Τοπικές Ειδήσεις

Στη Βουλή από τον Γ. Νικητιάδη ο εμπαιγμός με το μεταφορικό ισοδύναμο

Η κυβέρνηση εμπαίζει τους νησιώτες με τις αδικαιολόγητες και τεράστιες καθυστερήσεις απόδοσης του μεταφορικού ισοδύναμου που χρονικά ξεπερνούν και το ένα έτος. Το θέμα φέρνει στη Βουλή με ερώτηση του ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ.υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης. Οι κάτοικοι των νησιών εκτός από τις εν γένει δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τις μετακινήσεις από νησί σε νησί και προς την ηπειρωτική χώρα έρχονται αντιμέτωποι ως γνωστόν με επιπλέον κόστος για να τις πραγματοποιήσουν. Τα αρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης κρύβονται πίσω από αιτιάσεις για «περίεργα ευρήματα» που συμφώνως με δηλώσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Παππά : «αποτελούν τον κύριο λόγο των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί». Η ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα κατατέθηκε την Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου.

Συμφώνως με το κείμενο της ερώτησης τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκαν πολύμηνες και συστηματικές καθυστερήσεις στη πληρωμή των δικαιούχων νησιωτών και επιχειρήσεων, αφού σε κάποιες περιοχές οι δικαιούχοι του μέτρου δεν έχουν πληρωθεί για εισιτήρια που εξέδωσαν ακόμα και έναν χρόνο νωρίτερα. Πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν, για παράδειγμα, τον Απρίλιο-Μάιο του 2023, αφορούσαν την εξόφληση εισιτηρίων για ακτοπλοϊκά δρομολόγια της περιόδου από 1 Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2022. Συμφώνως με πληροφορίες, στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 καταβλήθηκαν κάποια ποσά, ωστόσο παραμένουν ακόμα εκκρεμείς πληρωμές για το τελευταίο δίμηνο του έτους 2022.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ελληνικού Κοινοβουλίου στις 30 Οκτωβρίου 2023, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Παππάς, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση για τις μεγάλες καθυστερήσεις τις απέδωσε σε δομικές αστοχίες της διαδικασίας, στους χρονοβόρους ελέγχους των αιτήσεων και, εντέλει, στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Σε συνάντηση που είχε ο υφυπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παππάς με τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση αντί να επικεντρωθούν στην καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου στους πολίτες, επικεντρώθηκαν στα «περίεργα ευρήματα» που καθυστερούν τις πληρωμές σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς για ποιούς λόγους καθυστερεί η καταβολή των ποσών του Μεταφορικού Ισοδυνάμου προς τους δικαιούμενους νησιώτες; Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε «διαδικαστικά» ζητήματα ελέγχου ή στη μη εξασφάλιση των καταβλητέων ποσών ; Ποιος είναι τελικά ο πραγματικά υπεύθυνος; σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων και την εντεύθεν καταβολή των ποσών; Εξετάζεται η χρήση της πλατφόρμας «my data» από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη διασταύρωση των στοιχείων και τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 1-2-2024

Προς τους Υπουργούς:

1. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

2. Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα.

Θέμα: Εμπαιγμός κατ’ εξακολούθηση των νησιωτών και των επιχειρήσεων των νησιών μας σχετικώς με την καταβολή του μεταφορικού ισοδυνάμου.

Κύριοι Υπουργοί,

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που θεσπίστηκε με τον ν. 4551/2018, αποτελεί πράγματι ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την άρση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες μας και την εξασφάλιση αναπτυξιακών προοπτικών στα νησιά μας, καθώς με αυτό επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκαν πολύμηνες και συστηματικές καθυστερήσεις στη πληρωμή των δικαιούχων νησιωτών και επιχειρήσεων, αφού σε κάποιες περιοχές οι δικαιούχοι του μέτρου δεν έχουν πληρωθεί για εισιτήρια που εξέδωσαν ακόμα και έναν χρόνο νωρίτερα. Πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν, για παράδειγμα, τον Απρίλιο-Μάιο του 2023, αφορούσαν την εξόφληση εισιτηρίων για ακτοπλοϊκά δρομολόγια της περιόδου από 1 Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2022. Συμφώνως με πληροφορίες, στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 καταβλήθηκαν κάποια ποσά, ωστόσο παραμένουν ακόμα εκκρεμείς πληρωμές για το τελευταίο δίμηνο του έτους 2022.

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ελληνικού Κοινοβουλίου τη 30η Οκτωβρίου 2023, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Παππάς, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση αναφορικώς με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του μεταφορικού ισοδυνάμου στους πολίτες των νησιών μας, απέδωσε τις καθυστερήσεις σε δομικές αστοχίες της διαδικασίας, στους χρονοβόρους ελέγχους των αιτήσεων και, εντέλει, στο Υπουργείο Ανάπτυξης λέγοντας συγκεκριμένα «..Από εκεί και πέρα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, γιατί είναι μέσω του Υπουργείου, όπως γνωρίζετε, θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους στην κάλυψη ενός μεγάλου ποσού, θα πληρωθεί ένα μεγάλο ποσό της λήξης του 2022 και ένα μεγάλο ίσως μέρος από το πρώτο εξάμηνο του 2023…Θέλουμε σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ να δούμε πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε το σύστημα «my data», για να μπορούμε πιο γρήγορα να γίνεται ο έλεγχος, για να μπορούμε πιο γρήγορα να γίνονται και οι πληρωμές. Όλα αυτά είναι σε συνεργασία, γι’ αυτό έχουμε σύντομα να δούμε την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, για να μπορέσουμε κι αυτό να το βάλουμε στο παιχνίδι..».

Σημειωτέον ότι ο κ. Παππάς προχώρησε την 27-12-2023 σε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση, εντούτοις στη συνάντηση αυτή οι ανωτέρω Υπουργοί επικεντρώθηκαν στα «περίεργα ευρήματα», όπως τα χαρακτήρισαν σε σχετικές διαρροές στον τύπο, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις. Συμφώνως με τις ίδιες διαρροές στον τύπο «Τα ευρήματα και η εντατικοποίηση των ελέγχων, αποτελούν τον κύριο λόγο των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί. Σε περίπτωση μάλιστα που προκύψουν περαιτέρω στοιχεία, υπάρχει πρόθεση, τα ευρήματα να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη ακόμα και για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών».

Συνεπώς, η συνάντηση που ο κ. Παππάς υποστήριξε ενώπιόν μας στη Βουλή ότι θα πραγματοποιηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών, δεν είχε ως στόχο την επίλυση των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή του μεταφορικού ισοδυνάμου, αλλά μάλλον τα «περίεργα ευρήματα» των ελέγχων, χωρίς να εξετάζεται και να προτείνεται σχετική λύση για το μείζον ζήτημα των καθυστερήσεων. Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι ακόμα κι αν οι έλεγχοι για αυτά τα «περίεργα ευρήματα» καθυστερούν τις πληρωμές σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, ουδόλως έχει απαντηθεί για ποιό λόγο δεν προχωρούν κανονικά οι πληρωμές προς τους πολίτες για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, όπου δεν απαιτούνται αντίστοιχοι έλεγχοι.

Δεδομένου ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για τις αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών μας, τη στήριξη των νησιωτών και των επιχειρήσεων.

Δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις καταβολής των ποσών εκ του άνω μέτρου προς τους δικαιούμενους είναι πλέον πολύμηνες και ουδεμία απάντηση δόθηκε σχετικώς με τον χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής τους από τον κ. Παππά, αντιθέτως απέδωσε τα ζητήματα ταχύτητας των καταβολών σε αρμοδιότητες των Υπουργείων σας.

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1. Για ποιούς λόγους καθυστερεί η καταβολή των ποσών του Μεταφορικού Ισοδυνάμου προς τους δικαιούμενους νησιώτες; Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σε «διαδικαστικά» ζητήματα ελέγχου ή στη μη εξασφάλιση των καταβλητέων ποσών ; Ποιος είναι τελικά ο πραγματικά υπεύθυνος;

2. Σε ποιές ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων και την εντεύθεν καταβολή των ποσών; Εξετάζετε τη χρήση της πλατφόρμας «my data» από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη διασταύρωση των στοιχείων και τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Γεώργιος Νικητιάδης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου