Ειδήσεις

Μπορούν να λειτουργήσουν τα μαγαζιά την Καθαρά Δευτέρα

Ανοικτά μπορούν να είναι τα καταστήματα του νησιού μας την Καθαρή Δευτέρα, 3 Μαρτίου, για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού.

Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο που εστάλη από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου.

«Οι επιχειρηματίες μπορούν να λειτουργήσουν, αν επιθυμούν, τα καταστήματά τους τη Δευτέρα, 3 Μαρτίου από τις 09.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ», δήλωσε ο κ. Κουκούλης.

Σε ερώτηση για την εξέλιξη της εκπτωτικής περιόδου που ολοκληρώθηκε χθες, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Κουκούλης δήλωσε πως η κίνηση σημείωσε μείωση σε ποσοστό 10% με 20%.

«Η αγορά κινήθηκε κάπως για λίγες μόνο ημέρες. Μετά επανήλθε η κίνηση στα κανονικά επίπεδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Κουκούλης και πρόσθεσε πως ωφελήθηκαν μόνο οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.«Ωφελήθηκαν μόνο τα καταστήματα που ανήκουν σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες. Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις η μείωση της κίνησης έφθασε στο 20%», δήλωσε ο κ. Νίκος Κουκούλης.
Σε ερώτηση σχετικά με την αιτία της μείωσης της κίνησης, ο κ. Κουκούλης δήλωσε:

«Δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Αν λείπουν τα χρήματα ο κόσμος δεν κάνει ψώνια από τα καταστήματα».
Σχετικά με τα αιτήματα των εμπόρων από τους υποψηφίους, που θα διεκδικήσουν το Δήμο Ρόδου, ο κ. Κουκούλης δήλωσε:

«Δεν θα μπούμε σε αυτή τη συζήτηση. Θα διανείμουμε ερωτηματολόγιο στους υποψηφίους για να μας γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους. Από τις απαντήσεις που θα λάβουμε θα κατευθύνουμε και εμείς τα μέλη μας στις εκλογές».
«Υπάρχουν κάποια ζητήματα που σχετίζονται και με τις υποδομές του νησιού και θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν», τόνισε ο κ. Κουκούλης.
Στην εγκύκλιο που απεστάλη από την ΕΣΕΕ αναφέρονται τα ακόλουθα:

Δεδομένου ότι, πλησιάζει η ημέρα της Καθαρής Δευτέρας και τίθενται από τα μέλη ερωτήματα σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων κατά την ημέρα αυτή, η ΕΣΕΕ γνωστοποίησε στις εμπορικές επιχειρήσεις τα κάτωθι:

Η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), ως εκ τούτου η λειτουργία των καταστημάτων κατά την ημέρα αυτή είναι ελεύθερη, εάν και εφόσον το επιθυμεί ο κάθε έμπορος – επιχειρηματίας. Συνακόλουθα, η Καθαρή Δευτέρα είναι εργάσιμη ημέρα και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Είναι όμως δυνατόν η ανωτέρω εορτή να οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ειδικές διατάξεις, όπως π.χ. με συλλογική σύμβαση, υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή), επιχειρησιακή πρωτοβουλία κ.λπ..

Δεδομένου ότι, ειδικότερα στην περιφέρεια, υπάρχουν μικρά και μεσαία σούπερ μάρκετ ενταγμένα στην δύναμη των Εμπορικών Συλλόγων, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 της από 7-9-2006 Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις, η Καθαρή Δευτέρα καθιερώθηκε ως υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ. Εξαιρούνται τα Σούπερ Μάρκετ που βρίσκονται σε Δήμους κάτω των 7.000 κατοίκων, όπου η αργία καθιερώνεται ως προαιρετική. Στην περίπτωση αυτή (τη δεύτερη), εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργήσουν, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν το ημερομίσθιό τους με προσαύξηση 75%.

Η από 7-9-2006 Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν τροποποιεί το πλαίσιο για το ωράριο των καταστημάτων αλλά αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Θεωρητικά λοιπόν, εάν ένα Σούπερ Μάρκετ ανοίξει την Καθαρή Δευτέρα σε Δήμο άνω των 7.000 κατοίκων χωρίς να απασχολήσει εργαζόμενους, τότε θα λειτουργήσει νόμιμα.

Οι ρυθμίσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και το όριο των Δήμων με πληθυσμό άνω των 7.000 κατοίκων αφορούν μόνο σε επιχειρήσεις Σούπερ Μάρκετ. Ως εκ τούτου, τα λοιπά εμπορικά καταστήματα τροφίμων, που θα επιλέξουν να λειτουργήσουν την Καθαρή Δευτέρα, οπουδήποτε στην επικράτεια, θα ανοίξουν νόμιμα και δεν οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις. Η προσαύξηση οφείλεται μόνο στους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που θα λειτουργήσουν την ημέρα αυτή σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 7.000 κατοίκων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου