Ρεπορτάζ

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την ανάπλαση του Φαληρακίου

Να προχωρήσει στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Φαληρακίου, στο πλαίσιο υλοποίησης ενός πιλοτικού προγράμματος, που περιλαμβάνει ανάλογες ενέργειες στην Κρήτη και στην Κέρκυρα, προτίθεται το υπουργείο Τουρισμού. Η προσπάθεια όμως είναι ακόμη στα σπάργανα αφού δεν έχουν εξευρεθεί καν οι σχετικοί πόροι.

Στα πλαίσια της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος μέλη της επιτροπής, που έχει συσταθεί απο το υπουργείο Τουρισμού, αφίχθησαν στη Ρόδο και επισκέφθηκαν την περιοχή του Φαληρακίου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Λίτσα Φτακλάκη, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο αντιδήμαρχος Καλλιθέας κ. Δώρος Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο διευθυντής της ΕΞΡ κ. Α. Στάμου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Τοκούζης, ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Χ. Παλογιαννίδης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας, η συντονίστρια της ομάδας που έχει συσταθεί από το υπουργείο Τουρισμού αρχιτέκτων-χωροτάκτης κ. Ευθυμία Σαραντάκου και άλλοι.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα προβλήματα που παρουσιάζει το Φαληράκι, με εξαίρεση την περιοχή που είναι κοντά στο μνημείο της Καλλιθέας, όπου λειτουργούν αρκετές υπερ-πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες.

Όπως επισημάνθηκε, η ανάπλαση μπορεί να γίνει σε όλη την περιοχή του Φαληρακίου με εξαίρεση το τμήμα, όπου βρίσκονται τα ξενοδοχεία.

Συμφωνήθηκε να σταλούν από το υπουργείο Τουρισμού ερωτηματολόγια τα οποία θα συμπληρώσουν οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη. Έτσι θα συγκεντρωθούν οι απόψεις των εμπλεκομένων φορέων για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος ανάπλασης του Φαληρακίου.
“Θεωρούμε πως πρέπει να γίνει ανάπλαση στην περιοχή του Φαληρακίου. Έτσι θα δοθεί λύση στα προβλήματα που υπάρχουν. Προτείναμε να γίνουν παρεμβάσεις από το Καστρί μέχρι τον Προφήτη Αμώ. Ανάπλαση χρειάζονται και οι υποδομές του Δήμου και οι παραλίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Παναγιώτης Τοκούζης.

«Ήρθε η ώρα να προχωρήσει το γενικό πολεοδομικό. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα δόμησης με κανονικό συντελεστή 0.6 ώστε να καλυφθούν και οι τυχόν «παρανομίες» κάλυψης. Το Φαληράκι είναι μια πόλη. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επιχειρηματίες για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Τοκούζης και πρόσθεσε πως η περιοχή έχει ανάγκη την ανάπλαση ειδικά τώρα που οι συνθήκες γίνονται πιο δύσκολες καθώς ακύρωσε τα συμβόλαιά του τουριστικός οργανισμός που διακινούσε επισκέπτες νεαρής ηλικίας.

«Μετά την ακύρωση των συμβολαίων του τουριστικού οργανισμού που έφερνε στο Φαληράκι νεαρούς τουρίστες, η περιοχή θα γίνει τόπος διακοπών για ηλικιωμένους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η ανάπλαση θα πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Τοκούζης.
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Α Καμπουράκης τόνισε πως στο Φαληράκι λειτουργούν υπερπολυτελή ξενοδοχεία που έχουν συντελέσει στην αναβάθμισή του. Οι μονάδες αυτές προσελκύουν τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου.

Οι ξενοδόχοι της περιοχής δηλαδή δείχνουν να φοβούνται πως η ανάπλαση μπορεί να δημιουργήσει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Τα μέλη της ομάδας που έχει συσταθεί παρουσίασαν στην σύσκεψη τους βασικούς σκοπούς του προγράμματος, που ως στόχο έχει την ενίσχυση της επενδυτικής πρωτοβουλίας με την παροχή ειδικών χωροταξικών, πολεοδομικών, φορολογικών και οικονομικών κινήτρων και την αποκατάσταση του τοπίου από τις επιπτώσεις μιας άναρχης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για δράσεις απόσυρσης απαξιωμένων ή εγκαταλειμμένων κτηρίων και εγκαταστάσεων τουριστικής χρήσης που αλλοιώνουν το τοπίο και την εικόνα της περιοχής.

Η επιτροπή πάντως θα πρέπει να τελειώσει το έργο, που της έχει ανατεθεί από το υπουργείο Τουρισμού, σε τέσσερις μήνες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου