Ειδήσεις

1000 πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στο Καστελόριζο-SOS εκπέμπουν οι κάτοικοι

Πάνω από 1000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Καστελόριζο.
Το πλοίο της γραμμής, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν μπόρεσε να εκτελέσει το δρομολόγιο του με αποτέλεσμα στο ακριτικό νησί να επικρατεί το αδιαχώρητο.

Κάθε μέρα, καταφθάνουν στο Καστελόριζο περί τα 100 με 200 άτομα, αφού τα 650 μέτρα που χωρίζουν το νησί με την Τουρκία είναι ο πιο σύντομος δρόμος.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι υποδομές για ανάλογες φιλοξενίες δεν επαρκούν, καθώς οι 300 κάτοικοι είναι αδύνατον να φιλοξενήσουν 700.

Οι δυνάμεις επιτήρησης που υπάρχουν στην περιοχή είναι ελάχιστες, όπως ελάχιστος είναι και ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο Καστελλόριζο.

Μεταξύ των 740 προσφύγων που βρίσκονται στο νησί του Καστελλόριζου, πάνω από 300 είναι γυναίκες και παιδιά. Ο χώρος διαμονής που τους έχει παραχωρηθεί από τον δήμο, είναι ευπρεπής, αλλά ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Ο μοναδικός αγροτικός γιατρός του νησιού εξυπηρετεί κάθε μέρα 40-50 άτομα, με πολλές ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ οι 7 αστυνομικοί και οι 4 λιμενικοί δεν επαρκούν για την γρήγορη ταυτοποίηση των ανθρώπων αυτών.

Οι κάτοικοι ζητούν ένα επιπλέον δρομολόγιο του πλοίου της γραμμής, που ως τώρα δένει στο νησί κάθε Δευτέρα και Παρασκευή, υγειονομική κάλυψη και ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας και του λιμενικού.

Οι εθελοντές δίνουν καθημερινή μάχη για να μπορέσουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια οι άνθρωποι αυτοί. Σύμφωνα επίσης με όσα έγιναν γνωστά σήμερα αναμένεται να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, αφού με πλοίο της γραμμής πρόκειται να μεταφερθούν στη Ρόδο αρκετοί από αυτούς.

Εν τω μεταξύ στην τουρκική πόλη «Κας»(Αντιφυλλος) που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελλόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες, που καθημερινά στέλνονται στο νησί με τη βοήθεια των τουρκικών κυκλωμάτων. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες, λένε ότι έχουν συνταχθεί και λίστες αναμονής για να υπάρχει… τάξη στην όλη διαδικασία που ακολουθείται.

ert.gr/Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου