ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με λαμπρότητα η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Τελετή Αφής

Η Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός ολο­κλη­ρώ­θηκε στο Ναό της Ανα­στά­σεως του Κυρίου στα Ιερο­σό­λυμα, καθώς το Άγιο Φως λάμπρυνε για ακόμη μία χρονιά, τον Πανάγιο Τάφο.

Ο Πατριάρ­χης Θεό­φι­λος ΙΙΙ, άναψε τις λαμπά­δες με το Άγιο Φως και εν συνε­χεία, μετέ­δωσε το Άγιο Φως στους Ορθό­δο­ξους πιστούς και κλη­ρι­κούς των άλλων θρη­σκευ­τι­κών δογ­μά­των εντός του Ναού της Ανα­στά­σεως, σύμφωνα με τον αντα­πο­κριτή του ρωσικού πρα­κτο­ρείου ειδή­σεων Sputnik.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως ηΤελετή Αφής του Αγίου Φωτός, θεω­ρεί­ται θαυ­μα­τουρ­γική για τους Ορθό­δο­ξους Χρι­στια­νούς, ενώ το Άγιο Φως θα μετα­φερ­θεί αερο­πο­ρι­κώς στις ορθό­δο­ξες χώρες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Ουκρα­νίας, αλλά και της Κύπρου.

H Tελετή της Αφής του Αγίου Φωτός συμ­βο­λί­ζει την Ανά­σταση του Ιησού και πρό­κει­ται για μία από τις πιο ιερές τελετές που χαρα­κτη­ρί­ζουν την περίοδο του Ορθό­δο­ξου Πάσχα, συνήθως, με την παρου­σία μεγάλου αριθμού πιστών.

Εντού­τοις, οι φετινοί εορ­τα­σμοί για το Πάσχα των Ορθο­δό­ξων στην Ιερή Γη, στην οποία βρί­σκο­νται τόποι προ­σκυ­νή­μα­τος για τους Χρι­στια­νούς, τους Εβραί­ους και τους Μου­σουλ­μά­νους, επι­σκιά­ζο­νται από μία τρα­γω­δία.

Το Ισραήλ πενθεί το θάνατο 45 Εβραίων προ­σκυ­νη­τών που ποδο­πα­τή­θη­καν, όταν επι­κρά­τη­σαν συν­θή­κες πανικού τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης προς τη Μεγάλη Παρα­σκευή, στη διάρ­κεια της διορ­γά­νω­σης ενός θρη­σκευ­τι­κού φεστι­βάλ στα βόρεια του Ισραήλ.

Καθώς η Ιερου­σα­λήμ είχε τεθεί σε καθε­στώς απα­γό­ρευ­σης της κυκλο­φο­ρίας, η Τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός την περσινή χρονιά πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε σχεδόν μέσα σε μία άδεια εκκλη­σία.

Στα Ιερο­σό­λυμα βρί­σκε­ται ο υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Κώστας Βλάσης, για να παρα­στεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Ανα­στά­σεως.

Το πρωί συνα­ντή­θηκε με τον Πατριάρχη Ιερο­σο­λύ­μων Θεόφιλο Γ’, ενώ στη συνέ­χεια μετέβη στο Ναό της Ανα­στά­σεως για την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός.

Ο υφυ­πουρ­γός θα επι­στρέ­ψει με το κυβερ­νη­τικό αερο­σκά­φος μετα­φέ­ρο­ντας το Άγιο Φως στις 18:30 το από­γευμα στο αερο­δρό­μιο Αθηνών «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος».

Όπως ανα­φέ­ρει σχετική ανα­κοί­νωση του υπουρ­γείου Εξω­τε­ρι­κών, η Πολι­τεία έχει μερι­μνή­σει για την μετα­φορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα. «Το πράττει με την προ­σή­κουσα ευλά­βεια, ταπει­νό­τητα και κατά­νυξη» σημειώ­νει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.