Σε ειδική συνεδρίαση με θέμα «Συμμαχία για τη Συνοχή» για την οικοδόμηση μιας νέας Ευρώπης

 Ο Δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος συμμετείχε σε συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στα γραφεία της ΚΕΔΕ στις Βρυξέλλες στην οποία αποφασίστηκε η υπογραφή της Δήλωσης «Συμμαχία για τη Συνοχή». Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού αποδεικνύει ότι έχει τη δυνατότητα και το κύρος να πραγματοποιεί δυναμικές παρεμβάσεις με τεκμηριωμένες προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών Karl Heinz Lambertz υπογράφηκε από τους Έλληνες Δημάρχους συμφωνία με την οποία στέλνεται σαφέστατο μήνυμα για την ανάγκη διασφάλισης μέσω των εφαρμοζόμενων πολιτικών μιας ισχυρής και αυτόνομης Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη μετά το 2020.

Ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ο Δήμος Ρόδου στηρίζει την κοινωνική ενσωμάτωση και τη διασυνοριακή συνεργασία με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον Ευρωπαϊκής Συνοχής. Ο Δήμος Ρόδου μέσω της ΚΕΔΕ γίνεται έτσι μέλος μιας μεγάλης πολιτικής ομάδας που στοχεύει στην ανάδειξη πολιτικών στην Ευρώπη για την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής, και εδαφικής συνοχής, με στόχο την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

Στη συνεδρίαση η οποία έγινε παρουσία του Πρέσβη Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδος στην ΕΕ Ανδρέα Παπασταύρου, Ελλήνων Ευρωβουλευτών, του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην επιτροπή Περιφερειών Ανδρέα Τζιτζικώστα, αλλά και του Διευθυντή του Γραφείου του Έλληνα Επιτρόπου για τη Μετανάστευση, αναδείχθηκε επιπλέον ο ρόλος της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ρόδου «Οι ΟΤΑ κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της απουσίας κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής με μηδαμινούς πόρους, να διασώσουν το ανθρωπιστικό πρόσωπο της χώρας, προστατεύοντας παράλληλα την Ελληνική Τουριστική Βιομηχανία».

Στη συνεδρίαση παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει μια ριζική μεταρρύθμιση στον τρόπο που κατανέμονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση κοινωφελών και αναπτυξιακών έργων, με τους Δήμους να έχουν αποδείξει την ικανότητα στην επιτυχημένη απορρόφηση των κονδυλίων και την υλοποίηση των έργων.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κος. Χατζηδιάκος, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔΕ συμμετείχαν στις εργασίες της 127ης Συνόδου της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών  στο κτίριο της Ευρωβουλής.

 

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ