Ειδήσεις

Τσίπρας: Θα γίνετε σαν το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου

Σε ομιλία του στη Φλωρεντία της Ιταλίας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της λιτότητας και της στασιμότητας πνίγει την Ευρώπη

Την άποψη ότι αν η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία δεν αλλάξει θα καταλήξει σύντομα σαν το ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Δικτύου Transform Europe! στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, για να υπάρξει, θα πρέπει ν’ αλλάξει. Διαφορετικά, θα μετατραπεί σε μικρή, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, ακριβώς όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όσο η σημερινή ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παραμένει θεατής στο δικό της στρατηγικό – και θα έλεγα και ιστορικό – διέξοδο, όσο εξακολουθεί να απαντά στις σημερινές προκλήσεις με τα συντηρητικά αντανακλαστικά της δεκαετίας του ’90, τόσο θα χάνει το βηματισμό της με την Ιστορία».

Συνεχίζοντας μάλιστα την σύγκριση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας τόνισε: «Η ιστορική και πολιτική απαξίωση του ΠΑΣΟΚ, μόνον ως παράδειγμα προς αποφυγή θα πρέπει να χρησιμεύσει στους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες. Η σημερινή σοσιαλδημοκρατία, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στον ιστορικό της ρόλο, αλλά υποβαστάζει το νεοφιλελευθερισμό. Δηλαδή, την ιδεολογία της λιτότητας και της στασιμότητας, που πνίγει την Ευρώπη».

Αναφερόμενος και στην ιστορική ανακολουθία της σοσιαλδημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι «όταν μια ιστορική πολιτική δύναμη, πάψει να εκπροσωπεί τα κοινωνικά συμφέροντα που ιστορικά εκπροσώπησε, τότε αργά ή γρήγορα αντικαθίσταται από τις δυνάμεις που μπορούν να τα εκπροσωπήσουν αυθεντικά. Γιατί η πολιτική όπως και η φύση απεχθάνεται τα κενά».

Στη διημερίδα συμμετείχαν ο ιδρυτής και επικεφαλής του κόμματος Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία Νίκι Βέντολα, ο πρώην γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και Πρόεδρος της ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Φάουστο Μπερτινότι, οι ευρωβουλευτές της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα» Ελεονόρα Φορέντσα και Κούρτσιο Μαλτέζε, ο Σέρτζιο Κοφεράτι, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και ο βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Τζιουζέπε Τσιβάτι, επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του κόμματος.

.protothema.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γιωργος    17.11.2014 01:36

    Τελικα το ΣΥΡΙΖΑ σε πιο χορο ανηκει?. Ειναι Σοσιαλιστικο κομμα? ειναι Κουμουνιστικο? ειναι Σοσιαλοκουμουνιστικο ?
    Οι ψηφοφοροι του ειναι 9% κουμουνιστοσιαλιστες και 80% Πασοξηδες που βρηκαν τον νεο Ανδρεα στον Τσιπρα. Τον Ανδρεα που θα τους μοιραζει χρηματα οπως ο Ανδρικος με τα κονδυλια Ντελορ.
    Αν συνεχισουμε να ψηφιζουμε οπως στο παρελθον και τελικα παρη τις εκλογες ο Τσιπρας, τοτε μας αξιζει το οτι θα επακολουθησει. Ειμαστε αξιοι της τυχης μας.

Σχολιασμός άρθρου