Συνεντεύξεις

Ν. Σαντορινιός: «Στις εκλογές αποδοκιμάστηκαν οι πολιτικές της Κυβέρνησης»

«Στις εκλογές οι πολίτες αποδοκίμασαν τις πολιτικές της κυβέρνησης και η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει το μήνυμα και να οδηγήσει τη χώρα το συντομότερο δυνατό σε εκλογές. Οποιαδήποτε άλλη λύση, θα συνιστά συνταγματική εκτροπή».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός με αφορμή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
«Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση πλέον δεν μπορεί να σταθεί μετά από την πολιτική αποδοκιμασία που εισέπραξε από τους πολίτες. Ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια διάλυσής της, όσο και αν προσπαθούν να κρύψουν την πολιτική τους ήττα», δηλώνει ο κ. Σαντορινιός.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, που λαμβάνει το πρώτο κατά σειρά κόμμα στις εθνικές εκλογές, ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, δηλώνει:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής. Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου χωρίς συνταγματική κατοχύρωση απλά αναδεικνύουν τον πανικό στον οποίο βρίσκονται».
Η συνέντευξη του κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, αναλυτικά:

• Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο;
Η νίκη του κόμματός μας στις ευρωεκλογές έχει ιστορική σημασία για την αντίσταση της ελληνικής κοινωνίας σε πιέσεις και εκβιασμούς για δήθεν αποσταθεροποίηση της χώρας. Οι πολίτες απάντησαν σαφώς στα διλήμματα που τους είχαν τεθεί και με την ψήφο τους έστειλαν το μήνυμα ότι δεν ανέχονται άλλο τις πολιτικές της λιτότητας που έχουν καταστρέψει τη ζωή τους. Οι πολίτες κατάφεραν να υπερβούν το φόβο που προσπαθούσαν να τους εμφυσήσουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης αλλά και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες και να επιλέξουν την ελπίδα της ανατροπής τους πολιτικού κατεστημένου της χώρας. Στις 25 του Μάη οι πολίτες ψήφισαν για τη ζωή τους και νίκησαν. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πολιτική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης. Το δείχνει άλλωστε ο πανικός τους και οι εσωτερικές τους έριδες. Η Ελλάδα ψήφισε για πρώτη φορά αριστερά και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.Σε τοπικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αυξήσει τις δυνάμεις του, ενώ ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία κατέρρευσε. Η διαφορά των δύο κομμάτων που τον Ιούνη του 2012 ήταν 10% μειώθηκε στο 1%.

• Θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει τη διενέργεια εθνικών εκλογών καθώς η πρόταση που κατατέθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη διενέργεια εκλογών επικρίθηκε έντονα;
Το αίτημα για αλλαγή της κυβέρνησης είναι αίτημα των πολιτών της χώρας. Οι εθνικές εκλογές είναι η μόνη δημοκρατική διέξοδος για μία κυβέρνηση που σε δύο χρόνια έχασε το 11% της εκλογικής της δύναμης. Δεν μπορεί σήμερα να κυβερνά το 2ο με το 4ο κόμμα, αγνοώντας ότι είναι μειοψηφία στην ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί αυτή η Βουλή να συνεχίσει να νομοθετεί περικοπές και νέους φόρους. Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα να προετοιμάζει νέο μνημόνιο.
Όσο για τις επικρίσεις, που αναφέρατε, δείτε τα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας των ευρωεκλογών του 2009, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε νικήσει επίσης με 4 μονάδες διαφορά. Ο κ. Βενιζέλος ήταν αυτός που τότε μιλούσε για δυσαρμονία της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα. Έρχεται πέντε χρόνια μετά να επιπλήξει εμάς για αυτά που έλεγε ο ίδιος τότε;

• Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών; Πήγαν καλά οι παρατάξεις που στηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί τα ποσοστά δεν ήταν τα αναμενόμενα τη στιγμή που το κλίμα σε όλη τη χώρα ήταν διαφορετικό;
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην περιοχή μας, αλλά και στις περισσότερες περιφερειακές πόλεις αποδείχθηκε ότι είναι αδύνατο να αποκτήσουν πολιτικό πρόσημο και να επιλεγούν οι πολιτικές αυτές που θα αλλάξουν το πολιτικό τοπίο στην περιοχή μας. Αποδείχθηκε ότι ακόμα οι πολίτες ψηφίζουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, με κριτήριο την υποχρέωση σε πρόσωπα, συγγενείς, φίλους κλπ. Από την άλλη, οι συνδυασμοί μας διεξήγαγαν ένα καθαρά πολιτικό αγώνα, δεν δωροδόκησαν, δεν έταξαν θέσεις, δεν απείλησαν πολίτες για να υφαρπάξουν την ψήφο τους. Ταυτόχρονα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί από την ποσότητα των διαφημίσεων πόσα χρήματα έπεσαν σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Κρίνοντας, λοιπόν, με βάση αυτά, θεωρώ ότι οι συνδυασμοί που στηρίξαμε μπορεί να μην έφτασαν στην νίκη, όμως είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσουν ισχυρές πολιτικές παρουσίες στα επόμενα συμβούλια των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

• Πιστεύετε πως το φθινόπωρο θα υπάρξουν εξελίξεις πολιτικές στην Ελλάδα ακόμη και εθνικές εκλογές;
Νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί πλέον μετά από την πολιτική αποδοκιμασία που εισέπραξε από τους πολίτες. Ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια διάλυσ΄γς της, όσο και αν προσπαθούν να κρύψουν την πολιτική τους ήττα. Στις εκλογές οι πολίτες αποδοκίμασαν τις πολιτικές της κυβέρνησης και η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει το μήνυμα και να οδηγήσει τη χώρα το συντομότερο δυνατό σε εκλογές. Οποιαδήποτε άλλη λύση, θα συνιστά συνταγματική εκτροπή.

• Κατά της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών που λαμβάνει το πρώτο κατά σειρά κόμμα στις εθνικές εκλογές, σύμφωνα με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο Παυλόπουλου, τάχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Συμφωνείτε με την κατάργηση του μπόνους;
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με όλους αυτούς τους καλπονοθευτικούς νόμους είναι γνωστή εδώ και χρόνια και δεν πρόκειται να την αλλάξουμε επειδή βρισκόμαστε στο κατώφλι της εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής. Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου χωρίς συνταγματική κατοχύρωση απλά αναδεικνύουν τον πανικό στον οποίο βρίσκονται. Ιδιαίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος δείχνει ότι βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση και προσπαθεί να κρατηθεί με φτηνά κόλπα στην εξουσία. Την απάντηση τους τη δώσαμε ξεκάθαρα: «Καταργήστε το μπόνους των 50 εδρών, αλλά παραιτηθείτε τώρα αφού η κοινοβουλευτική σας πλειοψηφία στηρίζεται σε αυτό το μπόνους!»

• Πρόσκληση στον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει ουσιαστικά στη συνολική ευθύνη για την πορεία της χώρας απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου. Έπρεπε να γίνει δεκτή η πρόταση αυτή;
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει την συνολική ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, που θα τον καταστήσουν πρώτη δύναμη και θα δώσουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό τις δυνάμεις της αριστεράς. Τέτοιου είδους προτάσεις, από τον μαιτρ των παρασκηνίων κ. Βενιζέλο, μόνο ως απαράδεκτες μπορούν να επιστραφούν. Τι ζητάει δηλαδή ο κ. Βενιζέλος και τα συνεταιράκια του; Να πάμε σε ένα στημένο παιχνίδι, όπου την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα έχουν αυτοί για να νομιμοποιήσουμε τα εγκλήματα που διαπράττουν σε βάρος της Ελληνικής Κοινωνίας; Θεωρεί κανένας ότι αυτή η πρόταση έχει λογική βάση; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμα Εθνικής Ανασυγκρότησης της χώρας αμέσως μετά τις εκλογές που θα τον αναδείξουν σε πρώτη και πιθανόν αυτοδύναμη κοινοβουλευτική δύναμη. Αυτές οι εκλογές είναι απαίτηση των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρομεσαίων, των νέων αυτού του τόπου και πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα συρθεί σε αυτές.

• Ποια εκτιμάτε πως θα είναι η πορεία της χώρας καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως θα έρθουν και άλλα επώδυνα μέτρα για τους πολίτες;
Όπως γνωρίζετε έχουν ήδη ψηφιστεί νέες περικοπές μισθών και συντάξεων που θα μπουν σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2014. Τα νέα μέτρα του τρίτου μνημονίου είναι κρυμμένα στο συρτάρι του πρωθυπουργού και περίμεναν την ολοκλήρωση των εκλογών για να τα ψηφίσουν και να τα εφαρμόσουν. Η τελευταία δόση, έχει σπάσει σε τμηματικές υποδόσεις και κάθε μία από αυτές έχει και επιπρόσθετα προαπαιτούμενα. Όλα αυτά συνθέτουν ένα ζοφερό μέλλον για τη χώρα μας και τους πολίτες. Με δεδομένο αυτό τίθεται το εύλογο ερώτημα: Με ποια πολιτική και ηθική νομιμοποίηση η ηττημένη κυβέρνηση της μειοψηφίας μπορεί να ψηφίσει και να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου