Ρεπορτάζ

Προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για την διάσωση του ιβίσκου

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την διάσωση του ιβίσκου της Ρόδου, που αποτελεί το λουλούδι-σύμβολο του νησιού και το οποίο έχει προσβληθεί από ένα επικίνδυνο έντομο, που το κατατρώει, απειλώντας το με αφανισμό.
Ηδη η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ρόδου, ενέκρινε την μελέτη και κατάρτιση των όρων του διαγωνισμού «βιολογική καταπολέμηση του ψευδόκοκκου Maconellicoccus hirsutus», προϋπολογισμού 73.160 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.
Η μελέτη προβλέπει, όπως έγραψε η «δ», να εξαπολυθούν ωφέλιμα έντομα Cryptolaemus montrouzieri και Nephus includens σε προσβεβλημένα δένδρα και θάμνους με πυκνότητα εξαπόλυσης ως εξής :
Cryptolaemus Nephus
δένδρα 20 – 50 άτομα > 50 άτομα
θάμνοι 10 – 20 άτομα 10 – 30 άτομα
ανάλογα με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (θερμοκρασία, υγρασία), είδος φυτού, μέγεθος, στάδιο και πυκνότητα βλάστησης, ύψος προσβολής. Τα έντομα θα εξαπολυθούν σταδιακά κατά τις υποδείξεις της υπηρεσίας Πρασίνου ανάλογα με το ύψος της προσβολής σε κάθε χώρο. Θα εξαπολυθούν αρχικά τα Nephus σε όλη την έκταση του προσβεβλημένου αστικού πρασίνου και αργότερα, εφόσον χρειαστεί θα εξαπολυθούν Cryptolaemus όπου παρατηρηθούν εξάρσεις προσβολής.
Θα γίνει πλήρης καταγραφή των θέσεων και αριθμών εντόμων που θα εξαπολυθούν η οποία θα κατατεθεί στην υπηρεσία. Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα πρέπει να αξιολογηθούν 2 μήνες μετά την εξαπόλυση και στη συνέχεια να γίνουν οι ανάλογες διορθώσεις (δηλαδή συμπληρωματικές εξαπολύσεις όπου κρίνεται απαραίτητο) και να εξαχθούν συμπεράσματα για το επόμενο έτος.
Ο ανάδοχος της εργασίας θα πρέπει να είναι εντομολόγος εξειδικευμένος σε βιολογική καταπολέμηση εντόμων.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», στα τελευταία 3 χρόνια παρατηρείται έντονη προσβολή των θάμνων και δένδρων του αστικού πρασίνου (και κυρίως στον ιβίσκο) σε όλο το νησί της Ρόδου από τον ψευδόκοκκο του ιβίσκου (Maconellicoccus hirsutus). Το έντομο ταυτοποιήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο σε δείγματα που εστάλησαν. Το έντομο προκαλεί μεγάλη ζημιά μέχρι και καθολική ξήρανση πάρα πολλών ειδών φυτών. Συγκεκριμένα έχουν παρατηρηθεί προσβολές στα παρακάτω είδη:
Θάμνοι: Ιβίσκος σινικός, ιβίσκος συριακός, δάφνη Απόλλωνα, αγγελική, βουκαμβίλια, σχίνος, ερυθρίνη, πικροδάφνη, γιουστίτσια, ποιντσιάνα, λαντάνα.
Δένδρα: μπαοχίνια, μουριά, ακακία, ροβίνια, γιακαράντα, νεραντζιά, σοφόρα, χουρμαδιά, ουασιγκτόνια, σφενδάμι, φίκος nitida, κοραλλόδενδρο, μηλιά, ροδιά, ευκάλυπτο.
Πρόκειται για ένα έντομο εξαιρετικά επικίνδυνο, όχι μόνο για το αστικό πράσινο αλλά και για τις γεωργικές καλλιέργειες, αφού μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες σε κηπευτικά, δενδρώδη φυτά και αμπέλια.
Το είδος αυτό αναφέρεται για πρώτη φορά στην Ηπειρωτική Ευρώπη και περιλαμβάνεται στη λίστα 1 του Μεσογειακού και Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φυτοϋγείας.
Η Διεύθυνση Πρασίνου εκτελεί τα τελευταία 3 χρόνια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού 2-3 ψεκασμούς με θερινό πολτό σε μεγάλη έκταση στο αστικό πράσινο της πόλης και σε κάποιες κοινότητες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», τα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά, οι προσβολές αυξάνονται, το αστικό πράσινο έχει αισθητά υποβαθμιστεί και διαφαίνεται ο κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης, μέχρι και ολικής καταστροφής σε πολλές περιοχές, γι αυτό και αποφασίστηκε να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα.
Κατόπιν συνεννόησης με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ¨ΔΗΜΗΤΡΑ¨ τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι τα εξής:
· Αυστηρό κλάδεμα όλων των προσβεβλημένων δένδρων και θάμνων και καταστροφή των κλαδιών με καύση, έτσι ώστε να περιοριστεί ο πληθυσμός των αυγών και διαχειμαζόντων εντόμων.
· Βιολογική καταπολέμηση με εξαπόλυση αρπακτικών εντόμων, όπως ήδη εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου