Ειδήσεις

Διαμεσολαβήτρια με Ρομά… δεν γνώριζε την διάλεκτο ρομάνι! Απίθανη καταγγελία για το Κέντρο του Δήμου Ρόδου

Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, διαβίβασε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, περίληψη απόφασης λύσης σύμβασης εργασίας προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μιας κατοίκου της Ρόδου, που προσελήφθη και απασχολείτο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά», κατόπιν καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από την υπηρεσία για σπουδαίο λόγο (δεν γνωρίζει τη διάλεκτο ρομανί)!!
Η υπόθεση έφτασε μάλιστα μέχρι το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της υπαλλήλου, εκδικάστηκε και απορρίφθηκε το αίτημα της για την έκδοση προσωρινής διαταγής, ενώ ορίστηκε δικάσιμος για την 23η Οκτωβρίου 2017.
Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος Ρόδου, μετά από έγκριση του ΑΣΕΠ, ανακοίνωσε την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 9 ατόμων για το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά», που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.
Η Ροδίτισσα υπέβαλε αίτηση συμμετοχής για την ειδικότητα της Διαμεσολαβήτριας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Μαζί με την αίτηση της υπέβαλε και όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά μεταξύ των οποίων υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρει ότι γνωρίζει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της κοινότητας ΡΟΜΑ και τη διάλεκτο ρομανί.
Με δεδομένο ότι δεν υφίστατο κανένας τίτλος σπουδών ή απόδειξη γνώσεως της συγκεκριμένης διαλέκτου, είχε κριθεί μετά από αλληλογραφία και υποδείξεις του ΑΣΕΠ, ότι αρκεί η υπεύθυνη δήλωση.
Στην πορεία ωστόσο κρίθηκε ότι θα πρέπει να συσταθεί επιτροπή και να περάσουν οι υποψήφιοι της συγκεκριμένης θέσεως από συνέντευξη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι ομιλούν ρομάνι…
Ακολούθησε η διαδικασία της συνέντευξης από 8 μελή επιτροπή, που έκρινε ότι η υπάλληλος, που είχε ήδη προσληφθεί δεν μιλούσε την διάλεκτο, καίτοι, επρόκειτο να εργάζεται ως διαμεσολαβήτρια με τους Ρομά!!
Η ίδια, όπως έγινε γνωστό, στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που άσκησε υποστηρίζει ότι η συνέντευξη διενεργήθηκε υπό το κράτος έντονης ψυχολογικής πίεσης, πρόκλησης και εκφοβισμού της, καθώς συντονίστρια της επιτροπής, είπε στους 5 συνεντευξιαζόμενους, υποψήφιους για τη θέση, ότι ο Δήμος Ρόδου, θα κατέθετε μήνυση σε βάρος τους αν διαπιστωνόταν ότι δεν μιλούσαν την διάλεκτο. Τους ζητήθηκε μάλιστα προκαταβολικά να υποβάλουν παραιτήσεις όσοι δεν μιλούσαν πράγματι ρομάνι, ενώ η συνέντευξη μαγνητοσκοπήθηκε!!
Τρείς υποψήφιοι από τους πέντε παραιτήθηκαν από την αίτηση συμμετοχής τους, ενώ η Ροδίτισσα, που απολύθηκε, από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι η διαδικασία ήταν πέραν και έξω από τις προβλέψεις τις προκήρυξης.
Υποστηρίζει δε ότι από την πρώτη μέρα της εργασίας της αντιμετώπισε εργασιακό bullying από την συντονίστρια του προγράμματος.
Εν πάση περιπτώσει την 9η Μαϊου 2017 απεστάλη ερώτημα στην Ειδική Γραμματέα για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, για να υποδειχθούν τρόπο για την διαπίστωση τυπικών προσόντων της ελεγχόμενης.
Την 25η Μαϊου 2017 έγινε συνέντευξη για να διαπιστωθεί η γνώση της διαλέκτου ρομανί από την ελεγχόμενη μέσω skype και κρίθηκε ότι δεν γνωρίζει τη ρομανί διάλεκτο αλλά και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της κοινότητας Ρομά.
Η ίδια τονίζει ότι γνωρίζει άριστα τη διάλεκτο και διαμαρτυρήθηκε γιατί η ίδια διαδικασία δεν κινήθηκε σε κανένα άλλο Δήμο της χώρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου