε στα παιδιά μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου