Για την σημασία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της νηστείας για τους χριστιανούς ορθόδοξους ενόψει της μεγάλης εορτής του Πάσχα, μίλησε στην «δημοκρατική» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.
«Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή προηγείται και προετοιμάζει τον άνθρωπο για την μεγάλη εορτή του Πάσχα. Είναι μια αρχέγονη λειτουργική περίοδος από τα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας και έχει ως σκοπό να μας προετοιμάσει για την εορτή της Αναστάσεως.
Ο άνθρωπος έχει ανάγκη επαναπροσανατολισμού. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή θέλει να μας δώσει την ευκαιρία να σκύψουμε στον εαυτό μας, να διαπιστώσουμε την εσωτερική και πνευματική μας κατάσταση και να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προσανατολίσουμε και πάλι τον εαυτό μας στην πορεία μας προς τον Θεό. Να αυτοσυγκεντρωθούμε, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να ‘καθαριστούμε’ διά της μετανοίας από τα πάθη και τις αμαρτίες μας, και αναγεννημένοι και ανανεωμένοι να προχωρήσουμε στη συνάντηση με τον Χριστό κατά την Κυριακή του Πάσχα.
Είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος, η οποία μας βγάζει από τα συνηθισμένα της καθημερινότητάς μας. Η καθημερινότητα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής δεν είναι όπως των άλλων ημερών του χρόνου. Ακόμη και οι λειτουργίες είναι διαφορετικές, οι ώρες των λειτουργιών είναι διαφορετικές (πιο εντατικές) κ.λπ.
Όλα αυτά, τελικά είναι εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούμε για να βοηθηθούμε ώστε να επιτύχουμε αυτό που επιθυμούμε και προσδοκούμε που είναι η εσωτερική μας κάθαρση. Να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα του εαυτού μας, να μετανοήσουμε και να προχωρήσουμε στην πνευματική ζωή.
Και τη νηστεία, ως ένα εργαλείο πρέπει να τη δούμε που μας βοηθάει σε αυτή την πορεία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός –όπως οι δίαιτες. Είναι ένα ‘εργαλείο’ για να μάθει ο άνθρωπος (παραιτούμενος από κάποια φαγητά) να βάζει ‘φρένο’ στις επιθυμίες του. Έχει καθαρά παιδαγωγικό σκοπό και δεν είναι αυτοσκοπός.
Η νηστεία πρέπει να συμβαδίζει και με άλλα πράγματα.
Το να νηστεύουμε, μάς κάνει να καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από ένα κέντρο που είναι ο εαυτός μας. Είναι η ώρα που μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι θα βάλουμε τον Θεό στην ζωή μας.
Και αυτοί οι οποίοι νηστεύουν και αισθάνονται την στέρηση, μπορούν να καταλάβουν πόσο ευεργετικά αποτελέσματα έχει η νηστεία στο να καθαρίσει το μυαλό μας και να αισθανόμαστε πολύ διαφορετικοί άνθρωποι.
Γι αυτό και λέμε ότι δεν είναι αυτοσκοπός. Η νηστεία, λοιπόν έχει και πνευματικά οφέλη».
Όπως τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου, σήμερα νηστεύουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι και μάλιστα νεολαίοι, ενδεχομένως επειδή διαπιστώνουν ότι προκαλούνται πολλά προβλήματα από μια καταναλωτική κοινωνία. Γι αυτό και η Εκκλησία έχει διαμορφώσει ‘εν σοφία’ τα πάντα με τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και γι αυτό έχουν την αυθεντικότητα και την αλήθεια.
«Το μήνυμα είναι ότι ο καθένας, στο μέτρο των δυνατοτήτων του να προσπαθήσει να μπει στο κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να νηστέψει, να προσευχηθεί (αφού νηστεία χωρίς προσευχή δεν νοείται) να εξομολογηθεί, να μετανοήσει και να προσέλθει στην Θεία Κοινωνία ώστε όλη αυτή η περίοδος να καταλήξει στην λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα, την Ανάσταση. Εκεί κορυφώνεται το μυστήριο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Σε κάθε περίπτωση, η Εκκλησία προσπαθεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να πλησιάσει τον Θεό, να σωθεί να γίνει ‘σώος’ ολόκληρος και όχι κατακερματισμένος.
Η λέξη ‘σωτηρία’ αφορά το παρόν της ζωής μας και δεν αφορά μόνον την μεταφυσική της προσέγγιση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ