Ειδήσεις

Παρατείνεται το ωράριο στους αρχαιολογικούς χώρους

Εγκαίρως και πριν από το Πάσχα αυτή τη φορά, το υπουργείο Πολιτισμού επιλύει το ζήτημα του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας βασικών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Θέμα «αγκάθι» που ταλαιπωρεί χρόνια το ΥΠΠΟΑ και προκαλεί τριβές κάθε άνοιξη, κλείσιμο των χώρων, αλλά και ζημία στα έσοδα από τα εισιτήρια που χάνονται.

Η ανοδική τάση του τουρισμού και ο θετικός αντίκτυπος στην επισκεψιμότητα των μουσείων, που φέτος αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, δεν επιτρέπουν την αδράνεια του παρελθόντος.

Ετσι, 33 χώροι από τους 117 οργανωμένους που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών, αλλά και των εισπράξεων, θα μπορούν από την 1η Απριλίου να υποδέχονται 8 το πρωί με 8 το βράδυ το κοινό, επτά ημέρες την εβδομάδα. Στην ουσία είναι η ημερομηνία έναρξης του θερινού ωραρίου, το οποίο όμως ποτέ δεν ξεκινά την εποχή που πρέπει, τραυματίζοντας κάθε άνοιξη και συνήθως ώς τον Ιούνιο την αξιοπιστία του υπουργείου Πολιτισμού.

Η επέκταση του ωραρίου και η αναβάθμιση των 33 μνημείων και αρχαιολογικών χώρων για τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο είναι «ένα σχέδιο εθνικό», όπως επανειλημμένως τονίζει, το οποίο έχει την υποστήριξη του πρωθυπουργού. Αλλωστε, ο κ. Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να το εγκαινιάσει.

Τα στοιχεία του 2013 δείχνουν ότι 12 εκατομμύρια άτομα επισκέφθηκαν τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, στο σύνολο των 17,8 εκατομμυρίων που ήρθαν στη χώρα μας. Οι προβλέψεις για φέτος μιλούν για νέο ρεκόρ, βάζοντας την Ελλάδα πάλι στη λίστα των δημοφιλών προορισμών, αναμένοντας μάλιστα να ξεπεράσουμε τα 18,5 εκατομμύρια επισκέπτες.

Ετσι, ξεκίνησαν καιρό τώρα οι συνεννοήσεις του υπουργού Πολιτισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες, την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και πρόσφατα με τους διευθυντές και τις διευθύντριες των εφορειών αρχαιοτήτων. Οι 33 χώροι που επιλέχθηκαν καλύπτουν το 95% της επισκεψιμότητας και περιλαμβάνουν από την Ακρόπολη των Αθηνών, την Ολυμπία, την Κνωσό, τη Σπιναλόγκα, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, τους βασιλικούς τάφους των Αιγών, τη Λίνδο, το Ακρωτήρι, τη Δήλο κ.ά.

Οσο σημαντικό ζήτημα είναι η εξασφάλιση 1.200 ατόμων για τη διεύρυνση του ωραρίου από την 1η Απριλίου έως το τέλος Οκτωβρίου, εξίσου σημαντικό είναι να αντιμετωπίσει το υπουργείο και το ζήτημα των παροχών – όσα δεν προσφέρουν τα μουσεία και οι χώροι στους επισκέπτες τους.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη και η διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μαρία Βλαζάκη, συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα. Αλλωστε, η λίστα δεν έχει τέλος· από τα λειτουργικά έξοδα των εφορειών μέχρι την προσβασιμότητα, αλλά και την καθαριότητα των μουσείων. Το έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, κάποια δεν έχουν χρήματα ούτε για την αγορά απορρυπαντικών!
Βασικό θέμα είναι και οι ελλείψεις στα πωλητήρια (πρέπει να κινηθεί εγκαίρως το ΤΑΠΑ) και τα κυλικεία, ενώ ο εκσυγχρονισμός των ιστοσελίδων των μουσείων είναι επιτακτική ανάγκη στην εποχή μας, όπως το e-ticketing. Στο μεταξύ, εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί πολλά ακυρωτικά μηχανήματα.

Υπεύθυνος ο ήλιος
Εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, δεν κατάφεραν να αποσβέσουν ούτε τα έξοδα αγοράς τους. Οσο συντάσσεται ειδική τεχνική μελέτη, στο ΚΑΣ εξετάζονται κάθε Τρίτη όλο και περισσότερες αιτήσεις για τη στέγαση ανάλογων μηχανημάτων.

Γνωστές οι ελλείψεις στους χώρους, είχαν καταγραφεί και επί υπουργίας Γερουλάνου, ενώ αναβάθμιση και ανάδειξη είχε εξαγγελθεί από το 1997 ακόμη, όταν έτρεχε ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης σε φιέστες στον Ραμνούντα. Τότε, βέβαια, δεν υπήρχε η κρίση, ούτε όμως και η αύξηση του κύματος τουριστών στην Ελλάδα. Δύο λόγοι που μας πιέζουν να τρέξουμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου