Συνεντεύξεις

Γιάννης Πάππου: «Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με θάρρος και αποφασιστικότητα»

Στον απολογισμό του έτους κατά το οποίο ο επιχειρηματικός κόσμος και η τοπική οικονομία δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται σκληρά, προχωρά σήμερα στη πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου.
Ρεαλιστής και προσγειωμένος στην πραγματικότητα περιγράφει την κατάσταση της τοπικής αγοράς χωρίς ωραιοποιήσεις, δίνοντας παράλληλα το στίγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί, τόσο τοπικά όσο και κεντρικά, για την στήριξη των επιχειρήσεων μέσα από ένα πλέγμα μέτρων και εργαλείων που θα αποτελέσουν «δίχτυ προστασίας» για τα χιλιάδες μέλη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Ο κ. Γιάννης Πάππου, στη συνέντευξή του παραθέτει εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το οικονομικό έτος 2020 από τα οποία προκύπτει ότι στα Δωδεκάνησα έκλεινε μία επιχείρηση κάθε μέρα, αλλά άνοιγαν δύο (!) και τονίζει πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το «να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με θάρρος και αποφασιστικότητα διότι ο αγώνας που καθημερινά δίνεται, από επιχειρήσεις και εργαζόμενους δεν κερδίζεται με ευχολόγια».
• Κύριε Πάππου, αφήνουμε πίσω μας μια δύσκολη από όλες τις απόψεις και σε όλα τα επίπεδα χρονιά και στεκόμαστε πλέον στο κατώφλι του νέου έτους, στο οποίο έχουμε εναποθέσει πολλές προσδοκίες.
Πράγματι κυρία Φώτη, η χρονιά που αφήσαμε πίσω ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που χρειάστηκε να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα σε όλα τα επίπεδα. Στη χρονιά που πέρασε μετρήσαμε τις αντοχές μας, τις ανοχές μας, δοκιμάστηκαν οι επαγγελματικές αλλά και οι ανθρώπινες σχέσεις ακόμα και η σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό θα σας έλεγα, διότι όλα άλλαξαν άρδην και βιαίως. Η χρονιά που φεύγει μάς έκανε περισσότερο ρεαλιστές. Mάς έστρεψε στην ουσία και πλέον καλούμαστε το 2021 να διαχειριστούμε μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Είναι σημαντικό ότι η νέα χρονιά ξεκινά με τους εμβολιασμούς για τον covid-19, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους για τον εφιάλτη που βίωσε η ανθρωπότητα στη διάρκεια του 2020. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν «μαγικά». Οι οικονομικές απώλειες από την πανδημία δεν θα διαγραφούν εξίσου «μαγικά». Απαιτείται ένας διαφορετικός σχεδιασμός μέτρων και εργαλείων για τις επιχειρήσεις, ειδικότερα για το δύσκολο ξεκίνημα τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου. Και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους.
Η νέα χρονιά, θα είναι μια μεταβατική χρονιά με πολλή δουλειά. Θα είναι μια χρονιά ανασύνταξης δυνάμεων και επαναπροσδιορισμού των στόχων και των επιθυμιών μας. Θα είναι μια χρονιά που θα χρειαστεί να ελέγξουμε, να τιθασεύσουμε αν θέλετε, ό,τι μας άφησε η πανδημία. Θα είναι μια χρονιά που θα πρέπει με σύνεση και υπευθυνότητα να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε σε ουσιαστική και ρεαλιστική βάση όσα αφήνει πίσω της η πανδημία.
Παρατηρώ ότι επικαλείστε μετ’ επιτάσεως τον ρεαλισμό ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πανδημίας.
Βεβαίως διότι αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Οφείλουμε να έχουμε πλήρη αντίληψη του τι συμβαίνει γύρω μας.
Εμείς κυρία Φώτη δεν είμαστε πολιτικοί, είμαστε ένας ζωντανός παραγωγικός φορέας που εκπροσωπεί χιλιάδες επαγγελματίες και απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται σκληρά και ας μην κρυβόμαστε θα συνεχίσουμε να δοκιμαζόμαστε -γιατί είμαστε όλοι μαζί σε αυτό- οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς.
Ο ρόλος του Επιμελητηρίου δεν είναι να είμαστε αρεστοί. Είναι να είμαστε χρήσιμοι στους επαγγελματίες και στην κοινωνία και αυτό πράττουμε. Θα μπορούσαμε να εξαντληθούμε σε μεγάλα λόγια, αποστολή επιστολών σε υπουργούς που να ζητάμε -επιτρέψτε μου την έκφραση- τον “ουρανό με τ΄άστρα” για να χαϊδεύουμε αυτιά και να επικεντρωνόμαστε στο «φαίνεσθαι» και όχι στην ουσία.
Εμείς δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις. Δεν μας επιτρέπεται εκ του ρόλου μας. Όλο αυτό το διάστημα σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, πορευόμαστε με ένα βήμα τη φορά. Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις για τις οποίες δεν υπάρχει «εγχειρίδιο». Και η κυβέρνηση, τα υπουργεία και εμείς, είμαστε σε συνεχή επαφή και αναζητούμε από κοινού την καλύτερη δυνατή λύση για κάθε πρόβλημα που ανακύπτει. Ευτυχώς και ανταπόκριση βρίσκουμε στα αιτήματά μας, και ανοιχτά αυτιά και ανοιχτά τηλέφωνα.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και ζούμε ιστορικές στιγμές. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με θάρρος και αποφασιστικότητα. Ο αγώνας που καθημερινά δίνεται, από επιχειρήσεις και εργαζόμενους δεν κερδίζεται με ευχολόγια. Είμαστε εδώ πιο σοφοί, πιο ώριμοι, πιο αποφασισμένοι και πιο ενωμένοι από ποτέ για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα.
Ο αγώνας του Επιμελητηρίου πού επικεντρώνεται κύριε Πάππου;
Πρωτίστως να βγούμε νικητές από αυτό τον αγώνα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Γνωρίζουμε ότι έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας και γι΄αυτό πρέπει στοχευμένα και όλοι μαζί να περιορίσουμε τις απώλειες. Σε αυτό έχουμε επικεντρωθεί όλο αυτό το διάστημα με τις παρεμβάσεις μας σε κάθε κατεύθυνση και αυτή παραμένει η προτεραιότητά μας. Η στήριξη των επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας, αποτελεί για εμάς την κυρίαρχη προτεραιότητα. Επιπλέον, ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τους δανειολήπτες και τους μερισματούχους της υπό εκκαθάριση Τράπεζας Δωδεκανήσου και εξακολουθούμε να είμαστε δίπλα τους, διατηρώντας το θέμα ψηλά στην ατζέντα μας. Παρά τον κυκεώνα των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία, το θέμα της Τράπεζας Δωδεκανήσου για εμάς παραμένει στις προτεραιότητές μας όπως και η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που στην παρούσα φάση θα αποτελούσε ένα ισχυρό όπλο για τον επιχειρηματικό κόσμο των νησιών μας στη μάχη που δίνουμε για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. Η αδικία της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, είναι πιο εμφανής από ποτέ ειδικά σε αυτή τη φάση που βρίσκεται σήμερα η τοπική οικονομία. Οι επιχειρηματίες των νησιών αντιμετωπίζουν επιπλέον στην προσπάθεια της ανάκαμψης και της ανασύνταξής τους, τις προσθετικές δυσκολίες που προκύπτουν από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, δικαιώνοντας -δυστυχώς θα έλεγα- τη θέση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και παρότι τεκμηριωμένα το είχαμε επισημάνει πολλάκις, οι προτάσεις μας τότε έπεσαν στο κενό. Η συνταγματικά κατοχυρωμένη έννοια της νησιωτικότητας είναι σίγουρα πολύ περισσότερο από ένα Μεταφορικό Ισοδύναμο. Η παρούσα συγκυρία, καταδεικνύει πιο εμφατικά από ποτέ, την ανάγκη επαναφοράς του μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, πρόταση την οποία επανακαταθέσαμε και θα το κάνουμε σε κάθε ευκαιρία.
Η χρονιά που πέρασε, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, ήταν πάντως μια παραγωγική χρονιά για το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, τουλάχιστον με βάση αυτά που δείχνουν τα στοιχεία.
Το 2020 δεν υπήρξε περιβάλλον βιώσιμο, υγιές, για τις επιχειρήσεις. Ήταν ένα περιβάλλον θα έλεγα αποθαρρυντικό. Είχαμε γενικευμένο Lockdown την άνοιξη, και τους τελευταίους δύο μήνες του χρόνου. Με μια κατάσταση οικονομικής στασιμότητας, καθώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να πουλήσουν το προϊόν τους, έρχεται η ύφεση, κυρία Φώτη. Και οικονομική και κοινωνική.
Ωστόσο, το Επιμελητήριό μας ξεκινά τη χρονιά, αριθμητικά ενισχυμένο. Παραδόξως, και για να μιλήσουμε με στοιχεία, για το οικονομικό έτος 2020 οι επιχειρήσεις που άνοιξαν ανήλθαν στον αριθμό 885, ενώ οι διαγραφές άγγιξαν τις 386. Δηλαδή, ο απολογισμός είχε θετικό πρόσημο 499 επιχειρήσεις. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το 2019, οπότε και άνοιξαν 1003 επιχειρήσεις και έκλεισαν 554.
Το 2020 λοιπόν, έκλεινε στην Δωδεκάνησο μία επιχείρηση την ημέρα, αλλά άνοιγαν δύο.
Γιατί όμως οι διαγραφές δεν είναι περισσότερες παρά τις δυσκολίες; Αρκετοί είναι οι επιχειρηματίες- μέλη μας που αναγκάστηκαν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα με σκοπό να κάνουν χρήση των οικονομικών μέτρων ενίσχυσης και των επιδομάτων. Να σημειώσουμε ότι οι επιχειρήσεις που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας δε μπορούσαν να διακόψουν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν εγγεγραμμένες στο Επιμελητήριο.
Ταυτόχρονα, σε μια χρονιά που κλονίστηκε συθέμελα η οικονομία, η τουριστική κίνηση στα Δωδεκάνησα ήταν ανέλπιστα ικανοποιητική σε σχέση με άλλες περιοχές όχι μόνο της χώρας μας αλλά και ανταγωνιστικών προορισμών ανά την Ευρώπη και όχι μόνο, και αποτέλεσε «σωσίβιο» για την τοπική οικονομία. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν ήταν αρκετό. Φανταστείτε ωστόσο, να μην είχαμε και αυτή την τουριστική κίνηση!
Σήμερα, οι περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της περιοχής μας αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης, ενώ για δεκάδες από αυτές είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μην ανοίξουν ξανά μετά την πανδημία. Και οι ελπίδες όλων μας, στην τουριστική περίοδο του 2021.
Θα ήθελα να σταθούμε λίγο στους αριθμούς, γιατί οι αριθμοί αυτοί είναι συντοπίτες μας, μέλη μας, επιχειρηματίες, οικογένειες. 885 άνθρωποι και οι οικογένειές τους επένδυσαν σε αυτούς τους αντικειμενικά δύσκολους καιρούς…. 386 άνθρωποι και οι οικογένειές τους και οι εργαζόμενοί τους, έδωσαν τον αγώνα τους, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Για όλους αυτούς και για το σύνολο των μελών μας βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή. Για να προφυλαχθεί η λειτουργία τους και να διαφυλαχθεί η απασχόληση.
Για αυτό ζητάμε ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ειδικότερα τους πρώτους μήνες αυτής της νέας χρονιάς. Για αυτό ζητάμε στήριξη εργασίας όχι επίδομα ανεργίας. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις είναι συνεργάτες μας, είναι η οικογένειά μας. Η στήριξή τους είναι αδιαπραγμάτευτη. Για αυτό ζητάμε την παράταση και επέκταση των μέτρων ενίσχυσης για την αποτροπή πτωχεύσεων, την μη επιστροφή του 50% των πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και ένα γενναίο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών. Η στήριξη των επιχειρήσεων είναι μονόδρομος!
• Να κλείσουμε την συνέντευξη κύριε πρόεδρε, με τις ευχές για το νέο έτος.
Διαχρονικά αλλά ιδιαιτέρως φέτος μετά από αυτή την τεράστια δοκιμασία που περάσαμε και περνάμε, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλες τις Δωδεκανήσιες και όλους τους Δωδεκανήσιους, το 2021 να έχουν υγεία, να διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα και να αντλήσουν δύναμη για την επόμενη ημέρα. Για τον επιχειρηματικό κόσμο εύχομαι από καρδιάς να έχει θάρρος, τόλμη, επιμονή και αισιοδοξία για να αντεπεξέλθoυμε στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Όπως και στο παρελθόν οι Δωδεκανήσιοι αποδείξαμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στα δύσκολα, είμαι πεπεισμένος ότι το ίδιο θα πράξουμε και τώρα με μεγαλύτερο πείσμα και περισσότερη επιμονή. Καλή κι ευλογημένη χρονιά!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου