Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος: «Πρέπει να βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα και σε τοπικό επίπεδο»

• Πρώτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε ποιότητα εισερχόμενου τουρισμού  • Τι ειπώθηκε για το Εθνικό Θέατρο, τη σύμβαση για το φράγμα Γαδουρά, την νέα γέφυρα Κρεμαστής και για τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Πρωταθλητής» αναδείχθηκε στην ποιότητα του εισερχόμενου Τουρισμού και στο οικονομικό αποτύπωμα της σεζόν του 2021, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Αυτό ανακοίνωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με αφορμή τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
«Καλή είναι η γκρίνια για κάποιους που την καλλιεργούν συνεχώς, αλλά σήμερα, ο καλύτερος πελάτης που έρχεται στην Ελλάδα προτιμά το Νότιο Αιγαίο. Και είναι αυτή η περιοχή που διδάσκει, τουριστική πολιτική», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, φέτος περιμένουμε μια καλή τουριστική χρονιά. Κερδίσαμε σε εμπιστοσύνη, κερδίσαμε μερίδιο αγοράς καθώς και σε ποιότητα. Αυτό, είναι αποτέλεσμα ‘τουριστικής πολιτικής’, αποτέλεσμα σοβαρότητας, ωριμότητας και συνεργασίας» – είπε απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα προς πάσα κατεύθυνση «να αναδειχθεί σοβαρότητα».

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΡΑΚΟΣ
Παρών στην συνέντευξη ήταν και ο κ. Στέφανος Δράκος, Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία του έργου της ανακατασκευής του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου:
«Από προχτές, έκλεισε και επίσημα ο κύκλος της χρηματοδότησης του έργου αφού και τυπικά, λάβαμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό, δίνει και μια απάντηση σε όλους εκείνους που επένδυσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, στο ψέμα και στην παραπληροφόρηση του ροδιακού λαού. Πρέπει να σταματήσουν να λένε ψέματα στον ροδιακό λαό ότι δεν υπήρχαν χρήματα και δεν έγινε τίποτα τόσα χρόνια.
Είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχει ανακοινώσει και ο περιφερειάρχης ότι δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχει έρθει και η δημοπράτηση του έργου για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.
Παρακολουθούμε τις διαδικασίες και από εδώ και πέρα, θα προχωρήσουμε για την ολοκλήρωση του έργου». Με την ευκαιρία ευχαρίστησε τον κ. Αντώνη Καμπουράκη, τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΥΠΠΟ κα Λίνα Μενδώνη, για την εν γένει στήριξή τους.
Διαβεβαίωσε επίσης, πως ‘δεν θα χαθεί ούτε μία μέρα’ για να ολοκληρωθεί το έργο και να γίνει το Εθνικό Θέατρο, το στολίδι της Ρόδου….

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Ο κ. Χατζημάρκος, εξέφρασε και τον έντονο προβληματισμό του λόγω των δύσκολων συγκυριών και της πολλαπλής κρίσης που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία: «Μετά την μακρά περίοδο των μνημονίων, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και το προσφυγικό αφού πέρασαν από την περιοχή μας το 1/3 των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη. Όταν άρχισαν να ομαλοποιούνται τα πράγματα, ήρθαμε αντιμέτωποι με κάτι που δεν περιμέναμε ποτέ. Η πανδημία του κορωνοϊού. Έκλεισε η παγκόσμια οικονομία, έγιναν λοκντάουν σε όλη την χώρα, κυριάρχησε η αγωνία και η ανασφάλεια, ενώ ήταν μεγάλο το ανθρώπινο τίμημα. Ακόμη δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος του κορωνοϊού -αν και έγιναν βήματα με εμβόλια, φάρμακα κ.λπ. Και όταν άρχισε πάλι να ομαλοποιείται η κατάσταση, ήρθε και μας βρήκε ο πόλεμος στην Ουκρανία –που έφερε ανασφάλεια, αβεβαιότητα για το μέλλον, έκρηξη στο ενεργειακό κόστος και αυξήσεις σε τρόφιμα, καταναλωτικά αγαθά και πρώτες ύλες».
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, ήδη «μπήκαν σε κίνδυνο όλα τα δημόσια έργα στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί έχει εκτοξευθεί το κόστος κατασκευής και υπάρχει μεγάλη συζήτηση και προβληματισμός για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού. Έχει μεγάλη αξία και σημασία, σε κάποιες ιδιαίτερα κρίσιμες περιόδους, να έρχονται αισιόδοξα μηνύματα, μέσω μιας καλής συνεργασίας. Είναι καιρός να ωριμάσει λίγο το τοπικό πολιτικό σύστημα… να ενηλικιωθούν κάποια ‘κακομαθημένα’ παιδάκια… είναι καιρός να σοβαρευτούν κάποιοι πρίγκιπες που μεγάλωσαν με το δάχτυλο στο μέλι… είναι καιρός να μαζευτούν, κάποιοι ξεφρενιασμένοι που θεωρούν ότι η υπονόμευση του τόπου, μπορεί να τους αναδείξει, πολιτικά… Πρέπει να υπάρξει και τοπικά, μια βελτίωση στο πολιτικό κλίμα για να μπορέσει να γίνει σωστή διαχείριση της κρίσης αυτής».
Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΓΑΔΟΥΡΑ
Ερωτηθείς σχετικά με την προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Ρόδου, την ΠΝΑι και την ΔΕΥΑΡ για το Φράγμα Γαδουρά, για το οποίο η περιφερειακή αρχή, δέχεται πολλές επικρίσεις, ο περιφερειάρχης δήλωσε κατηγορηματικά:
«Έχουμε βάλει στοίχημα να κάνουμε πολλά ρεκόρ. Υπάρχει μια σύμβαση συνεργασίας ανάμεσα σε τρία μέρη (κάποιων εκατομμυρίων ευρώ). Η βάση της σύμβασης αναφέρει ότι ο κατά νόμον διαχειριστής του Φράγματος, παίρνει (χωρίς να έχει κέρδος) το κόστος από τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες ως ανταποδοτικά –δηλαδή η ΔΕΥΑΡ. Καθόμαστε όλες οι πλευρές στο τραπέζι και συμφωνούμε για τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις. Η αντιπολίτευση διαδίδει ψεύδη. Δηλαδή η διοίκηση του Δήμου Ρόδου, συμφώνησε σε κάτι που δεν την συμφέρει; Στην ιστορική της διαδρομή αυτή η παράταξη (Γλυνού – Μαχαιρίδη που μόνον…. ΑΦΜ έχει αλλάξει) κρατάει με συνέπεια τον λυσσαλέο πόλεμο κατά της ύδρευσης. Ας απαντήσουν οι ίδιοι ποιος είναι ο ρόλος τους στην πολιτική αυτού του τόπου…»
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μεγάλα έργα υποδομής που προχωρούν με κανονικούς ρυθμούς και μάλιστα εν μέσω πολλών κρίσεων και προβλημάτων.
Αναφερόμενος, τέλος στην Γέφυρα της Κρεμαστής, τόνισε πως οι εργασίες προχωρούν και μάλιστα μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα. «Θα κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά για να παραδοθεί το έργο μέχρι το τέλος Ιουλίου…», είπε μεταξύ άλλων.
Τέλος, ο κ. Χατζημάρκος, ευχήθηκε καλή ανάρρωση στον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, που νοσεί από κορωνοϊό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου