Ρεπορτάζ

Μέχρι το τέλος Μαρτίου η παράταση για την ρύθμιση οφειλών προς την ΔΕΥΑΡ

Στις 31 Μαρτίου 2023, λήγει η παράταση που έχει δώσει η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ προς τους οφειλέτες, να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Όπως υπογράμμισε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης κ. Δημήτρης Τσίκκης, απευθύνοντας έκκληση προς όλους, όσοι έχουν ακόμη χρέη, να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που δίνει την ευχέρεια των 100 δόσεων:

«Όσον αφορά στις 100 δόσεις, σημειώθηκε έντονο ενδιαφέρον μέχρι και τα τέλη του περασμένου μήνα. Αυτός ήταν και ο λόγος (εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης και ανταπόκρισης του κόσμου) που αποφασίστηκε να δοθεί παράταση δύο ακόμη μηνών για να μπορεί ο καθένας να ενταχθεί σε αυτή την ρύθμιση, των 100 δόσεων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αυτή την ρύθμιση, αφαιρούνται 100% οι τόκοι και μέρος του κεφαλαίου. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τον κόσμο, ο οποίος έχει αφήσει για διάφορους λόγους κάποιες οφειλές, να μπορέσει να τις διακανονίσει και να τις πληρώσει».
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ρόδου, έχουν διακανονίσει ή βρίσκονται σε διαδικασία και πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς ενώ υπάρχουν κάποια τιμολόγια (από καταστήματα κ.λπ.) με οφειλές από 3.000 – 5.000 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, ξεκαθαρίζει ότι προτίθεται να διαγράψει τους τόκους για να διευκολύνει τους επαγγελματίες.
«Υπάρχουν και συσσωρευμένες οφειλές από κάποια νοικοκυριά. Σε πολλές περιπτώσεις, ενώ ήταν νοικιασμένα σπίτια, δεν πληρώνονταν οι λογαριασμοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εμείς αναζητούμε τον ενοικιαστή για να του μεταφέρουμε την χρέωση στο ΑΦΜ του (εφόσον υπάρχει και μισθωτήριο κ.λπ.).
Να σημειώσω, ότι αυτές τις μέρες, βρίσκεται ένα νομοσχέδιο σε διαβούλευση και οδεύει προς ψήφιση, για μια νέα διάταξη ώστε οι ΔΕΥΑ της χώρας, να ενταχθούν απ’ ευθείας σε μία Ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις, δεν θα υπάγονται πλέον στο υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά σε μία νέα Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα επονομαστεί σε Ρυθμιστική Αρχή Αποχέτευσης, Ενέργειας και Ύδρευσης κι ενδέχεται, τα χρέη προς τις ΔΕΥΑ να βεβαιώνονται προς την Εφορία… Οπότε είναι καλό να σπεύσουν όλοι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους».
Σημειώνεται πως τα χρέη προς την ΔΕΥΑ Ρόδου, ανέρχονται σε 58 εκ. ευρώ, περίπου.
Παράλληλα, η εισπραξιμότητα βρίσκεται σε καλό επίπεδο, ενώ αναμένεται να βελτιωθεί από τους επόμενους μήνες.

«ΑΓΚΑΘΙ» Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Την ίδια ώρα, μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην δημοτική επιχείρηση, λόγω της έλλειψης προσωπικού, μετά τις εξελίξεις με την απομάκρυνση των 55 εργαζομένων στις πρώην ΔΕΥΑ Αρχαγγέλου και Ιαλυσού, αλλά και την ταυτόχρονη συνταξιοδότηση ακόμη 20 ατόμων.
«Είναι γεγονός πως από τα 360 άτομα που θα έπρεπε να έχει η ΔΕΥΑΡ στο οργανόγραμμά της, αυτή την στιγμή το ενεργό προσωπικό είναι μόλις 164 άτομα. Κι αυτό γιατί αποχώρησαν (αναγκαστικά) λόγω της σχετικής δικαστικής απόφασης, 55 εργαζόμενοι που προέρχονται από τις πρώην ΔΕΥΑ Αρχαγγέλου και Ιαλυσού ενώ συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 20 άτομα, μέσα στο 2022 και αναμένουμε, τουλάχιστον 15 ακόμη άτομα να αποχωρήσουν μέσα στο 2023. Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε συνολικά περίπου 90 άτομα μέχρι το τέλος του έτους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη λύση και είναι αδύνατον να γίνουν προσλήψεις.
Ο μόνος τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε αυτό είναι να δίνουμε υπηρεσίες ‘outsourcing’ σε εξωτερικούς εργολάβους. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο χωρίς νερό σε περίπτωση βλάβης σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις…», ανέφερε ο κ. Τσίκκης.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου