Συνεντεύξεις

Aντώνης Kαμπουράκης: «Να βάλουμε τα δυνατά μας και να αποδείξουμε όλοι τον Καλύτερο Εαυτό μας»

“Η Ρόδος έχει χάσει έδαφος, έχει χάσει χρόνο. Το νησί μας έμεινε πίσω και χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες στο παρελθόν. Τώρα είναι η στιγμή για τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός”, τονίζει σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης.
Με μια καταξιωμένη διαδρομή στο χώρο της τουριστικής επιχειρηματικότητας, ο Αντώνης Καμπουράκης έφερε έναν καινούργιο άνεμο στη διοίκηση του Δήμου, ώστε αυτό που θα πρέπει να μετράει, να είναι οι λύσεις και όχι οι βαρύγδουπες εξαγγελίες και οι άγονες αντιπαραθέσεις, για τα προβλήματα.
Όπως εξηγεί ο ίδιος “σε όλη τη ζωή μου υπήρξα μέσα στην αγορά, στην καθημερινή μάχη του ανταγωνισμού, της ιδιωτικής οικονομίας, και όχι σε κάποιες ξεκούραστες καρέκλες εξουσίας και δημόσιου χρήματος. Και πρέπει να είσαι καλός καπετάνιος, για να τα βγάλεις πέρα, και να μη σε καταπιούν τα κύματα. Το ίδιο ακριβώς κάνω και από τη θέση του δημάρχου, που μου εμπιστεύτηκε ο Ροδιακός λαός, και νιώθω χρέος μου να ανταποδώσω στο ακέραιο αυτή την εμπιστοσύνη, στη διάρκεια της θητείας μου”.
Η στρατηγική για την οποία μας μιλά, με την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου που γνωρίζει, όχι μόνο το στόχο του αλλά και τον τρόπο που θα τον πετύχει, συμπυκνώνεται σε μια πολύ χαρακτηριστική φράση του: “Με τους συνεργάτες μου δουλεύω για μια Ρόδο βιώσιμη, έξυπνη, με πολιτισμό και ποιότητα στην καθημερινότητά της, γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να κατοχυρώσουμε τη θέση μας, ως κορυφαίος παγκόσμιος προορισμός, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ευημερία της ροδίτικης κοινωνίας”. Η ρεαλιστική αντίληψη και το πρακτικό πνεύμα του Αντώνη Καμπουράκη, αντανακλώνται πρωτίστως στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. “Έντιμη διαχείριση και σεβασμός του χρήματος των δημοτών”, είναι η προμετωπίδα της πολιτικής του, στην οποία εντάσσεται και ο εξορθολογισμός των δημοτικών τελών. Ως νέα Δημοτική Αρχή, έδωσε από την πρώτη στιγμή ειδικό βάρος, στην καταγραφή και αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης του Δήμου, καθώς όπως υποστηρίζει μπήκε τέλος στις πλασματικές εικόνες, που εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες: Αλλά όχι τον δημότη. Που πληρώνει, και έχει δικαίωμα, αφενός να γνωρίζει και αφετέρου να βλέπει τίμια ανταποδοτικές υπηρεσίες, στην καθημερινότητά του. Μάλιστα, όπως κάνει γνωστό ο κ. Καμπουράκης, μέσα στο 2021 θα ελεγχθούν και θα εκκαθαριστούν όλες οι ανείσπρακτες οφειλές προς τον Δήμο Ρόδου, που μεταφέρονταν από έτος σε έτος, τα τελευταία 15 χρόνια. “Πρέπει να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή, και να μην ξανακοιτάξουμε πίσω στις παθογένειες και τις πελατειακές εξαρτήσεις, που ταλάνισαν οικονομικά το Δήμο. Γι’ αυτό σήμερα παίρνουμε αποφάσεις, για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, όποιοι κι αν είναι αυτοί”.

Με τον ίδιο σεβασμό “και για το τελευταίο ευρώ”, όπως λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρόδου, αντιμετωπίζονται και όλα τα έργα. Τα έργα πλέον, επισημαίνει ο κ. Καμπουράκης, γίνονται σωστά, σύμφωνα με τις επιστημονικές και τεχνολογικές προδιαγραφές, που προβλέπονται στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητά τους, και το όφελος του δημότη, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. “Μακριά από μας τα έργα-βιτρίνα, που σε 30 μέρες δεν υπάρχουν πια”, σημειώνοντας με έμφαση: “Η εποχή που ασφαλτοστρώνονταν, τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές, οι πρασινάδες και τα χώματα, τελείωσε την πρώτη του Σεπτέμβρη του 2019 οριστικά”.
Για το 2021 ο δήμαρχος Ρόδου γνωστοποιεί, πως θα εκτελούνται τουλάχιστον 223 «μετεκλογικά» έργα, από τη μια άκρη του νησιού ως την άλλη, με ειδική προτεραιότητα στις επισκευές και συντηρήσεις σχολικών εγκαταστάσεων. “Εμείς, με τα παιδιά μας δεν παίζουμε”, δηλώνει ο κ. Καμπουράκης, επισημαίνοντας πως για το σύνολο των έργων, σε όλους τους τομείς ευθύνης της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ώστε να ολοκληρώνονται μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα και με τους καλύτερους οικονομικούς όρους, για το Δήμο και κατ’ επέκταση για τους δημότες, στους οποίους και ανήκουν, αποκλειστικά.
Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει, για πρώτη φορά γίνεται εφαρμογή του Αποκεντρωμένου Δήμου, με έμπρακτη ανεξάρτητη λειτουργία των Τοπικών Αρχών.

Για πρώτη φορά οι Δημοτικές Ενότητες έχουν όλες τις προμήθειες και τα υλικά που χρειάζονται, για να ανταποκρίνονται με επάρκεια, στη θεσμική αποστολή τους. Χωρίς «ζητιανιές» και ψηφοθηρικές «υποθήκες».
Η καθημερινότητα στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Αυτή είναι στρατηγική πυξίδα, στο έργο και την πολιτική της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με τον κ. Καμπουράκη, “χωρίς όμως να χάνουμε από την οπτική μας, τις παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, όπως αυτή που επιχειρούμε στην ανάδειξη και τη βιώσιμη διαχείριση της Μεσαιωνικής Πόλης, με τη στενή συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού”.
Ο Δήμος Ρόδου βρέθηκε όμως ταυτόχρονα, μπροστά στη μεγάλη πρόκληση της πανδημίας. “Κάναμε την κρίση ευκαιρία, για να βγάλουμε προς τα έξω το νέο πρόσωπο της Ρόδου. Σοβαρής κι αξιόπιστης και γι’ αυτό αισιόδοξης. Ξεδιπλώσαμε αμέσως Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της πανδημίας, και σε διαρκή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε κεντρικό, Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, πετύχαμε μια άριστη υγειονομική διαχείριση. Και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους Ροδίτες, για την υπεύθυνη συμμετοχή τους, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τις εξαιρετικά αρνητικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας πήραμε την απόφαση για το έκτακτο οικονομικό βοήθημα των 300 ευρώ σε αδύναμα νοικοκυριά και πληγέντες. Η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η ανθρωπιά τη δύσκολη στιγμή, είναι προτεραιότητα του Δήμου Ρόδου, ώστε όλοι μαζί να αφήσουμε, αισιοδοξούμε σύντομα, τον εφιάλτη αυτής της περιπέτειας”.
Για τον δήμαρχο Ρόδου η πανδημία λειτουργεί ως καταλύτης, όπως σημειώνει, για την επιτάχυνση της ανταπόκρισης σε ανάγκες, και τάσεις που προϋπήρχαν, και που πλέον έρχονται σε πρώτο πλάνο. “Το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, η βιωσιμότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η διασύνδεση του τουρισμού με το μοναδικό πολιτιστικό μας απόθεμα, είναι ζητήματα για τα οποία οφείλουμε να δράσουμε άμεσα, και προς τα εκεί πρέπει με τεκμηριωμένες προτάσεις, να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία κι αυτό ακριβώς κάνουμε με ευθύνη, υπεύθυνα, στο Δήμο Ρόδου”, τονίζει ο κ. Καμπουράκης, επισημαίνοντας τη σημασία του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Κλείνοντας τη συνομιλία μας, ζητήσαμε από τον δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη τις Ευχές του, προς τους δημότες για το 2021:
“Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας, και να αποδείξουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας. Μόνο έτσι θα περάσουμε πάνω, από τον πήχη των προκλήσεων.
Το καλύτερο για τη Ρόδο και το μέλλον της, είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, στο βαθμό που προσπαθούμε όλοι μαζί. Κανένας δεν μπορεί μόνος του. Αυτό είναι ένα σάλπισμα ευθύνης. Στο οποίο πρώτος ανταποκρίνεται ο Δήμος Ρόδου.
Ενωμένοι όσο ποτέ, να κάνουμε το 2021 μια Ευλογημένη Χρονιά για τον Τόπο μας, με υγεία και ευημερία για όλους!”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου