Ειδήσεις

Η επανακαταμέτρηση ανέτρεψε κάποια δεδομένα

Ο κ. Μιχάλης Χριστοδούλου παραμένει μετά και την επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων των εκλογών από το Πρωτοδικείο Ρόδου, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης έναντι των συνυποψηφίων του στη δημοτική ενότητα Πεταλούδων και καταλαμβάνει την μια και μοναδική έδρα του συνδυασμού “Ρόδος Δύναμη Πολιτών”, με επικεφαλής τον κ. Φ. Χατζηδιάκο, στην περιοχή.

Η επανακαταμέτρηση, που έγινε από συνεργείο παρουσία δικαστών, κατέληξε συγκεκριμένα ότι στον κ. Γιάννη Αφεντούλη δεν είχε προσμετρηθεί μία ψήφος, με αποτέλεσμα η διαφορά μεταξύ τους να παραμένει υπέρ του κ. Χριστοδούλου.

Ο κ. Αφεντούλης είχε συγκεντρώσει συγκεκριμένα στην τρίτη ανεπίσημη κατάσταση ψήφων του συνδυασμού 1388 ψήφους και προηγείτο έναντι του κ. Χριστοδούλου.

Μετά τη διόρθωση των σφαλμάτων από το Πρωτοδικείο Ρόδου, οι ψήφοι του κ. Αφεντούλη μειώθηκαν σε 1326, ενώ του κ. Χριστοδούλου παρέμειναν στους 1349.
Είχε διαπιστωθεί συγκεκριμένα ότι δεν είχαν περαστεί σωστά στο σύστημα οι σταυροί του 169ου εκλογικού τμήματος Μαλώνας.

Ο συνδυασμός του κ. Χατζηδιάκου φερόταν συγκεκριμένα να λαμβάνει 100 σταυρούς, ενώ στην κατανομή εμφανίζεται ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ιαλυσού κ. Ι. Κορωναίος να έχει λάβει 113 σταυρούς προτίμησης και ο κ. Αφεντούλης 62, όταν και οι δύο στα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα δεν είχαν τέτοια δυναμική.
Σημειώνεται μάλιστα ότι ο κ. Δήμος Μουτάφης, μετά την αφαίρεση των σταυρών, που προσμετρήθηκαν στον κ. Κορωναίο, κατέλαβε την πρώτη θέση στη δημοτική ενότητα Ιαλυσού.

Από εκεί και πέρα καταμέτρηση έγινε και στους σταυρούς προτίμησης του κ. Μάριου Μαραβέλια, που συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφίων συμβούλων που επιθυμούν την ακύρωση του συνδυασμού “Ροδιακή Δημιουργία” του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου.

Στόχος του ήταν συγκεκριμένα η ακύρωση του συνδυασμού, για να επιτευχθεί η αλλαγή του εκλογικού μέτρου και η ανακατανομή των 29 εδρών της πλειοψηφίας. Η παράταξη του κ. Χατζηδιάκου θα ελάμβανε συγκεκριμένα 10 έδρες αντί 9 στην πόλη της Ρόδου και ο κ. Μαραβέλιας θα είχε πιθανότητα να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, καταλαμβάνοντας θέση που έχει ήδη κατανεμηθεί σε άλλο σύμβουλο του συνδυασμού στον οποίο ανήκει από άλλη δημοτική ενότητα.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι από την επανακαταμέτρηση που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, διαπιστώθηκε ότι στον κ. Μαραβέλια είχαν προσμετρηθεί από λάθος 18 σταυροί προτίμησης, που αφαιρούνται τώρα από τη δύναμη του. Σε εκλογικό τμήμα εφέρετο να είχε λάβει συγκεκριμένα 20 ψήφους όταν οι ψήφοι που πραγματικά έλαβε ήταν 2.
Από την επανακαταμέτρηση στους σταυρούς προτίμησης του κ. Τσ. Τσακίρη διαπιστώθηκε ότι δεν είχε προσμετρηθεί στη δύναμη του μια ψήφος.

Η επανακαταμέτρηση ψήφων συνεχίστηκε και χθες. Μετρήθηκαν συγκεκριμένα δειγματοληπτικά οι ψήφοι προτίμησης του κ. Βασίλη Καψάλη, της παράταξης του κ. Φώτη Χατζηδιάκου αλλά δεν διαπιστώθηκαν αποκλίσεις.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με την επανακαταμέτρηση των σταυρών προτίμησης του κ. Μ. Καμπουρόπουλου.

Αρμοδίως έγινε γνωστό ότι δεν θα ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων για επανακαταμέτρηση καθώς σε ορισμένες των περιπτώσεων δεν μπορούν να υπάρξουν μεταβολές διότι οι συνδυασμοί δεν έχουν λάβει έδρες.
Θυμίζουμε ότι έχουν υποβάλει αιτήσεις επανακαταμέτρησης οι κ.κ. Χ. Γιασιράνη, Γεωργία Τσιρπανλή, Γιάννης Φλεβάρης, Χ. Χατζηευθυμίου, Μ. Πετρά, Αναστάσιος Χρήστος Ψαρούλης, Ν. Γιαλλουράκη, Ευαγ. Δεπούντη, Μεχμέτ Ζαμαντάκης, Μαριάνα Κολώνα, Τριανταφυλλιά Φραγκαντώνη, Αγγελος Καλαθιανάκης, Βασίλης Καρνάβας, Μιχάλης Βαγιανός, Α. Καπαρουδάκη, Α. Μανέγας, Μ. Τσεντζελής, Νικόλαος Χάσταλης, Μαρία Ισκά, Ι. Τριανταφύλλου, Αθ. Τσέλιος, Χρήστος Μπάρδος, Γ. Βαρέλλης, Εμμανουήλ Καμπούρης και Τάκης Λύμουρας.

Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ
ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ
To βράδυ της Παρασκευής ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ροδίων Όραμα» κ. Στράτος Καρίκης παρέθεσε κοκτεϊλ στο ξενοδοχείο «Ixian Grand», στην Ιαλυσό.

Ενα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και της υποβολής ενστάσεως για την ακύρωση του συνδυασμού του κ. Χατζηευθυμίου. Διεφάνη ότι τόσο η κ. Μαριάνα Κολώνα όσο και η κ. Αναστασία Τσούλου-Δημητριάδη είναι ανυποχώρητες, ενώ την ένσταση θα υπογράψει και ο κ. Μουσταφά Σιέχ.

Ο κ. Γιάννης Κουμπιάδης, δικηγόρος με εμπειρία στον εκλογικό νόμο, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της παράταξης του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου κλήθηκε χθες από τη «δημοκρατική» να εκφράσει την άποψη του:
«Φρονώ ότι όποιος ήθελε ασκήσει το δικαίωμα της ενστάσεως με τον απώτερο σκοπό και στόχο να πλήξει και να εκτοπήσει άλλον επιλαχόντα κατά την πρώτη Κυριακή συνδυασμό, από αυτούς που δεν συμμετείχαν στις επαναληπτικές εκλογές, θα πρέπει να λάβει υπόψη του, όχι μόνο ότι είχε την απαιτούμενη προθεσμία από το νόμο να το πράξει πριν τις εκλογές εφόσον βέβαια υπήρχε πρόβλημα παράβασης νόμου ως προς την ανάδειξη της υποψηφιότητος των συνδυασμών, αλλά και το γεγονός ότι αν και αφήνει ο νόμος περιθώριο τέτοιας ένστασης και μετεκλογικά, θέτει όμως μετεκλογικά επιπρόσθετα και αναγκαίες προϋποθέσεις οι οποίες μπορεί να είναι δυσδιάκριτες για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με θέματα εκλογικά.

Θεωρώ ότι οι αναγκαίες αυτές προϋποθέσεις ελλείπουν για να μπορούν να ξεπεραστούν σε τυχόν δικαστική εμπλοκή σε εκλογοδικείο τα τυπικά προβλήματα του απαραδέκτου τέτοιας ένστασης».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου