Ειδήσεις

Ο σεισμός φέρνει «σπάσιμο» των δήμων

Με μια τροπολογία η κυβέρνηση θα σηματοδοτήσει την απόφασή της, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ), να διεξαχθεί στις 18 Μαΐου ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και στις 25 Μαΐου ο δεύτερος, μαζί με τις ευρωεκλογές. Αυτό θα ορίζει ρύθμιση για την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών που φέρνει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης και θα ενταχθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή την Τρίτη.

Παραμένει ωστόσο ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με «σπασμένους» πέντε νησιωτικούς δήμους. Και αυτό διότι δεν αποκλείεται οι αντιρρήσεις που είχε εκφράσει το ΠαΣοΚ να υποχωρήσουν, συνυπολογίζοντας, εκτός άλλων, το… χάσμα του Μύρτου που άνοιξε ο σεισμός στην Κεφαλλονιά. Το σεισμόπληκτο νησί περιλαμβάνεται στον διάλογο για την αλλαγή της καλλικράτειας λογικής «ένα νησί, ένας δήμος».

Λεπτές ισορροπίες
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης αποδεικνύεται ισορροπιστής επάνω στο τεντωμένο σκοινί της συγκυβέρνησης ΠαΣοΚ – ΝΔ. «Τσαλακώθηκε» όταν πήρε πίσω την εξαγγελθείσα αλλαγή του εκλογικού νόμου στην ανάδειξη αιρετών στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού μετά την κάθετη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη. Παράλληλα, το κόμμα του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στάθηκε απέναντι στον κ. Μιχελάκη σχετικά με το «σπάσιμο» νησιωτικών δήμων, θεωρώντας ότι οι όποιες αλλαγές χρειάζονται, πρέπει να γίνουν ύστερα από ενδελεχή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και σε κατάλληλο χρόνο ώστε να μη ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Βέβαια στις αντιρρήσεις του ΠαΣοΚ είχαν λειτουργήσει και εσωκομματικές τριβές «πράσινων» τοπικών παραγόντων στις νησιωτικές περιοχές, μια και αλλάζουν οι ισορροπίες με την κατάτμηση.

Ετσι, έκτοτε και μέχρι σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών επαναλαμβάνει μονότονα ότι, εφόσον δεν θελήσει το ΠαΣοΚ να διασπαστούν οι νησιωτικοί δήμοι, δεν θα υπάρξει η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει φτάσει – και έχει κολλήσει προσώρας – το νομοσχέδιο-σκούπα που θα επιχειρήσει, μεταξύ άλλων, να φέρει λύσεις στο φλέγον ζήτημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων και των περιφερειών. Σε αυτό, πέραν των άλλων που αφορούν τη λειτουργία και την οργάνωση των ΟΤΑ, παραμένει και η ρύθμιση για το «σπάσιμο» των νησιωτικών δήμων. Και αυτό με την προσδοκία ότι οι ύστατες προσπάθειες συνεννόησης που συνεχίζονται μπορεί και να ευοδωθούν…

Αν και δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα αλλαγή στάσης του ΠαΣοΚ στο ζήτημα της «κατάτμησης», όπως λένε στελέχη του, «δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις εφόσον υπάρξει συνεννόηση σε επίπεδο κορυφής». Μάλιστα, ακόμη προσπαθούν «γαλάζια» και «πράσινα» στελέχη να αποκωδικοποιήσουν την αναφορά του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά περί «Καλλικράτη» όταν έφτασε από τις Βρυξέλλες στη σεισμόπληκτη Κεφαλλονιά. Οπως σημειώθηκε σε δημοσιεύματα, ο κ. Σαμαράς, ερωτώμενος αν βλέπει ότι οι κάτοικοι είναι ικανοποιημένοι από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, απάντησε καταφατικά και συμπλήρωσε: «Οταν βλέπεις τον κόσμο, έχει τα άλλα του τα προβλήματα. Περισσότερο εδώ μιλάνε για τον δήμο, για τον “Καλλικράτη”».

Το… χάσμα του Μύρτου
Κάποιοι θεώρησαν ότι έγινε στον απόηχο αναφορών από Ληξουριώτες που ζητούν να χωρισθεί ο Δήμος Κεφαλληνίας στα δύο, με το Ληξούρι να είναι το κέντρο του ενός ΟΤΑ. Πάντως υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι μετά τον σεισμό η προσπάθεια ανάταξης του νησιού και το πλήθος των ανοιχτών μετώπων για την ανασυγκρότηση της καθημερινότητας και της τουριστικής πορείας της Κεφαλλονιάς οδηγούν σε μια πιο συντονισμένη συζήτηση στο ηγετικό επιτελείο των κομμάτων της συγκυβέρνησης για τη «διάσπαση» στο νησιωτικό χωροταξικό του «Καλλικράτη».

Στις τελικές επαφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Βενιζέλου με τον κ. Σαμαρά, και με τη στάθμιση των αναγκών στα νησιά, με το βλέμμα και στον σεισμό της Κεφαλλονιάς, θα δοθεί τέλος στο σίριαλ του σπασίματος πριν από τις εκλογές.

Παράλληλα, στην Κέρκυρα η συζήτηση έχει φουντώσει από καιρό. Εχουν περάσει τρεις μήνες (Οκτώβριος 2013) από τότε που ο βουλευτής Κέρκυρας και υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας είχε προκαλέσει την μήνιν «πράσινων» παραγόντων προαναγγέλλοντας τη διοικητική διαίρεση της Κέρκυρας με «σπάσιμό» της στα τρία.
Τον Ιανουάριο του 2014, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠαΣοΚ δήλωνε ότι στον ενιαίο δήμο το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η υπολειτουργία των Δημοτικών Ενοτήτων και ο δημαρχοκεντρισμός που ακύρωσαν επί της ουσίας την αποκέντρωση, δημιουργώντας έναν υδροκέφαλο δήμο. «Αυτά θα εκλείψουν με την επαναχάραξη των μεγάλων νησιωτικών δήμων» σημείωνε σε ανακοίνωση. Χωρίς να προτρέχουν, επεσήμαναν πάντως τον διοικητικό χωρισμό στα δύο της Κέρκυρας και πρότειναν τη δημιουργία Δήμου Διαποντίων Νήσων (Οθωνοί, Ερείκουσα και Μαθράκι) ως αναγνώριση του εξαιρετικά σημαντικού εθνικού τους ρόλου (επεκτείνουν τα σύνορα της χώρας μας, την υφαλοκρηπίδα και τη θαλάσσια ζώνη εκμετάλλευσης).

Διασπάσεις και ημερομηνίες
Παράλληλα, στην άλλη πλευρά της νησιωτικής χώρας, στη Λέσβο, το διοικητικό «σπάσιμο» του δήμου βρίσκει θιασώτες πέραν του υπέρμαχου υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος είχε σπεύσει και ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών να προαναγγείλει από τότε την αλλαγή της χωροταξίας του «Καλλικράτη» στα νησιά. Παράλληλα, παρεμβάσεις υπέρ της διάσπασης του ενός καλλικράτειου δήμου σε περισσότερους είχαν κάνει σωματεία λεσβιακών συλλόγων της Αττικής. Είναι αξιοσημείωτο ότι παρέμβαση για επανεξέταση της στάσης του ΠαΣοΚ είχε κάνει προς τον κ. Βενιζέλο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής (Δεκέμβριος 2013) που τασσόταν υπέρ της διάσπασης του Δήμου Λέσβου και του Δήμου Σάμου σε μικρότερους.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης φέρνει άμεσα την τροπολογία για τις ημερομηνίες των τοπικών εκλογών και για να αποδομήσει τη… φιλολογία περί αναβολής τους και για να ξεκαθαρίσει το τοπίο εν όψει και της μεγάλης μάχης των ευρωεκλογών. Απορρίπτει το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ που ζητούν να γίνουν οι τοπικές εκλογές 25 Μαΐου, μαζί με τις ευρωεκλογές, και όπου χρειαστεί δεύτερος γύρος για ανάδειξη αιρετών σε δήμους και περιφέρειες, την επόμενη Κυριακή, 1η Ιουνίου.

Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι πρόκειται για θεσμική εκτροπή, όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τον νόμο για τον «Καλλικράτη» που ορίζει ότι την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές γίνονται οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Οπως λένε κυβερνητικά στελέχη, αφενός το επιτρέπει η… ασάφεια του «Καλλικράτη», αφετέρου λόγω ημερομηνιών δεν θα υπάρξει ζήτημα οικονομικής επιβάρυνσης από τις κάλπες. Αναμένεται πάντως να υπάρξει έντονη η αντίδραση από τα υπόλοιπα κόμματα στη Βουλή.
Πηγή: Το Βήμα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου