Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα ζητήματα με σημείο αιχμής τα εθνικά, ξεκαθαρίζει σήμερα με συνεντευξή του στην «δημοκρατική», ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης. «Ο λόγος της ΝΔ στα εθνικά θέματα είναι καθαρός, σκληρός, αλλά όχι ακραίος», δηλώνει, υπογραμμίζοντας πως «Η εξωτερική πολιτική δεν χτίζεται με το “πάμε και βλέπουμε”.
Επιπλέον, σχολιάζοντας την έξοδο από τα Μνημόνια, δηλώνει πως «Το αφήγημα περί οριστικής λήξης των Μνημονίων είναι ακόμα μια απέλπιδα προσπάθεια δημαγώγησης του ελληνικού λαού.» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι φόρτωσε με πολύ σκληρές υποχρεώσεις την χώρα.
Μιλάει ακόμη, για την υπόθεση Novartis, για τις δημοσκοπήσεις καθώς και για την ανανέωση ψηφοδελτίων που «θα είναι μια συνεχής και διαρκής διαδικασία» όπως υπογραμμίζει.

Η συνέντευξη αναλυτικά
• Κύριε Αυγενάκη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τα εθνικά μας ζητήματα που είναι ανοικτά αυτή την περίοδο και να σας ζητήσω ένα σχόλιο για τις εξελίξεις στο Μακεδονικό και για την συνεχή τουρκική προκλητικότητα. Πώς σχολιάζετε τις κινήσεις της κυβέρνησης;
Με ευθύνη της Κυβέρνησης οι σχέσεις μας με τους γείτονές μας έχουν επιδεινωθεί, καθώς η προχειρότητα και η ανικανότητα που ακολουθεί είναι μια επικίνδυνη στάση. Η εξωτερική πολιτική δεν χτίζεται με το «πάμε και βλέπουμε». Τον τελευταίο χρόνο έχουμε πλήρη αναζωπύρωση τριών βασικών ζητημάτων που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας: Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια. Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος πάνε χέρι – χέρι. Ο ένας καλύπτει τον άλλο, ο ένας εξαρτάται από τον άλλο και μαζί βυθίζουν τη χώρα.
Ο λόγος της ΝΔ στα εθνικά θέματα είναι καθαρός, σκληρός, αλλά όχι ακραίος. Η Ελλάδα παραμένει, με τις αδυναμίες της, πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή. Είμαστε το μόνο κράτος της ευρύτερης περιοχής που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Έχουμε ισχυρούς στρατηγικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, έχουμε ισχυρούς δεσμούς με τους Άραβες. Έχουμε δεσμούς πολιτιστικούς με τη Μόσχα, έχουμε ανανεωμένους και πολύ ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ. Κοινώς έχουμε τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε το γεωπολιτικό μας ρόλο σε μια περιοχή που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς.
• Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι φέτος θα «βγούμε από τα Μνημόνια» και ότι ανοίγει ο δρόμος της ανάπτυξης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι αυτό εφικτό;
Με μέτρα 5,1 δισ. ευρώ περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, που ήδη ψήφισαν για το 2019 και το 2020, «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» δεν υπάρχει. Είναι ακόμη ένα ψέμα των κυβερνώντων για να χρυσώσουν το χάπι των μέτρων, που έρχονται και για τα οποία φέρουν ακέραιη την ευθύνη. Το αφήγημα περί οριστικής λήξης των Μνημονίων είναι ακόμα μια απέλπιδα προσπάθεια δημαγώγησης του ελληνικού λαού. Πρόκειται για την τυπική, μόνο, λήξη του 3ου προγράμματος, οπότε σταματά η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της χώρας, ενώ διατηρούνται στο ακέραιο οι σκληρές υποχρεώσεις της χώρας. Αυτές που μας φόρτωσαν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για πολλά χρόνια ακόμα, με αυτό που αποκαλούμε 4ο Μνημόνιο.
• Πώς βλέπετε την πρακτική της κυβέρνησης με σκάνδαλα όπως η υπόθεση Novartis; Φαίνεται πως ανοίγουν πολλά μέτωπα;
Πρόκειται για την τελευταία πράξη ενός φιάσκου άνευ προηγουμένου. Η εισαγγελία Διαφθοράς διαβίβασε τη δικογραφία για να εξετάσει την υπόθεση η Βουλή. Η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε ολόκληρο show με στόχο την σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων και έφερε προς ψήφιση την προανακριτική για να εξεταστεί η υπόθεση της Novartis. Αφού η επιτροπή συστάθηκε χωρίς η Ν.Δ. να θέσει εμπόδια, στη συνέχεια η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε όλα τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για εξέταση των μαρτύρων-φαντάσματα και τελικά καταλήγει μόνη της -αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε- στο συμπέρασμα ότι δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης και την επιστρέφει πίσω στη Δικαιοσύνη. Η θέση της Ν.Δ. περί σκευωρίας επιβεβαιώνεται πλήρως. Από την πλευρά μας, θα κάνουμε τα πάντα για να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές αυτού του κακοστημένου παιχνιδιού.
• Πώς βλέπετε τις δημοσκοπήσεις; Οι διαφορές είναι μεγάλες με τον Σύριζα αλλά στην κάλπη θα μεταφραστεί σε αυτοδυναμία για τη Ν.Δ.;
Πρώτα απ’ όλα θέλω να τονίζω πως οι «σειρήνες» των δημοσκοπήσεων δε μας αποπροσανατολίζουν από το στόχο μας. Θέλουμε για την Ελλάδα μια ισχυρή, φιλελεύθερη, μεταρρυθμιστική και αποτελεσματική κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα πιστεύουμε πως η αυτοδυναμία θα επιτευχθεί γιατί η ΝΔ προτείνει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, τον εκσυγχρονισμό και την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, την υγεία, την παιδεία, την δημόσια τάξη και ασφάλεια. Η χώρα διψά για αλήθεια και η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη απαντά σε αυτό το αίτημα. Θα συνεχίσουμε, όπως ήδη κάνουμε, να προβάλλουμε, ανά τομέα, τις ρεαλιστικές, συγκεκριμένες και επεξεργασμένες θέσεις της Παράταξής μας. Να αναδείξουμε εκείνες που αποτελούν άμεση προτεραιότητα για τη χώρα μας. Να τις διαδώσουμε σε όλους τους πολίτες με έναν λόγο αυθεντικό, καθημερινό και πειστικό, με ειλικρίνεια και σοβαρότητα. Παράλληλα, με μία αισιοδοξία που να εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους πολίτες, για να ελευθερώσουμε το μέλλον, για να πάμε την Ελλάδα μπροστά.
• Έχετε μπροστά σας πολλές εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 2019 (βουλευτικές, ευρωεκλογές, Δήμοι και Περιφέρειες). Θα ανανεωθούν τα ψηφοδέλτια με νέα πρόσωπα;
Αμέσως μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματός ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης εφάρμοσε την πολιτική των ανοικτών θυρών. Η Ν.Δ. «ρίχνει γέφυρες» στην κοινωνία, σε ανθρώπους καταξιωμένους στον χώρο τους που θέλουν να προσφέρουν. Φρέσκα και ικανά πρόσωπα που θα συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος της Ν.Δ. Η ανανέωση για την Παράταξή μας είναι μια συνεχής και διαρκής διαδικασία, η οποία πραγματώνεται μέσα από την αδιάκοπη συνεργασία μεταξύ παλιών και έμπειρων στελεχών μας, αλλά και νέων και δυναμικών που προστίθενται στο έμψυχο δυναμικό του κόμματός μας. Η Ν.Δ. είναι, άλλωστε, η μεγάλη λαϊκή παράταξη του τόπου που παρέχει ευκαιρίες σε όσους επιθυμούν να προσφέρουν ενεργά στη χώρα μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ