Συνεντεύξεις

Τιμ. Παρασκευάς: «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι στην καρδιά και στη συνείδηση του κόσμου»

«Πολλοί παράγοντες, οικονομικοί και πολιτικοί, προσπάθησαν να εξαφανίσουν το ΠΑΣΟΚ. Όμως το ΠΑΣΟΚ δεν εξαφανίζεται. Είναι στη συνείδηση και στην καρδιά του κόσμου. Χρειάζεται να βρεθούν οι άνθρωποι και οι ιδέες που θα αγγίξουν τους απλούς πολίτες και να τους δώσουν και πάλι την ελπίδα για το αύριο».

Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Τιμόθεος Παρασκευάς που αναφέρεται και στην ανασυγκρότηση του κινήματος, που θα επιτευχθεί με τη βοήθεια νέων ανθρώπων.

«Είναι μια δύσκολη προσπάθεια και ένα στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουμε. Είμαι σε συνεργασία με νέους ανθρώπους. Θα γίνει στην αρχή ένα πάντρεμα δυνάμεων. Με τη βοήθεια τη δική μας θα καταφέρουν να αρθρώσουν λόγο και να δημιουργήσουν προβληματισμό στην κοινωνία. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό περιβάλλον που θα συμβάλει ώστε να ξεφύγουμε από την κομματική μούχλα», δηλώνει ο κ. Παρασκευάς και προσθέτει ότι όταν διαπιστώσει πως το εγχείρημα πέτυχε, θα παραδώσει τα ηνία σε νέους ανθρώπους.
Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο κ. Τιμόθεος Παρασκευάς, δηλώνει:
«Στόχος μας είναι εκτός από τη σταθερότητα να υπάρχει και ένα προοδευτικό πρόσημο στην κυβέρνηση. Επιδίωξη δεν είναι οι θέσεις για τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές που αυτά θα ασκήσουν».
Η συνέντευξη του κ. Τιμόθεου Παρασκευά, αναλυτικά:

• Πώς εκτιμάτε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;
Πρέπει να αναφερθούμε σε αυτό που δείχνουν οι αριθμοί. Νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε πρώτος. Τα δύο κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση έχασαν ένα μεγάλο ποσοστό. Αυτά τα χαμένα ποσοστά δυστυχώς ή ευτυχώς δεν πήγαν στο πρώτο κόμμα. Αυτό σημαίνει πως οι πολιτικές της πρώτης δύναμης δεν έπεισαν την κοινωνία. Ο δημοψηφισματικός στόχος «σήμερα ψηφίζουμε αύριο φεύγετε» δεν επετεύχθη. Δεν είμαι από αυτούς που θέλουν να κολακέψουν τα αυτιά του κόσμου. Ουσιαστικά οι πολίτες έστειλαν μήνυμα και ζήτησαν από τα κόμματα της κυβέρνησης στα δυο χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους, να διορθώσουν τις αδικίες. Από το ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώ πως οι πολίτες ζήτησαν να συμβάλει ώστε να υπάρξει σταθερότητα και να τους πείσει για το πρόγραμμά του. Τα χαρακτηριστικά αυτά δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την κυβερνητική πλειοψηφία. Αν γίνονταν η ανατροπή που ήθελε η αξιωματική αντιπολίτευση θα σήμαινε πως δεν υπάρχει δεδηλωμένη στη Βουλή. Είναι άλλο οι ευρωεκλογές και άλλο οι εθνικές εκλογές.

• Σας ικανοποίησαν τα ποσοστά που πήρε το ΠΑΣΟΚ και η ΕΛΙΑ;
Αν οι ευρωεκλογές διεξάγονταν σε μια διαφορετική φάση δηλαδή ξεχωριστά από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πιστεύω πως το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Το λέω αυτό από την εμπειρία μου στην περιοχή μας. Έζησα σε μια μοναξιά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να περάσει τις θέσεις και το ψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ στην κοινωνία. Η προσπάθεια έγινε μόνο από τρεις ανθρώπους. Οι υπόλοιποι έδωσαν τον αγώνα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτό είναι λογικό. Πιστεύω ότι αν όλο αυτό το δυναμικό μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να διαδοθεί η ιδέα για τη δημιουργία της νέας κεντροαριστεράς, τα ποσοστά θα ήταν μεγαλύτερα. Είμαι ευχαριστημένος και θεωρώ πως με αυτά τα δεδομένα το ποσοστό που πήρε το κίνημα στα Δωδεκάνησα είναι πολύ μεγάλο.
• Το ποσοστό δείχνει πως το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τις δυνάμεις του στην περιοχή μας;
Είναι αυτό που πολλοί δεν θέλουν. Προσπάθησαν πολλοί παράγοντες, οικονομικοί και πολιτικοί, να εξαφανίσουν το ΠΑΣΟΚ. Όμως το ΠΑΣΟΚ δεν εξαφανίζεται. Είναι στη συνείδηση και στην καρδιά του κόσμου. Χρειάζεται να βρεθούν οι άνθρωποι και οι ιδέες που θα αγγίξουν τους απλούς πολίτες και θα τους δώσουν και πάλι την ελπίδα για το αύριο.

• Πιστεύετε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα πυροδοτήσει κάποιες διεργασίες εσωκομματικές;
Εσωκομματικές, όχι. Θα είναι διεργασίες που θα έχουν ένα μεγαλύτερο φάσμα το οποίο θα συμπεριλάβει στη συζήτηση πολλά κόμματα και κινήσεις. Αν δεν γίνει διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα δεν θα υπάρξει ένα συμπέρασμα για το χώρο της κεντροαριστεράς. Πιστεύω πως στις εθνικές εκλογές θα υπάρχουν τελείως διαφορετικά πολιτικά σχήματα και διαφορετικά αποτελέσματα.

• Ποιες πολιτικές δυνάμεις θα διαμορφωθούν δηλαδή;
Η μια δύναμη θα είναι η κεντροαριστερά. Θα κινηθεί και η κεντροδεξιά που θα αποτελέσει το δεύτερο πόλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο τρίτος πόλος. Αυτές θα είναι οι πολιτικές δυνάμεις που μαζί με το ΚΚΕ θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών στις επόμενες εκλογές.

• Πιστεύετε πως είναι θέμα χρόνου να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές;
Δεν πιστεύω πως θα γίνει κάτι τέτοιο. Είμαι υπέρμαχος του σεβασμού των συνταγματικών επιταγών, που λένε, πως οι εκλογές πρέπει να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Πιστεύω και θέλω να μείνει στη θέση της η κυβέρνηση και να εξαντλήσει την τετραετία.

• Σας ανησυχούν τα ποσοστά που πήρε η Χρυσή Αυγή;
Πάρα πολύ. Το πιο ανησυχητικό δεν είναι η πρωτιά που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η πτώση της ΝΔ αλλά ότι αρχίζει να σταθεροποιείται ένα μεγάλο ποσοστό στη Χρυσή Αυγή. Όταν οι άνθρωποι επί τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις ψηφίζουν το συγκεκριμένο κόμμα σημαίνει πως είναι πράγματι οπαδοί του. Δεν είναι άνθρωποι που πάνε εκεί από εκδίκηση και φόβο. Αυτό το στοιχείο είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να εξεταστεί από όλα τα κόμματα. Είναι θέμα δημοκρατίας. Θα πρέπει και η νεολαία μας να διαβάσει την ιστορία μας και να μην έχει σαν πρότυπα τους φουσκωτούς και εκείνους που δέρνουν και δημιουργούν προβλήματα. Είναι ανάγκη να κατανοήσουν την έννοια του φασισμού ώστε το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της κοινωνίας μας. Θεωρώ πως είναι μεγαλύτερο από την ανεργία και από την οικονομική κρίση.

• Πώς είδατε τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών;
Δεν θέλω να πω ότι ήταν αναμενόμενα. Ήταν αποτελέσματα τα οποία δεν με εξέπληξαν κιόλας. Παρά το ό,τι μέχρι και την τελευταία στιγμή πίστευα τελείως διαφορετικά πράγματα με μια ήρεμη σκέψη και αναλύοντας τα στοιχεία του προεκλογικού αγώνα κατέληξα στο συμπέρασμα πως ήταν λογικά τα αποτελέσματα.

• Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Με την ερώτηση αυτή με βάζεις σε μπελάδες. Αν το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε το Δήμο και την Περιφέρεια θα ήταν λίγοι εκείνοι που θα το παραδέχονταν. Τώρα που έχασε μου λέτε πως το κόμμα έχασε την Περιφέρεια. Στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να απαντήσουν πολλοί. Εγώ απάντησα μεταξύ των δυο γύρων των αυτοδιοικητικών εκλογών όταν ξεκάθαρα είπα πως στηρίζουμε τους κκ Φώτη Χατζηδιάκο και Γιάννη Μαχαιρίδη. Εμείς χάσαμε την Περιφέρεια, στηρίζοντας το δικό μας άνθρωπο με τον οποίο συνεργαζόμασταν τόσο χρόνια. Μεγάλωσε μέσα στο ΠΑΣΟΚ και προσέφερε πολλά πράγματα στην κοινωνία. Με τη δική μου λογική σαν ΠΑΣΟΚ χάσαμε την Περιφέρεια. Υπάρχουν και άλλες λογικές όμως που αναφέρουν πως έχασε την Περιφέρεια ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης. Με την ίδια λογική λένε τώρα πως στο Δήμο κέρδισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καμία σχέση. Και αυτό λογικό είναι. Δεν θα αποτρέψω το επιχείρημα. Όταν θα έρθει ο καιρός θα μπορούμε να συζητήσουμε για όλα αυτά τα θέματα.

• Θεωρείτε πως θα έρθουν και άλλα επώδυνα μέτρα ή έχουν μείνει πίσω τα δύσκολα πλέον;
Όπως λέει και η λαϊκή ρήση «φάγαμε το γάιδαρο». Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ίσως ταρακουνήσει όλη την Ευρώπη. Η λιτότητα και οι σκληροί έλεγχοι σαφώς δεν θα εξαφανιστούν τελείως αλλά δεν θα είναι τόσο επώδυνα. Στις μεταρρυθμίσεις πιστεύω πως θα επιμείνουν πολύ οι ευρωπαίοι. Αυτό το έχουμε ανάγκη και πρέπει να το κάνουν. Δεν πιστεύω σε νέα μέτρα. Ήρθε η εποχή για να υπάρξουν ελαφρύνσεις με ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Εκτός από το φασισμό το δεύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία.

• Με αφορμή την έντονη φημολογία για τον ανασχηματισμό το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διεκδικήσει περισσότερα υπουργεία στην κυβέρνηση;
Στόχος μας είναι εκτός από τη σταθερότητα να υπάρχει και ένα προοδευτικό πρόσημο στην κυβέρνηση. Επιδίωξη δεν είναι οι θέσεις για τα πρόσωπα αλλά οι πολιτικές που αυτά θα ασκήσουν. Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ είναι να δημιουργηθεί ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και μείωση της φορολογίας.

• Στην ολομέλεια του κόμματος στη Ρόδο έγινε λόγος για την ανασυγκρότησή του. Πώς θα γίνει αυτό ώστε το ΠΑΣΟΚ να καταφέρει να αγγίξει ξανά τους πολίτες;
Αυτό θα γίνει πλέον με νέους τρόπους. Ήδη βρίσκομαι σε συνεργασία με πολλούς νέους ανθρώπους. Μέχρι τα Χριστούγεννα πρέπει τους ανθρώπους αυτούς να τους φέρουμε μπροστά για να αναπτύξουν διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας με την κοινωνία και εμείς να πάμε στο περιθώριο. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια και ένα στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσουμε. Θα γίνει στην αρχή ένα πάντρεμα δυνάμεων. Με τη βοήθεια τη δική μας θα μπορέσουν να καταφέρουν να αρθρώσουν λόγο και να δημιουργήσουν προβληματισμό στην κοινωνία. Μετά τη μεταφορά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ σε άλλο χώρο θα ξεκινήσει ο διάλογος που στην αρχή θα διεξαχθεί με ελεύθερα θέματα. Θα συζητήσουμε για την κοινωνία, την πολιτική, τον πολιτισμό και την ιστορία. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό περιβάλλον που θα συμβάλει ώστε να ξεφύγουμε από την κομματική μούχλα. Αυτό είναι ένα στοίχημα που έχω θέσει. Μόλις δω πως κάτι περπατάει θα παραδώσω τα ηνία στους νέους ανθρώπους για να προχωρήσουν μπροστά με τις καινούργιες δικές τους ιδέες.

• Έχει βρεθεί ο χώρος που θα στεγάσει τα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ;
Ναι, έχει εξευρεθεί. Μόλις μεταφερθούν τα γραφεία θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση των εγκαινίων. Υπολογίζω πως όλα θα έχουν τακτοποιηθεί σε δέκα ημέρες.

• Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε τόσο στον κ. Φώτη Χατζηδιάκο όσο και στον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη;
Θα ήθελα να τους πω ότι έκαναν ένα αγώνα μέσα στα πλαίσια του πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Ο ένας κέρδισε, ο άλλος έχασε. Αυτός που κέρδισε θα πρέπει να δει τα πράγματα με τρόπο διαφορετικό από τους προηγούμενους. Θα πρέπει να καταλάβουμε πως χωρίς συνεργασίες και χωρίς ανοικτά αυτιά και μάτια δεν προχωρούν οι πολιτικές. Σε ό,τι αφορά τον φίλο μου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, θέλω να του πω ότι μια ήττα δεν ισοδυναμεί με καταστροφή. Ο Δωδεκανησιακός λαός τον έχει τιμήσει επανειλημμένα. Η ήττα δεν συνιστά αποδοκιμασία. Όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, η ήττα μπορεί να προέλθει από λάθη που κάναμε αλλά μπορεί ενίοτε και ο αντίπαλος να ήταν ισχυρότερος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • efalkenburg    02.06.2014 00:37

    Και στην τσέπη ξέχασε να πει.

Σχολιασμός άρθρου