Στο συλλαλητήριο της Κυριακής στρέφει το βλέμμα της η κυβέρνηση, μετά την επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια. Αν και το Μαξίμου έχει επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας να μιλήσει – όπως έπραξε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης – για ακραία στοιχεία και εθνικιστές, αναμένει τη συμμετοχή του κόσμου για να ζυγίσει τις εξελίξεις.

Ήδη πάντως υπάρχει προβληματισμός, καθώς αφενός η αντίστοιχη εκδήλωση της συμπρωτεύουσας υποτιμήθηκε εξ αρχής και αφετέρου οι δημοσκοπήσεις στέλνουν αρνητικά μηνύματα στην κυβέρνηση. Ενδεικτικά, τα στοιχεία της έρευνας της Pulse για το Action 24 λένε ότι το 65% των πολιτών τάσσεται υπέρ των συλλαλητηρίων και έξι στους δέκα πολίτες ακολουθούν… γραμμή Καμμένου: πιστεύουν, δηλαδή, ότι είναι λάθος η σύνθετη ονομασία με συμπερίληψη του ονόματος «Μακεδονία».

Αλλά και η απόφαση της Ιεραρχίας για συμμετοχή στο συλλαλητήριο συνιστά ανησυχητικό σημάδι για την κυβέρνηση, αφού δείχνει να χάνει έναν βασικό της σύμμαχο – δεδομένου ότι τουλάχιστον ως τέτοιον επιχείρησε να αναδείξει την Εκκλησία ο Αλέξης Τσίπρας, ενημερώνοντας τον Αρχιεπίσκοπο για το Σκοπιανό πριν από τους πολιτικούς αρχηγούς.

Έτσι, η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο θα δημιουργήσει αναμφισβήτητα σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί προκειμένου να το διαχειριστεί επικοινωνιακά. Από τη μία, δεν θα πρέπει να πάει κόντρα στο λαϊκό αίσθημα. Από την άλλη, όμως, δεν επιθυμεί τη μετατροπή της εκδήλωσης σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

Το τελευταίο, βέβαια, θα επιστρατευτεί ως επιχείρημα στα χείλη των κυβερνητικών στελεχών, εφόσον η αντιπολίτευση επιχειρήσει πράγματι να αξιοποιήσει το συλλαλητήριο για να εκφράσει την αντίθεσή της απέναντι στην κυβέρνηση. Τυχόν συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο συλλαλητήριο, όμως, θα φέρει την κυβέρνηση σε ακόμη πιο δυσχερή θέση – αν και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τούτο μοιάζει απίθανο.

Στο ίδιο τεντωμένο σχοινί παραμένουν και οι ισορροπίες ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς η ομιλία Καμμένου στα κομματικά του όργανα δεν βοήθησε στην εκτόνωση της έντασης. Πρώτα απ’ όλα, διότι είναι εκπεφρασμένη η πρόθεση στελεχών των ΑΝΕΛ να δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (Θανάσης Παπαχριστόπουλος). Απών θα είναι και ο Πάνος Καμμένος, μολονότι στηρίζει το συλλαλητήριο, καθώς – όπως είπε – θα λείπει στο εξωτερικό και θα τον εκπροσωπήσει η οικογένειά του.

Παράλληλα, παρά τις συστάσεις Καμμένου να πέσουν οι τόνοι, αυτοί οξύνονται επικίνδυνα. Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται ο Δημήτρης Καμμένος, με τον ίδιο να σηκώνει το γάντι, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως απόλυτη σύγχυση επικρατεί και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ για τη στάση τους, εφόσον δεν ψηφίσουν τη συμφωνία για το ονοματολογικό. Άλλοι π.χ. μιλούν για αποχώρηση από τα υπουργεία και ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, άλλοι για παραμονή Καμμένου στο Πεντάγωνο, άλλοι για αποχώρησή του.

in.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ