Συνεντεύξεις

K. Διακογεωργίου: «Για εμάς στην Περιφέρεια η υγεία είναι πάνω απ’ όλα»

«Ποτέ δεν πρέπει να λές την λέξη έγώ’. Πρέπει να λέμε πάντα, εμείς αφού είναι ομαδική η προσπάθεια!»
Αυτό δηλώνει σήμερα, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υπογραμμίζοντας την παρουσία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, τον οποίο χαρακτηρίζει ηγέτη που κατάφερε και ανέδειξε την ΠΝΑι σε μια πρωτοπόρα Περιφέρεια τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επίσης μιλάει για την ανακαίνιση και κατασκευή του Ξενώνα Φιλοξενίας συγγενών ασθενών του Νοσοκομείου Ρόδου, για τα επόμενα σχέδια που προγραμματίζει μαζί με τους συνεργάτες του –όσους συνέβαλαν σε αυτή την τεράστια προσπάθεια- και μιλάει για την πορεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δευτέρου Βαθμού, καθώς είναι από τους μακροβιότερους αιρετούς, σε τοπικό επίπεδο.

Κύριε Διακογεωργίου, να ξεκινήσουμε με τον Ξενώνα Φιλοξενίας Συγγενών Ασθενών του Νοσοκομείου Ρόδου. Πώς και πότε αποφασίσατε να εμπλακείτε στη διαδικασία ανακαίνισης που έφερε αυτό το αποτέλεσμα;
Κοιτάξτε, η παρέμβασή μας σχετικά με την ανακαίνιση – αναμόρφωση του Ξενώνα Φιλοξενίας Συγγενών Ασθενών του Νοσοκομείου Ρόδου, ξεκίνησε την ημέρα, που ενώ συζητούσαμε στο γραφείο του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου (όταν ήμουν εντεταλμένος για τον Πολιτισμό), ήρθε ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γρηγόρης Ρουμάνης ο οποίος, ενημέρωσε τον περιφερειάρχη για το θέμα, λέγοντάς του ότι δεν μπορούσε να το αναλάβει το ΝΓΡ με συνέπεια να ταλαιπωρούνται οι συγγενείς και συνοδοί των ασθενών.
Η κατάσταση ήταν πολύ κακή, ο δρόμος δεν ήταν καθόλου προσβάσιμος, ήταν γεμάτος χώμα και λάσπες, ενώ οι θάμνοι και τα αγριόχορτα ήταν τεράστια. Ο κ. Χατζημάρκος, έθεσε το θέμα και με ρώτησε τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό. Προσωπικά, υποσχέθηκα και στους δύο ότι θα το εξετάσω μαζί με τους συνεργάτες μου. Κάναμε αυτοψία μαζί με τον Βασίλη Διακογεωργίου (πολιτικός μηχανικός) και τον Γαβρήλο Λαμπριανό (αρχιτέκτων μηχανικός) και διερωτηθήκαμε αν θα τολμούσαμε να κάνουμε ένα μεγάλο πρότζεκτ. Το κτήριο που υπήρχε, ήταν σε απελπιστική κατάσταση ενώ πολλά προβλήματα υπήρχαν και στο διπλανό χώρο που είναι το ΕΚΑΒ. Μαζί με τους 63 συνεργάτες της επιχείρησής μου, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε. Κανένας δεν αρνήθηκε να στηρίξει την προσπάθεια.
Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε μια μεγάλη πορεία για να φτάσουμε έως εδώ. Ο καθένας συνέβαλε στο μέτρο που του αναλογούσε ενώ σημαντικό ρόλο είχαν και οι ιδιώτες, σύλλογοι και χορηγοί. Αυτό έγινε διότι προχωρώντας τις εργασίες, έπρεπε να εξοπλίσουμε τα δωμάτια, να φτιάξουμε δρόμο πρόσβασης προς τον ξενώνα για ΑΜΕΑ και μια σειρά από παρεμβάσεις που ήταν αναγκαίες.
Σήμερα, ο ξενώνας λειτουργεί σαν ένα μικρό ξενοδοχείο, άρτια εξοπλισμένο, για να μπορέσει να μείνει κάποιος που έρχεται για να στηρίξει τον συγγενή του. Καταλαβαίνετε πως με την λειτουργία αυτού του ξενώνα, βοηθάμε τους ανθρώπους που έρχονται από άλλα μέρη και νησιά, τόσο οικονομικά –αφού είναι δωρεάν η διαμονή και δεν επιβαρύνονται με έξοδα για ξενοδοχεία κ.λπ.- όσο και ψυχολογικά, καθώς βρίσκονται σε ένα όμορφο περιβάλλον, κοντά στους ανθρώπους που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο. Να προσθέσω εδώ ότι με την ανακαίνιση του ξενώνα, φτιάξαμε και τον δρόμο για το ελικοδρόμιο του ΕΚΑΒ για να είναι προσβάσιμο στα ελικόπτερα που έρχονται. Θα το χαρακτήριζα σαν μια… ‘μελαγχολική’ εικόνα, η οποία τελικά άλλαξε εντελώς! Ήταν ένα μεγάλο έργο, για το οποίο εάν δεν υπήρχε αυτή η συνεργασία και η στήριξη όλων, δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα.

Στην ομιλία σας στα εγκαίνια του ξενώνα, αναφερθήκατε σε μια ακόμη πρωτοβουλία την οποία εξετάζετε κι έχετε στα σκαριά. Τι ετοιμάζετε μετά από αυτό;
Να σας πω. Όταν ξεκινήσαμε τις διαδικασίες και τις εργασίες για τον Ξενώνα Φιλοξενίας Συγγενών Ασθενών του Νοσοκομείου Ρόδου, είδα την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών κα Μαρία Κρητικού, η οποία μού ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθεί κι ένας δεύτερος ξενώνας για τα άτομα που είναι καρκινοπαθείς. Της απάντησα θετικά αφού εκτιμώ πως μπορεί να γίνει και θα το προγραμματίσουμε ενώ σκεφτόμαστε να διαμορφώσουμε κι έναν χώρο, για τους ασθενείς της Ογκολογικής Κλινικής.
Επίσης, σκεφτόμαστε να κατασκευάσουμε έναν στεγασμένο χώρο στάθμευσης για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ (επειδή μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για τους εργαζόμενους σε αυτά). Το έργο που επιτελούν είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να τους βοηθήσουμε σε αυτό. Επιπλέον, στα σχέδιά μας είναι να κατασκευάσουμε έναν στεγασμένο χώρο για τα Ταξί που είναι σταθμευμένα έξω από το Νοσοκομείο Ρόδου. Μιλήσαμε με όλους τους ιδιώτες που συνέβαλαν στην προσπάθεια για τον ξενώνα και συμφώνησαν σε όλα. Για εμάς, η Υγεία είναι πάνω απ’ όλα και ό,τι μπορούμε να κάνουμε, να συνεισφέρουμε, αποτελεί κάτι σημαντικό για το κοινωνικό σύνολο.

Ν’ αλλάξουμε θέμα. Κλείνετε σχεδόν τρεις δεκαετίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Περάσατε από τον Πρώτο Βαθμό Αυτοδιοίκησης και τώρα, βρίσκεστε στον Δεύτερο Βαθμό.
Η αλήθεια είναι ότι είμαι από τους μακροβιότερους εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κλείνω σχεδόν 30 χρόνια και πιστεύω πως έχω αποκτήσει μια εμπειρία σε αυτό. Ξεκίνησα από τον Δήμο Ρόδου μαζί με τον αείμνηστο δήμαρχο Βενετοκλή, συνέχισα με τον Γιώργο Γιαννόπουλο και θήτευσα σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες: από πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, πρόεδρος στον ΔΟΝΑ (παλιά) ενώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υπηρέτησα τον Πολιτισμό.
Προσωπικά, πιστεύω ότι στην ΠΝΑι, τόσο στον Πολιτισμό όσο και στον Αθλητισμό, κάναμε έργο. Και δεν μιλάω σε πρώτο ενικό. Δεν λέω ποτέ ‘έκανα’. Λέω, κάναμε. Ποτέ δεν πρέπει να λές την λέξη έγώ’. Πρέπει να λέμε πάντα, εμείς αφού είναι ομαδική η προσπάθεια.
Από εκεί και πέρα, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, μου ανέθεσε την αρμοδιότητα του αντιπεριφερειάρχη Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Είναι ένας κλάδος που είναι πολύ σοβαρός και υπάρχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και όλους τους συνεργάτες. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες για την ανάπτυξη του επιχειρείν και των επαγγελματιών.
Η περιφερειακή αρχή, έκλεισε πάνω από πέντε χρόνια θητείας. Μπορείτε να πείτε σήμερα, ότι είστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα;
Μπορώ να πω σήμερα, ύστερα από αυτά τα χρόνια θητείας ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Όμως, θέλω να σταθώ στο θέμα της παρουσίας του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος έχει καταφέρει τεράστια βήματα.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αν και έχει πολλά προβλήματα λόγω του πολύ-νησιωτικού χαρακτήρα, έχει ανεβάσει ρυθμούς σε όλα τα ζητήματα, ενώ είναι πρωτοπόρα σε πολλά πράγματα. Πάρτε παράδειγμα τις εντάξεις και υλοποιήσεις έργων σε όλα τα νησιά, τους πόρους που κατάφερε να εξασφαλίσει για την ΠΝΑι, την διαχείριση της πανδημίας, όπου έκανε πράγματα πέραν των αρμοδιοτήτων που έχει σε παιδεία, υγεία κ.λπ. Είναι πάντα διορατικός και έχει αποδείξει ότι πάντα βλέπει πολλά χρόνια μπροστά.
Είναι αληθινός ηγέτης και όλα αυτά τα χρόνια, απέδειξε ότι κατάφερε να αναδείξει την ΠΝΑι σε μια πρωτοπόρα περιφέρεια τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου