Τοπικές Ειδήσεις

«Ενότητα, μαχητικότητα, επιτυχία» το τρίπτυχο ξενοδόχων και ξεν/λων!

Ικανοποίηση εκατέρωθεν εκφράστηκε χτες, κατά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά την συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, το ΕΚΡ στηρίζει το άνοιγμα της σεζόν έστω και με το πιλοτικό πρόγραμμα της επίσκεψης των 200 επισκεπτών από την Ολλανδία –υπό προϋποθέσεις:
«Θεωρούμε θετική συγκυρία την επίσκεψη του προέδρου και γ.γ. της ΕΞΡ. Αυτό δηλώνει από μόνο του, την άριστη συνεργασία που έχουμε όλο το τελευταίο διάστημα με τους ξενοδόχους –κάτι που εκφράζεται και μέσα από τις τοπικές συλλογικές συμβάσεις που έχουμε υπογράψει τα τελευταία χρόνια οι οποίες αφενός, αποτελούν πρότυπο για όλη την Ελλάδα και αφετέρου, αποδεικνύουν την καλή εργασιακή σχέση και ειρήνη που επικρατεί. Η σημερινή επίσκεψη, αποδεικνύει ότι ‘μαζί πορευόμαστε’ κι έτσι θα συνεχίσουμε για το καλό του τόπου αλλά και την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εργαζομένων που απασχολούνται στα ξενοδοχεία. Η σημερινή επίσκεψη είχε σκοπό να δοθούν οι αμοιβαίες εξηγήσεις ώστε με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου να υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα εφόδια για να ξεκινήσουμε. Έγινε αφορμή με το ‘πιλοτικό’ πρόγραμμα (και όχι ‘πείραμα’, όπως γράφτηκε) που ξεκινάει με την έλευση των Ολλανδών τουριστών στην Ρόδο. Αυτό εμείς, σαν ΕΚΡ το επικροτούμε, καθώς αφορά την εκκίνηση της σεζόν, από την στιγμή που εξασφαλίζεται η εργασιακή ειρήνη και κάλυψη των συναδέλφων. Κανένας εργαζόμενος που θα πάει να απασχοληθεί στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, δεν έχει εκφράσει παράπονο. Άλλωστε, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο απασχολεί 200 εργαζόμενους και θα ανοίξει με 30. Κανένας δεν πιέστηκε, υπάρχει επιλογή και το βασικότερο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι το εξής: δεν υπήρξαν αντιρρήσεις, ούτε πιέσεις ή ποινές, όπως ειπώθηκε ή γράφτηκε. Για πρώτη φορά, η σεζόν θα ανοίξει με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, οι επισκέπτες θα έρθουν με το τεστ των 72 ωρών. Και το υπογραμμίζω αυτό, διότι πέρσι που άνοιξε η σεζόν, δεν είχαμε αυτή την δυνατότητα. Είχαμε μόνον τα τεστ που γίνονταν στο αεροδρόμιο με τα αποτελέσματα να βγαίνουν την επόμενη μέρα. Τώρα, οι επισκέπτες θα έρχονται με το συγκεκριμένο τεστ ενώ στο τεστ θα υποβάλλονται και οι εργαζόμενοι. Είμαστε υπέρ της έναρξης της σεζόν, αφού αυτό σημαίνει ότι οι συνάδελφοι θα ξεκινήσουν να εργάζονται σιγά σιγά».

Ο ΜΑΝ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Μιλώντας ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, τόνισε τα εξής:
«Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρισκόμαστε στο ΕΚΡ με τους ανθρώπους που έχουν φτιάξει όλο το τουριστικό οικοδόμημα, μαζί με την δική μας συνδρομή. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το τρίπτυχό μας: ενότητα, μαχητικότητα, επιτυχία. Ενότητα και ως κλάδος αλλά μαζί με τους εργαζόμενούς μας. Μαχητικότητα για τα αιτήματα του μεγαλύτερου εποχιακού εργοδότη της χώρας αλλά και απέναντι σε συντεχνιακές και κακές αντιλήψεις του παρελθόντος, που το μόνο που προσπαθούν είναι να δηλητηριάσουν την τοπική κοινωνία. Επιτυχία για τα ξενοδοχεία της Ρόδου αλλά και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».
Αναφερόμενος στο πιλοτικό πρόγραμμα του Sunweb από την Ολλανδία, ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε: «Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά, όλους όσους βοήθησαν και θα βοηθήσουν ώστε να έχουμε αυτή την επιτυχία. Ήδη η Ρόδος έχει κερδίσει πολλά, διότι απέδειξε την ελκυστικότητά της ως προορισμός και αυτό το μήνυμα έχει ταξιδέψει σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Είναι σημαντικό ότι 30.000 Ολλανδοί θέλησαν μέσα σε 36 ώρες να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα πληρώνοντας κανονική τιμή και κάτω από περιορισμούς. Νιώθουν ότι η φιλοξενία στο νησί μας, είναι ισχυρό κίνητρο για να έρθουν». Ο πρόεδρος της ΕΞΡ διευκρίνισε ακόμη ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο που θα ανοίξει με αυτό το πρόγραμμα δεν θα έχει κέρδος –πρόκειται για μια ενέργεια μάρκετινγκ για να στηριχτεί ο προορισμός.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι η ροή των κρατήσεων είναι πάρα πολύ χαμηλή (στο 15-20% της κανονικής προ-κορωνοϊού εποχής) ενώ τόνισε πως θα ανοίξουν πιο πολλά ξενοδοχεία σε σχέση με πέρσι. Ωστόσο, η Αγγλία και η Γερμανία θα καθορίσουν πάρα πολλά για τον τουρισμό.
Ο ΚΩΝ.ΜΗΝΕΤΤΟΣ
Από την πλευρά του, ο γ.γ. της ΕΞΡ κ. Κωνσταντίνος Μηνέττος υπογράμμισε τα εξής:
«Είναι πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για τη Ρόδο αυτό που γίνεται. Από το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, η Ρόδος ως τουριστικός προορισμός, έχει μόνον να κερδίσει. Θα ήθελαν και άλλες περιοχές της χώρας μας, να βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Βασικό στοιχείο είναι ότι το πρόγραμμα ανήκει στην Ολλανδική κυβέρνηση. Τουλάχιστον, τη φετινή τουριστική σεζόν, δεν πάμε σε αχαρτογράφητα νερά. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα».
Ο ΘΑΝ.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου κ. Θανάσης Σταμούλης εξέφρασε κατ’ αρχήν την ικανοποίησή του για το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, τονίζοντας πως «Σημασία έχει να ανοίξουμε. Φέτος θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα έστω και με περιορισμούς».
Σε ερώτηση εάν θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, ο κ. Σταμούλης ήταν θετικός αλλά βέβαια υπό προϋποθέσεις: «Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, να προστατευθούν και οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες μας. Φέτος, πρέπει να δουλέψουν όλοι».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Σταμούλης ξεκαθάρισε πως αυτό αποτελεί μία προσωπική του πρόταση, η οποία όμως είναι υπό συζήτηση και φυσικά υπό προϋποθέσεις, εάν υπάρχουν εμβόλια και άλλες παράμετροι αφού ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου