Εκπαιδευτικοί και γονείς βλέπουν επιφυλακτικά το άνοιγμα των σχολείων, την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού μαίνεται. Τις επιφυλάξεις τους εξέφρασαν χθες στους προϊσταμένους των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, οι εκπρόσωποι των συλλόγων των εκπαιδευτικών.
«Επικρατεί ανησυχία για την επιστροφή στο σχολείο. Στην πλειοψηφία τους οι εκπαιδευτικοί ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 50 και βλέπουν με μεγάλη επιφύλαξη την επιστροφή στις αίθουσες διδασκαλίας. Το άνοιγμα των σχολείων εγκυμονεί κινδύνους όσο η πανδημία συνεχίζεται. Δεν είναι καθόλου εύκολο να αποφευχθούν οι συναθροίσεις και ο συνωστισμός. Βέβαια, μένει να αποδειχθεί πόσοι μαθητές θα επιστρέψουν τελικά στο σχολείο για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και σχετίζεται με ζωές μαθητών, των οικογενειών τους. Μέσα σε αυτές τις οικογένειες υπάρχουν και παππούδες, γιαγιάδες και άλλα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», δήλωσε ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Ανδρέας Μαρίνος, προσθέτοντας ότι είναι θετικό που ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής των πανελληνίων εξετάσεων, ώστε να λάβει τέλος η αγωνία των υποψηφίων μαθητών.
Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Είναι θετικό που ανακοινώθηκε ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις θα γίνουν στα μέσα Ιουνίου, ώστε να σταματήσουν να αγωνιούν οι μαθητές. Σωστή ήταν επίσης η απόφαση για τη μείωση της ύλης στην οποία θα εξετασθούν οι μαθητές.
Θέλω να τονίσω ότι δεν θα πρέπει να αγχώνονται οι μαθητές. Το άγχος δεν ωφελεί πουθενά αλλά προξενεί κι άλλα προβλήματα. Πρέπει να γνωρίζουν πως οι πανελλαδικές δεν είναι το τέλος του κόσμου, ούτε η στιγμή που καθορίζεται το μέλλον τους. Πλέον ο καθένας μας έχει πολλές και διαφορετικές διεξόδους, ακόμα και αν δεν περάσει στην σχολή που επιθυμεί. Ο κάθε μαθητής μπορεί να καταβάλει την μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να προετοιμαστεί στο καλύτερο δυνατό βαθμό αλλά χωρίς αυτό να διαβρώνει τον ψυχικό του κόσμο. Οι μαθητές δεν είναι μηχανές είναι και αυτοί άνθρωποι και πάντα υπάρχει η πιθανότητα λάθους ή/και αποτυχίας».
Πάντως, για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το ΕΟΔΥ προκειμένου να λάβει οδηγίες για την ασφάλεια των παιδιών. Μεταξύ των μέτρων ασφαλείας που θα ληφθούν θα είναι η ασφαλής διατήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με τακτικό πλύσιμο των χεριών και η ύπαρξη αντισηπτικών σε κάθε αίθουσα.
Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, φαίνεται ότι θα επιστρέψουν πρώτοι στις τάξεις στις 11 Μαΐου. Οι υπόλοιπες τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου προβλέπεται να ανοίξουν αργότερα, μία ή δύο εβδομάδες μετά ανάλογα και τα νέα δεδομένα εξάπλωσης του ιού και θα ακολουθήσει η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων (πιθανότατα από την 1η Ιουνίου).
Σε κάθε περίπτωση, προκρίνεται η παράταση του σχολικού έτους για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών εάν δεν υπάρξει νέος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ